Într-o eră în care social media pătrunde în fiecare aspect al vieții, mulți părinți au adoptat tendința de a împărtăși viețile copiilor lor online, o practică cunoscută sub numele de “sharenting”. Acest fenomen, deși aparent inofensiv și adesea condus de dorința de a împărtăși etapele importante ale vieții, implică riscuri semnificative pe care părinții trebuie să le ia în considerare. De asemenea, acești copii “influenceri” au atras milioane de urmăritori și nu a durat mult până acest aparent hobby s-a transformat într-o carieră. Dar oare un copil poate fi capabil de a rezista sub presiunile sociale a unui influencer?
Presiunea psihologică și înțelegerea impactului emoțional asupra copiilor
Impactul psihologic al împărțirii vieții copiilor în realitate și online este profund. Pe măsură ce cresc, aceștia se pot simți stânjeniți de conținutul pe care părinții lor l-au postat fără consimțământul lor. Acest lucru poate tensiona relația părinte-copil și poate duce la sentimente de neîncredere și resentimente.
Deși o multitudine de persoane susțin că acești copii au parte de oportunități noi de a își exprima creativitatea, psiholog Sue Varma explică într-un interviu cu CBS Mornings: “Copiii ce sunt «social media stars» se află atât sub presiunea socială a unui copil oarecare, cât și sub presiunea de a își menține imaginea online.” În plus, documentarea constantă a vieții lor poate crea o presiune în a se comporta în anumite moduri pentru a satisface așteptările părinților sau standardele percepute de un public online. Acest lucru poate împiedica capacitatea lor de a-și dezvolta un sentiment autentic de sine, sau chiar poate da naștere la o dependență pentru atenția pozitivă pe care o primesc odată cu reacțiile lor. Psiholog Pamela Rutledge afirmă într-un interviu cu Insider: “Când lumea te place, este ca o recompensă fiziologică, iar acest lucru creează un «reward system».”
Printre nenumărate altele, efectele psihologice principale obserate în copiii influencers afirmate de către Sue Varma sunt dependența de popularitate, abilități de adaptare nedezvoltate și anxietate sau depresie. Timpul petrecut împreună în intimidatea familiei lor este înlocuit de timp petrecut realizând video-uri și conținut pentru audiențe largi, iar un studiu realizat de Pew Research Center arată că părinții care au cel puțin un copil cu vârsta sub 18 ani spun că petrec prea puțin timp (45%) decât prea mult timp (5%) cu copiii lor.
Un exemplu tragic al unui child star de pe TikTok este cazul lui Kevin G, un copil cu peste un milion de urmăritori ce suferă de “boala oaselor de sticlă”, împiedicând-ul astfel să ia parte în activități considerate normale pentru un copil de vârsta lui, cum ar fi să se joace afară sau să practice sporturi. Așadar, familia acestuia i-au găsit un refugiu sub forma unor vlog-uri scurte în care apare numai el.
Deși aparent inofensive, Kevin a început să atragă și foarte multă atenție negativă sub forma unor video-uri realizate de alte persoane online în care își băteau joc de el sau a unor comentarii dezgustătoare la adresa lui. Copilul răspundea ocazional la valurile de negativism primite, plângând în fața unei camere de filmat. Eventual foarte multă lume a început să suspecteze faptul că părinții acestuia se folosesc de boala lui pentru a primi atenție, și, odată cu atenție, bani, deoarece prima lor reacție asupra comentariilor negative la adresa copilului a fost să îl expună la acestea și să îl filmeze în momente pline de stres și anxietate.
Multe discuții online au ieșit la suprafață privind problemele de moralitate și responsabilitate ale părinților. Cu toate acestea, glumele la adresa copilului copleșit emoțional s-au răspândit din ce în ce mai mult, până când, într-un final, contul lui Kevin a fost dat jos de pe platformă. Ulterior, părinții acestuia au creat un alt cont în care Kevin a fost, din nou, pus în rolul principal de a plânge în fața unei camere pentru simpatie, iar acest ciclu de presiune psihologică tot continuă în fața tuturor.
Pericolul agresorilor online: Cum Sharenting-ul îi face pe copii vulnerabili
Una dintre cele mai mari probleme legate de sharenting este încălcarea intimității copiilor și expunerea lor la predatori. Copiii nu își pot da consimțământul pentru ca imaginile și informațiile lor personale să fie partajate online. Această lipsă de autonomie înseamnă că părinții iau decizii ireversibile în numele copiilor lor, fără a lua în considerare implicațiile pe termen lung. Detaliile din aceste postări, cum ar fi numele și prenumele, locațiile și rutina zilnică pot fi puse cap la cap de persoane rău intenționate, punând în pericol viața privată și siguranța copilului.
Chiar și când sunt lăsați pe cont propriu, copiii sunt încurajați indirect în a se implica în mediul online. Un studiu realizat de Pew Research Center arată că, în afară de simpla utilizare a unui smartphone, unii copii mai mici de 12 ani au propriul lor dispozitiv. Aproape unul din cinci părinți ai unui copil cu vârsta de 11 ani sau mai puțin (17 %) afirmă că copilul lor are propriul smartphone.
Posibilitatea ca activitatea copiilor de pe internet să fie folosită pentru exploatarea lor este mereu prezentă când vine vorba de expunerea lor online. Părinții trebuie să fie conștienți de faptul că până și interacțiuni sau fotografii nevinovate pot fi descărcate și modificate pentru a obține un conținut nepotrivit sau ilegal. Cu toate acestea, uneori, aceștia chiar sunt conștienți.
Wren Eleanor este un child star de pe TikTok, cu peste 17 milioane de urmăritori. Totuși, popularitatea ei nu provine tocmai dintr-un motiv pozitiv, iar conținutul cu fetița a provocat îngrijorare în rândul fanilor care o imploră pe mama ei, Jacquelyn, să le închidă contul.
De ce se află Wren în centrul unui val de atenție negativă?
Pe profilul lui Wren, Jacquelyn împărtășește de obicei clipuri video cu ținutele fiicei sale, coafuri sau clipuri aparent inocente. Cu toate acestea, unii adepți sunt au observat, de-a lungul timpului, o multitudine de detalii îngrijorătoare. Video-urile cu Wren au un număr incredibil de mare de persoane care le-au salvat, iar totodată, acestea implică un comportament care poate fi manipulat ca neadecvat, precum titluri de genul “Wren Eleanor hotdog” sau “Wren Eleanor pickle”. Un val de persoane îngrijorate au încercat să o atenționeze pe Jacquelin cu privință la pericolele în care o pune pe Wren prin intermediul acestor clipuri, dar au realizat în scurt timp că mama fetiței este, cel mai probabil, conștientă de acest fapt și chiar încearcă intenționat să își exploateze fiica pentru like-uri și faimă pe internet.
Această situație a stârnit o discuție intensă cu privința la postarea copiilor pe internet în general și problemele etice care vin odată cu asta, iar mulți părinți au fost motivați să șteargă toate video-urile si imaginile în care apăreau copiii lor. S-a creat până și un subreddit dedicat acestui caz, în care lumea discută și critică modurile în care Wren este exploatată, dar toate eforturile publicului au fost, aparent, în zadar. Jacquelin încă nu a adresat îngrijorările lor, și chiar a început să șteargă comentariile critice asupra ignoranței sale, sau să dezactiveze comentariile cu totul. La fel ca și în cazul lui Kevin, părinții aleg faima de pe internet în locul siguranței și păcii mentale ale copilului lor.
Este posibilă asigurarea unei prezențe online sigure pentru copiii noștri?
În timp ce sharenting-ul poate părea o modalitate modernă de a împărtăși bucuriile vieții în cadrul unei familii, este și plin de pericole care pot compromite siguranța și bunăstarea psihologică a copilului. Protejarea confidențialității digitale a copiilor este necesară, și, deși unele persoane consideră că trebuie găsit un echilibru între împărtășirea vieții copiilor și păstrarea intimității lor, altele consideră că acest tip de conținut nu ar trebui să existe sub nicio formă pe internet. Cu toate acestea, în cele din urmă, obiectivul ar trebui să fie acela de a ne asigura că le dăm libertatea copiilor de a-și modela propriile identități digitale în viitor.