Organizațiile studențești din Cluj, îngerii celor neajutorați

poza cu copiii care o îmbrățișează pe Beatrice

Beatrice Lupu, Bogdan Ciudin, dar și alți voluntari ai Organizației Studenților din Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca s-au ocupat de organizarea unei campanii cartibaile în preajma sărbătorilor de Crăciun.

În fiecare an, în luna decembrie, OSUBB organizează o campanie de strângere de fonduri pentru o cauză umanitară. Aceste campanii încep de la stabilirea unui concept, respectiv a unei direcții. Pe baza ei, se construiesc mai multe activități la care oamenii sunt îndemnați să se înscrie pe baza unei donații minime și ajung în punctul realizării strângerilor de fonduri pentru cauzele respective.

În ajun de sărbători, OSUBB și alte organizații studențești din Cluj-Napoca, oferă sprijin celor în nevoie

În cadrul acestei campanii de Crăciun sunt organizate diverse evenimente în cadrul cărora se prezintă mereu cauza din anul curent. Organizația Studențiolor din Universitatea “Babeș-Bolyai” organizează an de an evenimente precum seri de chitară și colinde, quiz night, petreceri tematice, ateliere de creație, spectacole de Crăciun dar și seri de karaoke.

Șase chitariști și un vocalist colindă într-un local din centrul Clujului pentru un public de peste 30 de persoane care cântă alături de ei.

Videoclip de la seara de chităreală organizată de OSUBB în cadrul Campaniei de Crăciun

Atât voluntarii cât și participanții intră în spiritul sărbătorilor, iar în același timp, pot contribui pentru fericirea unor copii, tineri sau asociații care se ocupă cu astfel de cazuri și pe care le ajută prin intermediul campaniei.

De vorbă cu Beatrice Lupu

Beatrice Lupu ocupă funcția de Coordonator al Departamentului de TINERT din cadrul Organizației Studenților din Universitatea “Babeș-Bolyai” și a gestionat toată campania de Crăciun alături de voluntarii departamentului.

Fiind curioși de motivația din spatele acestei campanii, dar și cum a simțit ea și voluntarii această experiență, i-am adresat câteva întrebări, iar când a început să ne povestească de cum s-a simțit, ea ne-a realtat că:

Poza de profil cu Beatrice Lupu

În momentul în care am ajuns la centrul de copii EveryChild, ne-au lovit sentimente de emoție, bucurie și căldură, întrucât am văzut cum chipul tuturor se luminează și cum se entuziasmează de prezența noastră acolo. Atât copiii, cât și doamnele învățătoare sau formatoare din cadrul centrului, au cântat alături de noi și chiar ne-au pregătit și ei o colindă, în semn de mulțumire. A doua întâlnire cu ei a fost plină de sclipici, de hârtie colorată și povești creative, deoarece cu cei mai mici am realizat felicitări, iar cu cei mai mari ne-am jucat cu cărți și povești construite de ei. Nu putem descrie suficient de bine în cuvinte ce sentimente frumoase ne-au încercat, văzând implicarea lor și faptul că au dorit să ne cunoască și să intre în activitatea noastră.

Beatrice Lupu – Coordonator al Departamentului de TINERET din cadrul Organizației Studenților din Universitatea “Babeș-Bolyai”
Poza cu copiii care o îmbrățișează pe Beatrice Lupu
Sursa – Fotografii echipei de Foto & Video ai organizației

Campania de anul acesta (2023) a mers pe direcția de Crăciun „drept casă”, iar fundația către care aceștia s-au îndreptat este Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie. Prin colaborarea cu aceștia au sprijinit centrul comunitar de zi EveryChild din Cluj-Napoca, primul centru comunitar de zi deschis în Cluj-Napoca, în 2001.

Pe lângă serviciile specializate oferite, respectiv asistență socială, consiliere, asistență psihopedagogică, asistență educațională și activități de dezvoltare personală, EveryChild oferă un spațiu sigur pentru cei aproximativ 45 de copii vulnerabili pe care îi asistă anual, un loc în care aceștia să-și dorească să vină și să petreacă timp împreună, alături de adulți care au încredere în ei. Principalul obiectiv al EveryChild este prevenirea abandonului și eșecului școlar, ca soluție de reușită în viața copiilor vulnerabili.

Moș Nicolae sau voluntarii departamentului de tineret?

Anul acesta totuși s-a încercat o altfel de abordare, astfel încât, pe lângă donațiile și fondurile strânse, voluntarii OSUBB și-au dorit să interacționeze în mod direct cu copiii de la centru și să le ofere niște experiențe frumoase. Astfel, la data de 6 Decembrie, de Moș Nicolae, aceștia au vizitat centrul împreună cu voluntarii departamentului de Tineret din cadrul OSUBB, colindând, jucându-se, dansând cu ei și contribuind prin donații de haine, jucării și orice a mai reușit fiecare persoană să ofere. Voluntarii consideră că aceea a fost o zi încărcată de emoție și bucurie.

Poză cu voluntarii OSUBB repetând colindele la chitară
Sursa – Fotografii echipei de Foto & Video ai organizației

De ce aleg voluntarii să se implice în acte de caritate?

Discutând mai pe larg și cu voluntarii din cadrul campaniei, Bogdan Ciudin ne-a spus că:

astfel de campanii și acte de caritate îmbogățesc studenții cu experiențe noi prin care învață să fie mai responsabili, mai altruiști și mai empatici, reprezentând o ieșire din zona de confort si din activitățile obișnuite, întrucât strângerea de fonduri și organizarea activităților externe sunt întotdeauna o provocare. M-am simțit extrem de bine folosindu-mi timpul și resursele pentru a ajuta pe alții.

Bogdan Ciudin – Voluntar din cadrul Organizației Studenților din Universitatea “Babeș-Bolyai”

Pe lângă OSUBB alte organizații studențești au ales să se implice în campanii de caritate în perioada sărbătorilor, organizații precum SSE cu campania “Moș Crăciun pentru fiecare”, CSUBB cu colinda în campus și multe altele.