Oameni nefotogenici ori fotograf neprofesionalist?

“Se spune că nu există oameni nefotogenici, ci doar fotografi neprofesionaliști.”

Fotografia de portret este unul dintre cele mai iubite genuri fotografice: pentru cei ce solicită acest gen, portretul înseamnă imagini reușite cu oameni zâmbitori, fericiți, amintiri neprețuite cu membrii familiei, momente-cheie din viața copiilor.

Însă de multe ori se întâmplă ca fotografiile să nu fie la așteptările noastre. Unde este greșeala?

Subiectul este vast, de aceea noi vă prezentăm azi doar câteva mici secrete, atent selectate pentru voi:

  1. Poziția persoanei fotografiate (subiectului) este foarte importantă atunci când discutăm despre portret. Astfel, îndrumați-vă subiectul să adopte o poziție corectă, în funcție de efectul dorit.
  2. Nu fotografiați niciodată două capete la aceeași înălțime.
  3. Plasarea subiectului este foarte importantă. Evitați să plasați subiectul în centrul imaginii. Poate vă aduceți aminte de regula treimilor
  4. Lumina naturală trebuie să fie folosită pentru fotografiile-portret, deoarece este mult mai oportună captării tonului pielii, cât și a întregii game de culori din care se compune subiectul.
  5. Dintre toate trăsăturile feței, ochii sunt cei mai importanți pentru o fotografie-portret. Acest lucru se petrece deoarece ochii sunt cea mai bună cale de a transmite emoția. Chiar și o schimbare subtilă în privire va reverbera în expunerea unor sentimente și emoții diferite.
  6. Aparatul nu gândește pentru tine. Învață principiile de bază în fotografie și aplică-le de fiecare dată.
  7. Nu fotografia același subiect de 100 de ori.                                     Încearcă să îți impui un număr fix de cadre alocate fiecărui subiect, dar sa faci tot posibilul ca acestea sa fie cele mai bune.
  8. Învață să asculți criticile negative. Este nevoie de ele pentru a evolua.
  9. Țineţi cont de îmbrăcămintea subiectului. Culorile omogene tind să lucreze bine în portrete, în special din cauză că nu distrag atenţia. Modelele strălucitoare parcă strigă: uită-te la mine, nu te uita la faţă.
  10. Învață-ți aparatul. Trebuie sa poți schimba setările chiar și cu ochii închiși.


Legendele spun că fotografiile fură sufletul oameniilor. Eu, ca fotograf, dau suflet fotografiilor.

AUREL RAPA

  Acestea au fost, pe scurt, câteva sfaturi pentru fotografii reușite. Nu uita: practica este cea mai importantă. Studiază tutoriale, cărți de fotografie și reviste ce tratează subiectele care vă interesează și, nu în ultimul rând, folosește forumurile sau comunitățile foto online pentru a interacționa cu alți fotografi!