O poveste despre curaj și empatie- Oana Maria Zaharia

Oana Maria

Născută în 1984 la Târgu Jiu, un orășel oarecare de provincie din România, Oana Maria Zaharia a început să folosească Internetul, găsind o oază în rețelele de socializare care au ajutat-o să își spună mereu părerile și devină un model pentru femeile de pretutindeni.

Niciodată nu s-a simțit înțeleasă acasă, visa să plece și nu se integra în lumea acelui oraș.
Printre pasiunile ei, cu ajutorul cărora evada din monotonia zilnică se numărau fotbalul, atletismul și muzica. Timp de doi ani, Oana a urmat cursuri de pian și violoncel, la care a renunțat din cauză că nu îi plăcea să stea înăuntru și să repete ca și colegii ei.
Era pasionată de citit literatură, poezie, așa că ales un liceu specializat pe limbi străine.
La vârsta de 18 ani a plecat la București pentru a urma Facultatea de Limbi Străine, specializarea Engleză-Hindi, fiind pasionată de tot ce ținea de India încă din vremea liceului.
Aici, și-a imaginat că lucrurile vor lua o altă formă, dar așteptările ei nu s-au aliniat cu realitatea.
A reușit să obțină o bursă de studiu în India, dar nu a reușit să între în posesia ei niciodată, deoarece nu a fost anunțată la timp de primirea ei, fiindcă atunci nu avea încă telefon mobil. Teoretic, trebuia să primească acasă o scrisoare de înștiințare, referitoare la câștigarea bursei, dar practic, nu a primit nimic. Facultatea a oferit apoi bursa unei alte persoane pentru că nu au primit niciun semn din partea Oanei.
Și așa a apus și iubirea ei atât de mare pentru cultura Indiei.

Terapie

În urma unui accident la fotbal din copilărie, Oana a avut o operație la sân și a fost complexată ani buni de cicatricea lăsată de intervenție. Până când a găsit fotografia nud, care dupa cum zice și ea „A fost o formă de terapie pentru mine”. Nu a înțeles niciodată de ce oamenii o asociau cu vulgaritatea când însemna mult mai mult, o sanșă la a-ți iubi corpul din nou, un prilej de a normaliza, într-un mod artistic, toate corpurile, fiecare frumos în felul lui.

O întorsătură neașteptată

Deși nu s-a împăcat niciodată bine cu sistemul educațional, după facultatea urmată, din cauza lipsei de oportunități, Oana a devenit profesoară de limba engleză.
A fost profesoară la o grădiniță, la liceu dar și la adulți.
Când preda engleză la un after-school, deoarece lupta pentru condiții mai bune de muncă, precum încălzire în clădire, i s-a zis „Oana, ție nu-ți place munca”. Așa că, cu un curaj debordant, a plecat de acolo, în căutare de ceva mai bun. Știa că o să găsească ceva mai bun.
S-a angajat în cadrul unei companii și a devenit apoi profesoară pentru adulți. Îi plăcea acest job, era una dintre cele mai bune profesoare ale companiei, dar acest lucru nu i-a oprit pe cei de la conducere să o dea afară. Aceștia i-au găsit pozele nud artistice online și au considerat că această practică nu se află în concordanță cu politicile firmei. De fapt, le era frică ca pozele să nu fie găsite de clienți, acest lucru „periclitându-le” imaginea. Așadar, din cauza unor prejudecăți învechite care asociază automat nuditatea cu sexualitatea, Oana a fost concediată de la un job care îi aducea multă satisfacție.

O altă definiție a cuvântului traumă

Concedierea a constituit un moment crucial pentru ea. Traumatizată de cele întâmplate, a decis să renunțe definitiv la predat. Nu voia să își șteargă trecutul.
Tot atunci, partenerul ei și-a pierdut locul de muncă și au fost nevoiți să se întoarcă la Târgu Jiu pentru ca să se pună pe picioare. S-a angajat la o bancă, dar acest lucru nu avea să-i ofere satisfacția pe care o căuta. Voia să evadeze din nou de acolo, dar era într-un impas, nu știa cum are să efectueze această evadare.

Muzica a fost salvarea

Frecventa un bar din oraș, când, într-o seară, a participat la un Jam Session acolo. A cunoscut un puști de liceu, care i-a propus Oanei și prietenului ei să-și facă o trupă toți trei. Au început să repete împreună și au dat lovitura cu un filmuleț.

Așa a luat naștere Poetrip, trupa de muzică experimentală a Oanei.
A urmat primul concert, la București, unde au venit mult mai mulți oameni decât ei se așteptau, din cauza faptului că deja câștigaseră vizibilitate în mediul online.
De la acel concert, au urmat multe alte concerte și oferte pentru ei. Așa că, s-au mutat înapoi în capitală.

Un nou capitol

Viața a început să îi surâdă din nou. S-a angajat la Vice, unde încă până în ziua de azi își desfășoară activitatea. Acest loc de muncă o încurajează să fie cine e cu adevărat, așa că după multe încercări care nu i s-au potrivit, a găsit ceea ce căuta.
Ironia face ca, primul ei articol scris pentru Vice să fie exact despre experiența ei cu jobul său ca profesoară de engleză de la compania care a concediat-o pentru că era model de fotografie nud.

Încă dinainte să lucreze la Vice știa că este pasionată de scris, avea un blog cu diferite proiecte și deși s-a plictisit de fiecare subiect pe parcurs, a încercat să scrie cărți.

Oana a fost aleasă, de asemenea, din sute de alți participanți, pentru un curs de jurnalism de investigație la RISE Project, curs care a ajutat-o să își exploreze această parte.

„Oana, ție nu îți place munca!”

Deși aceste vorbe i-au fost adresate, și deși a renunțaț la multe joburi în căutarea a ceva mai bun, acum Oana nu are doar un simplu job la o companie, ci se implică constant în diverse proiecte care îi aduc satisfacția visată.
A colaborat cu Giuvlipen, o companie de teatru feminist rom, unde a jucat în piese, dar a și ajutat la compunerea unor coloane sonore.
Alături de Adriana Radu, de la Asociația SEXUL vs. BARZA, a pus bazele unei piese de teatru și a ajutat la scrierea versurilor pentru coloana sonoră. Din cauza pandemiei, au reușit să aibă loc doar două reprezentații.
A jucat și ea în piesa „Portet al artistei ca tânără influenceriță” alături de Corina Sucarov și Ilinca Manolache: “această piesă a fost scrisă pornind de la experiențele noastre avute online, așa că personajele sunt semi-fictive.”

Deși, după pandemie au reușit să țină doar două concerte Poetrip, axându-se pe streamuri online, aceasta are planuri mari cu formația. Lucrează pentru înregistrarea primului lor album care se va baza pe tulburări mintale, un subiect cu puțină vizibilitate în țara noastră, pe care Oana încearcă, folosindu-se de toate metodele pe care le are la dispoziție, să îl aducă la lumină. Trebuia să fie lansat în această iarnă, dar din cauza unor dificultăți avute, va fi publicat la primăvară.

De asemenea, a fost contactată de regizorul Radu Jude, cu care s-a întâlnit și au povestit despre experiențele Oanei online cu românul pudic. Aceste experiențe l-au inspirat pe regizor și a vrut să îi ofere un rol în filmul său „Babardeală cu buclu sau porno balamuc”. Deși nu se aștepta, a jucat un mic rol în film care a fost total diferit de ea în viața reală. A primit rolul unui părinte revoltat, conservator și i s-a părut intens să intre în pielea unui asemenea personaj.

Puterea internetului

Internetul, rețelele de socializare au ajutat-o pe Oana să strângă un public atât de generos la primul concert Poetrip, să primească oferte, să beneficieze de diferite oportunități, precum rolul în filmul lui Radu Jude. Dar și Oana a investit multă energie în aceste platforme, lucru care a transformat-o într-o inspirație pentru multe femei, care o contactează adesea să îi mulțumească: “mesajele din partea femeilor mă motivează cel mai tare”. Oana le-a ajutat în legătură cu încrederea de sine, le-a învățat să își prețuiască corpul, le-a arătat că să fii vulnerabil e în regulă și adeseori chiar necesar.

Mereu a luptat pentru a-și putea exprima onest opiniile pe net: „nu suport minciuna”, și pentru a putea fi vulnerabilă, încurajând și pe alții la rândul lor să vadă rețelele de socializare ca mai mult decât un spațiu unde lumea trebuie să se prefacă constant că viața lor este roz deși nu e.

A fost jignită online, amenințată în diferite moduri din cauza fotografiilor nud și a părerilor ei, dar Oana a continuat să își trăiască viața liber, fiind motivată constant de femeile care o priveau ca pe un model.
S-a obișnuit cu ura primită online, fiind o femeie care distruge orice stereotip pentru românul de rând: “văd în toți atacatorii un tipar exact”, omul ignorant. A continuat să abordeze diferite subiecte tabu online, dar a priceput de ce unii nu vor vrea niciodată să înțeleagă.

Vorbește deschis despre subiecte precum poliamoria, depresia, anxietatea. A postat mereu poze care au ilustrat realitatea din acel moment. Trecând printr-un moment de depresie nu i-a fost rușine să arate asta online, mulți dintre urmăritorii ei au început să simtă că nu sunt singuri în bătălia lor cu demonii imaginari. „Vulnerabilitatea ne conectează. Trebuie cineva să zică că nici el nu este fericit, doar așa oamenii nu se vor mai simți singuri” spune Oana. Strigătele ei de ajutor nu au ajutat doar pe alții ci inclusiv și pe ea, care a primit o ofertă de la o profesoară de muzică. “Mi-a oferit 6 luni de cursuri gratuite de pian deoarece a ajutat-o așa de mult sinceritatea mea”, și așa a ieșit Oana din impas, ajutând. Cursurile de pian i-au trezit din nou pasiunea pentru muzică, pasiune aflată într-o stare de latență la acel moment.

Un fragment din trecutul Oanei

Pasiunea Oanei pentru activism, pentru a ajuta oamenii vulnerabili, setea de dreptate și empatia ei crescută se remarcă încă din copilărie, evoluând pe tot parcursul vieții ei.
În liceu, avea o profesoară care îi teroriza zilnic pe copii, o colegă de a ei recurgând chiar la suicid. Așa că Oana a pus punct: “nu-mi puteam vedea colegii suferind așa”. A reclamat-o la inspectorat și nu s-a oprit până nu a dat-o afară pe profesoara problematică deși nu a avut suportul nimănui. Colegii ei nu mărturiseau din cauza fricii, până și directorul era de partea profesoarei.
Oana nu și-a abandonat misiunea, și deși era doar un copil de 16 ani, a reușit ce și-a propus.

A lucrat la revista Cartoon Network, unde îi plăcea foarte mult. Dar în momentul în care cei de la conducere au pus-o să semneze anumite acte în care era declarat că angajații vor lucra de acasă, cu toate că ei erau obligați să vină la birou, Oana a spus din nou nu. A refuzat să se lase exploatată la locul de muncă și i-a reclamat la inspectoratul muncii. Aceștia au primit amenzi și Oana a fost concediată, dar pentru ea a meritat: “Orice este mai bine decât să accepți nedreptăți!”.

Deși a ajutat pe toată lumea…

Nu și-a dat seama că și ea are nevoie de ajutor la rândul ei. Oana zice „E magică terapia. Să crezi că te descurci singur e o capcană” și ne recomandă la toți să mergem la psiholog.

Deși își recunoaște vulnerabilitățile răspicat, indiferent prin ce a trecut, a rămas pe poziții: “I’m reclaiming the bad word. Tu îl folosești ca să îmi iei puterea, eu îl folosesc ca să o iau înapoi”. Asta este părerea Oanei despre cuvintele care i-au fost adresate de haterii din mediul online.

Așa că, lupta ei online cu românul pudic și cu standardele de frumusețe nerealiste continuă, inspirând oamenii cu pozele ei atât de reale pe social media. Iar, pe deasupra, își dorește să scrie mai mult în anii ce vor urma, poate chiar să își termine cartea pe care a început-o demult. Și, nu în ultimul rând, dorește să înființeze un cont de TikTok unde să producă conținut interactiv pentru toată lumea, abordând diferite subiecte importante precum educația sexuală.