După o încercare eșuată de a trăi după hotare, a ales să își urmeze pasiunile și să facă ceea ce îi place, chiar la el acasă, în Valea Jiului. Este vorba despre Dani Piscureanu, un tip cumsecade de aproape 40 de ani, care a renunțat la munca de jos din Spania pentru a încerca să își facă un rost în România, locul pe care el îl numește „acasă”.
Deoarece a fost descurajat de sistemul de muncă românesc, la începuturile anilor 2000, după terminarea facultății, a ales să plece în Spania la cules de căpșuni. El spune că acolo a trăit – „o viață chinuită” și că nu îi recomandă nici celui mai mare dușman al său să facă aceeași alegere. – „Mai bine stau acasă la mine, unde știu că măcar am ceva. Acolo e altfel, ești tratat ca un străin iar munca aia și stilul ăla de viață te dezumanizeză, te face să o iei puțin razna”. Asta a simțit el în cei aproape trei ani petrecuți departe. Are un spirit de patriot rar întâlnit, iubește natura ca pe propria mamă și spune că nu și-ar mai părăsi țara pentru toți banii din lume.
În prezent, Dani este angajat la o firmă care se ocupă cu tabere, Adeona, încă de la înființarea acesteia, în 2007. Este bucuros că a reușit să își mute activitatea într-un domeniu mai apropiat de pasiunile sale, mai precis activitățile la munte și sportul. El administrează una dintre cele zece locații ale firmei, locația din Lunca Florii, de care s-a îndrăgostit de când a văzut-o și și-a dorit să o pună pe picioare – „Când am luat locația în administrație, nu avea curent, acoperișul era praf și curtea era un dezastru. Dar iată că am reușit să o punem la punct mai repede decât s-ar fi așteptat oricare dintre noi și acum, după 6 ani de la deschiderea ei, a ajuns să fie cea mai dorită locație a taberiștilor”. Lunca Florii este o zonă împădurită din Valea Jiului, aproape de poalele muntelui Șureanu, și este un loc de vis. Totodată, este și locul în care eu l-am întâlnit prima dată pe Dani, în 2017, când aveam vreo 15 ani și nimeni nu prea voia să îmi dea de lucru din cauza vârstei. Dar el mi-a întins o mână și am ajuns să colaborăm până în prezent. Este un om cu suflet mare și ajută de fiecare dată când are ocazia, fără să aștepte vreun premiu.
Dani este foarte încântat de ceea ce face și nu s-ar reprofila pentru nimic în lume – „atâta timp cât sunt aproape de casă, familia mea are tot ce își dorește, iar eu fac ce mă pasionează, nu mai vreau nimic în plus. Sănătate să fie, că restul se rezolvă”. Este un tip optimist și mereu se gândește la partea pozitivă a lucrurilor și tot ce face, face din suflet.
La cabana din Lunca Florii, pe timpul verii, vin câte 11 serii de taberiști cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, însoțiți de profesorii lor de la școală. Echipa de monitori din Lunca Florii, cu Dani în frunte, are responsabilitatea de a le oferi copiilor o tabără de vis prin diferitele activități pe care le organizăm împreună de-alungul excursiei. Printre activități se numără drumețiile, parcul de aventură, cățăratul pe stâncă sau mersul pe tiroliană, care bineînțeles, este preferatul copiilor.
El a reușit să devină o voce destul de importantă atât în comunitatea sa, cât și în domeniul său de activitate și încearcă să inspire pe toată lumea din jurul său trăiască un stil de viață sănătos, prin mișcare. Este un susținător al motto-ului „o minte sănătoasă într-un corp sănătos” și organizează diferite acțiuni pentru a-i face și pe ceilalți să își creeze un stil de viață cât de cât sănătos. De exemplu, în anul 2019, Dani a reușit să strângă niște fonduri pentru a organiza un eveniment dedicat copiilor, numit „Ziua Sportului”, la care a invitat copii de la toate școlile din oraș și nu numai, cu un singur scop: acela ca tinerii să facă mișcare împreună, în aer liber. Evenimentul a avut loc pe stadionul din Petroșani, unde Dani a chemat antrenori de la toate cluburile sportive din oraș (baschet, fotbal, MMA, handbal și multe altele), pentru a-i încuraja pe copii să se apuce de câte un sport. Evenimentul a fost o surpriză plăcută, deoarece nimeni nu se aștepta la o asemenea anvergură. Fiecare clasă a venit cu învățătoarea sau diriginta lor și iată că așa s-au adunat peste 500 de copii – „Mă așteptam să vină 100 de copii, hai, poate 150… Dar când am văzut că am dat aproape 600 de brățări, am rămas fără cuvinte. Mi-a dat puțin de gândit treaba asta, aparent chiar mai e o speranță pentru tineri” – ne spune Dani, care își amintește cu bucurie de acea zi. Fiecare copil prezent la Ziua Sportului a primit câte un măr, un pachet de biscuiți și o brățară inscripționată cu motto-ul „Sunt puternic și o să pot”, motto pe care el l-a inventat și pe care îl spune copiilor de câte ori are ocazia, ba chiar a compus și o poezie cu el – „Foaie verde hop-hop-hop / Sunt puternic și-o să pot / Toate-n viață să le fac / De la cap până la cap”.
Una dintre marile sale pasiuni, pe lângă sport și munte, este poezia. Acesta compune diferite catrene despre natură, în special ghicitori pe care le spune copiilor în tabere și le oferă premii celor care ghicesc răspunsurile. De vreo doi ani a început să producă și să comercializeze siropuri naturale, din plante culese chiar de el, iar pe eticheta sticlei este o poezie compusă de el, legată de floarea din care este făcut siropul.
Este foarte apropiat de copii și îi consideră cei mai buni prieteni ai săi, îi susține în tot ce fac și îi încurajează să se autodepășească. Are și el, la rândul său, o soție și doi copii: pe Andrei, un băiat de 15 ani foarte pasionat de fotbal și pe Sofia, care recent a împlinit 12 ani și este campioană la atletism. Dani face totul pentru ei și îi însoțește la toate competițiile – „nu am lipsit niciodată de la niciun meci sau concurs al copiilor, ba chiar sunt puțini rușinați de prezența mea acolo deoarece mă exteriorizez destul de tare și vreau să știe că sunt fanul lor numărul unu. Merg la competiții cu bannere și scandez până rămân fără voce.”
Dani Piscureanu este un om vesel, care a fost trecut prin încercări de-alungul vieții, dar totuși, nu și-a uitat rădăcinile și a reușit să își păstreze buna dispoziție în momentele de răscruce. A ales să lupte pentru țara sa și să țină capul sus orice ar fi, ca un patriot adevărat. Se uită spre viitor cu mult entuziasm și spune că are „o simplă senzație cum că totul va fi din ce în ce mai bine”. Familia, natura și patria mamă sunt cele mai importante aspecte pentru el și le poartă în suflet pe oriunde ar merge.