Nominalizat la numeroase evenimente și cu o distribuție de elită, ”Knives Out” a fost un început foarte bun de an pentru noi. Filmul detectivist a reușit să aibă o nouă abordare a misterului și să o îmbine și straturi subțiri de comedie fiind regizat de Rian Johnson.

Atunci când renumitul romancier de crimă Harlan Thrombey (Christopher Plummer) este găsit mort la moșia sa, imediat după ce și-a invitat toată familia la cea de-a 85-a sa aniversare, excentricul detectiv Benoit Blanc (Daniel Craig), este înrolat în mod misterios pentru a-l cerceta. De la familia disfuncțională a lui Harlan la personalul său devotat, Blanc începe să deslușească printre secretele și jocurile familiei Thrombey și a angajațiilor săi pentru a descoperi adevărul din spatele morții premature a lui scriitorului. 

Renumitul scriitor și regizor Rian Johnson aduce un omagiu pentru misterul Agatha Christie prin acest film, fiind un mister distractiv, de omor modern, în care toată lumea este suspectă. Regizorul a avut această idee formată încă din 2005, după filmarea filmului său ”Brick”, însă abia în 2012 după terminarea filmului ”Looper” a decis să înceapă crearea lui. În final, după terminarea filmului său ”Star Wars – The last Jedi” (2017), au început și filmarile pentru ”Knives Out”.

În crearea filmului, Rian a citat mai multe inspirații precum: ”The Last of Sheila”, ”Murder on the Orient Express”, ”Something’s Afoot”, ”Murder by Death”, ”Death on the Nile”, ”The Private Eyes”, ”The Mirror Crack’d”, ”Evil Under the Sun”, ”Deathtrap, Clue” și ”Gosford Park”.

Cu o distribuție de ansamblu cu numeroase vedete, avându-l în rol principal pe Daniel Craig, incluzându-l pe Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Don Johnson, Michael Shannon, LaKeith Stanfield, Katherine Langford și Jaeden Martell, filmul este o abordare ingenioasă și elegantă garantată pentru a menține audiența ghicind până la sfârșit.

”Knives Out și-a avut premiera pe 7 Septembrie 2019 la ”Festivalul Internațional de Film” din Toronto și a fost difuzat în America pe 27 noiembrie 2019 de către Lionsgate. Filmul a primit numeroase acreditari pentru scenariu și actorie și a reușit să încaseze o sumă de 312 de dolari global având un buget de 40 de milioane de dolari. La ediția a 77-a al ”Premilor de Aur”, filmul a primit nominalizări la trei categorii pentru Globul de Aur (Best Motion Picture – Musical or Comedy, Best Performance by an Actress in a Motion Picture – Musical or Comedy pentru Ana de Armas și Best Actor pentru Daniel Craig). De asemenea, a fost nominalizat la Oscar pentru ”Best Original Screenplay”, dar tot pentru aceeași categorie (cel mai bun șcenariu) a primit nominalizări la ”British Academy Film Awards” și ”Academy Awards” și nu în ultimul rând a fost selectat de către ”American Film Institute” și ”National Board of Review” ca fiind unul dintre cele mai bune filme al anului 2019.

”Knives Out” s-a rulat la cinema din 3 ianuarie în România și este distribuit de Vertical Entertainment cu traducerea”La Cuțite”.

Încă de la început, ”Knives out” introduce privitorul în lumea sa, juxtapunând tonul clasic al formatului cu o setare și o colecție de personaje mai moderne. Cel mai important, filmul găsește echilibrul perfect între simplitate și complexitate, aducând un omagiu operelor ce l-au inspirat dar și oferindu-le o învârtitură interesantă.

Filmul începe cu imaginea perfectă pentru un mister: o casă veche dar îngrijită, izolată de lume ce intensifică atmosfera misterioasă, înconjurată de natură și doi câini negri care aleargă cu încetinitorul către cameră. Conține elemente atât vechi, cât și noi, inclusiv ornamente complexe și ferestre secrete, dar și elemente introducătoare ca și o cănă de cafea sfidătoare care dezvăluie mesajul : “Casa mea. Regulile mele. Cafeaua mea ”. (un indiciu pentru alegerile lui Harlan Thrombey)

Din momentul în care menajera lui Harlan, Fran (Edi Patterson), îl găsește cu gâtul sfâșiat și cuțitul încă în mână totul pare să fie portretizat ca o sinucidere, dar există câteva întrebări. Câțiva polițiști (minunata pereche de LaKeith Stanfield și Noah Segan) vin în moșia Thrombey să înceapă o anchetă, doar pentru a se asigura că nu le lipsește nimic, iar filmul se deschide cu conversațiile lor cu fiecare dintre membrii familiei Thrombey. Fiica Linda (Jamie Lee Curtis) este o femeie de afaceri de succes, cu un soț cu puține moravuri pe nume Richard (Don Johnson) și un fiu groaznic pe nume Ransom (Chris Evans). Fiul Walt (Michael Shannon) conduce firma tatălui său de editură, dar s-a luptat mult cu dragul său tată. Nora sa Joni (Toni Collette) având o credință cu adevărat spirituală în ajutorul de sine și independență, s-a asigurat ca tot timpul să aibă puțin ajutor financiar din partea bătrânului. În sfârșit, există Marta Cabrera (Ana de Armas), adevărata eroină a filmului și confidenta lui Harlan.

Primul act al filmului este lăudabil, au loc interviurile inițiale cu fiecare dintre personaje cu un umor fără efort. Fiecare personaj se dezvăluie și are un potențial motiv pentru a-l arunca pe Harlan în viața de apoi, însă întrebarea continuă este ”în ce circumstanțe ar fi putut să o facă?”.

Scenariul te ține întotdeauna la marginea ecranului, narațiunea păcălindu-te încă de la început crezând că știi totul.  Încurcăturile vin unele după altele, presărandu-se și umorul delicios din partea caracterelor și făcându-te să crezi că ai deslușit tot filmul în fiecare șcenă.

Evident, punctul culminant este atunci când întreaga familie se adună pentru a aștepta deschiderea testamentului. Atunci se crează cel mai mare șoc când Harlan se decide să-și lase moștenirea unei persoane cu adevărat neașteptată și creează o tensiune între membrii familiei, ajungând toți să fie ”la cuțite”.

Povestea se complică în momentul în care asistenta personală a lui Harlan nu reușește să-i ducă planul acestuia la bun sfârșit și dezvăluiește secretul unui membru al familiei și ulterior detectivului.

Nu există nicio îndoială că cele mai memorabile și speciale personaje sunt detectivul Benoit Blanc jucat cu un farmec deosebit și un accent de sud american de Daniel Craig și modesta asistentă medicală și bună la suflet, Marta Cabrera, jucată de Ana De Armas. Se mai remarcă și Chris Evans în a doua jumătate a filului, fiind în rolul nepotului risipitor Ransom, care presară acțiunea cu detalii semnificative și având un rol decisiv în film.

Johnson prezintă în mod constant telespectatorilor familiari și mai ales fani ai filmului de mister – setul unic palatial, familia de monștri, detectivul exagerat – dar apoi îi schimbă câte puțin creând caractere noi. Așadar, în timp ce Blanc se simte ca un mic ”Poirot”, Johnson și Craig au evitat să-l transforme într-o caricatură a ceva ce am văzut anterior.

Teatralitatea și felul surprins al detectivului la fiecare pas sunt cireașa de pe tort a filmului. Expresivitatea și vocea cu care povestește elucidarea misterului în final, te fac să vrei să îl vezi doar în filme de acest gen decât ca James Bond.

Pentru Ana de Armas filmul acesta va rămâne unul dintre cele mai bune roluri ale ei, portretizând un total alt gen de personaj ca înainte. Dacă până acum obișnuiam să o vedem în roluri având ca scop să fie atractivă, aici se concentrează pe personalitatea și bunătatea personajului, astfel oferindu-i actriței o nouă lumină, aproape de nerecunoscut. Aceasta iese în evidență în mod deosebit pentru faptul că este singura dintre apropiații lui Harlan care nu râvnește după averea lui.

”Knives Out” prezintă unele asemănări izbitoare cu filmul ”Ready or Not”, care au apărut în august 2019, cu doar câteva săptămâni înainte de premiera acestuia. ”Ready or Not” este un film de groază, dar la fel se referă la o tânără, o persoană din afară, care este atrasă într-o proprietate răspândită a unei familii lacome, numai pentru a descoperi că cei care se pretind buni se pot întoarce împotriva ei într-o secundă.

Dar, în timp ce ”Ready or Not” prezintă bogăția și privilegiul într-un spectacol de groază violent, ”Knives Out” îl pictează ca farsă. Miturile familiei Thrombey despre ea însăși și „casa ancestrală” ajung să fie de râs; membrii săi sunt demni de ridicol, nu pentru că sunt bogați, ci pentru că continuă să găsească motive pentru a nu-și produce propria lor avere din  propriul lor merit. Credința lor în propria lor superioritate, aroganța lor auto-amăgitoare ajunge să fie ridicolă. S-au împins de bunăvoie în caricaturi care sunt prea cunoscute astăzi, iar filmul le portretizează foarte bine.

Knives Out” se remarcă așadar atât printr-un scenariu intrigant și inteligent, care cum spun și personajele, este un mister atât de bun încât pare a fi creat de către victimă, dar și prin umorul care este în unele locuri macabru, iar în altele râde de tipurile clișeice de bogați.

Așadar, rămâne să vedeți filmul și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu, însă cu siguranță este obligatoriu să-l încercați.

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *