Noroc sau ghinion? 7 superstiții despre pisici în diverse culturi

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au căutat explicații pentru lucrurile care se întâmplau în viața lor. Din dorința de a anticipa sau influența anumite evenimente, aceștia au început să creadă în superstiții. Aceste credințe diferă de la o țară la alta, fiind puternic influențate de cultura și tradițiile fiecărui loc. Superstițiile sunt înrădăcinate în folclor și sunt transmise din generație în generație, reușind să ramână relevante în ciuda trecerii timpului. De cele mai multe ori, acestea nu au la bază explicații științifice, însă validitatea lor se întamplă să fie confirmată de anumite evenimente, dovedindu-se deseori simple coincidente. Unele dintre cele mai  captivante, dar și cele mai contradictorii superstiții sunt cele legate de pisici. În timp ce în unele culturi pisicile sunt văzute drept semne de noroc și binecuvântare, în altele acestea sunt caracterizate de ghinion și blestem. Iată 7 dintre cele mai interesante superstiții care te vor face să privești diferit pisicile!

1. Dacă îți taie calea o pisică neagră, vei avea ghinion

Unele dintre cele mai răspândite superstiții aduc în centrul atenției pisicile negre. Dacă în unele culturi pisicile negre sunt considerate semne norocoase, în alte culturi sunt asociate cu forțele răului și vrăjitoria. Se spune că dacă o pisică neagră îti taie calea, vei avea ghinion. În Germania, această superstiție este foarte specifică: dacă o pisică neagră îți taie calea de la stânga la dreapta înseamnă că o să ai ghinion, însă dacă aceasta îți taie calea de la dreapta la stânga, vei avea noroc. Superstițiile se dovedesc a fi deseori contradictorii deoarece diferă mult de la o țară la alta. În Scoția, dacă o pisică neagră se așează în fața casei tale înseamnă că te vei îmbogăți, iar în China acest lucru înseamnă săracie și foame. În Marea Britanie, oamenii consideră că pisicile negre aduc noroc, aspecte prezentate în studiul Black Cat Bias: Prevalence and Predictors, scris de Haylie D. Jones și Christian L. Hart. Această superstiție provine din povestea regelui Charles I, care considera că tot norocul său se datorează pisicii sale negre. Întâmplarea face că la doar o zi după ce pisica s-a stins din viață, regele a fost luat captiv de trupele inamice și a fost decapitat doi ani mai târziu.

o pisică neagră
Photo by David Bartus on Pexels

2. Pisicile aduc ghinion dacă sunt lăsate în preajma nou-născuților

Această superstiție își are originea în miturile sumeriene și mesopotamiene despre Lilith, prima soție a lui Adam, acțiune relatată în Cartea Genezei și Alfabetul lui Ben Sira. Ca urmare a izgonirii din Grădina Raiului, deoarece nu voia să fie supusă soțului ei, aceasta a fost blestemată sa cutreiere Pământul, urmând și să se hranească din sufletele oamenilor. Se spune că aceasta se reîntrupa adesea în pisică si se infiltra in casele oamenilor, luând suflarea nou-născuților. Lilith a fost demonizată în folclorul evreiesc ca un ucigaș periculos al copiilor. Drept urmare, s-a născut superstiția ghinionului adus de pisici în proximitatea bebelușilor.

3. Este un semn bun să auzi o pisică strănutând

Un zvon răspândit la nivel mondial este faptul că italienii sunt caracterizați de încrederea oarbă în superstiții. Acest aspect cuprinde și superstiții legate de necuvântătoare. Se spune că strănutul unei pisici este un semn premergător al îmbogățirii. În ziua nunții, dacă o pisică strănută în proximitatea miresei, se crede că mariajul va avea succes înzecit. Părerile referitoare la norocul sau ghinionul purtat de pisici sunt însă împărțite, unii oameni considerând faptul că strănutul triplu al unei pisici este un indice al instalării unei răceli.

imagine cu 3 pisici în fața casei

4. Nu este bine să bârfești în preajma pisicilor

Având o credință puternic înrădăcinată în folclorul Europei Vestice, respectiv în cultura Olandeză, se crede că pisicile nu sunt ființe de încredere. Acestea ascultă cu urechile ciulite cele mai adânci secrete ale stăpânilor, urmând să le folosească împotriva lor. Drept urmare, oamenii evită conversațiile importante în preajma pisicilor, pentru a nu se expune riscului da a fi ascultați. Această superstiție este strâns legată de credința în reîncarnarea vrăjitoarelor aflate de partea forțelor răului.

5. Aduce noroc să îți lași pisica să treacă prima pragul noii case

În Rusia, tradițiile și superstițiile au o importanță deosebită în viața cotidiană. Este o credință comună ca atunci când cineva se mută într-o casă nouă, trebuie să permită pisicii să intre prima în casă. Se spune că pisica are abilitatea de a detecta energiile negative și de a aduce noroc locuinței. Oamenii cred că dacă pisica refuză să intre în noua casă, acesta ar fi un semn de ghinion. Astfel, în cultura rusă, relația cu pisicile merge dincolo de simpla companie și se extinde în sfera spirituală și a tradițiilor locale. Actul de a lăsa pisica să intre prima în noua casă devine un gest simbolic, încărcat de înțelesuri și credințe, reflectând conexiunea profundă pe care oamenii o au cu animalele și cu misticismul tradițiilor locale.

imagine cu un motan portocaliu
Photo by Сергей Сёмин on Pexels

6. PISICILE AU 9 VIEȚI

Conform legendelor, pisicile au o abilitate nemaivăzută de a scăpa din ghearele morții, reușind să moară și să învie de 9 ori. Această idee își are rădăcinile în credința egiptenilor, venerând pisicile și privindu-le drept zeități nemuritoare. De asemenea, în cartea “Black Cats & April Fools – Origins of Old Wives Tales and Superstitions in Our Daily Lives” se prezintă schimbările survenite pe parcursul istoriei, pisicile fiind asociate cu vrăjitoria și forțele răului. Se considera că vrăjitoarele se puteau reîntrupa in pisici de 9 ori, aspect evidențiat prin vechea formă englezească de salut: “God bless all except the cat”.

7. Pisicile tricolore aduc noroc

Superstiția are la bază o legendă japoneză despre o bătrână care locuia în cartierul Asakusa alaturi de pisica ei tricoloră în jurul anului 1060. Aceasta, prea săracă, a fost nevoită să-și vândă animalul de companie. În ziua despărțirii lor, felina i-ar fi apărut în vis și i-ar fi poruncit să o înlocuiască cu o statuetă, ca să-i aducă noroc. Bătrâna a făcut cum i-a cerut pisica și a vândut prima statuetă. Din acel moment, grație puterii supranaturale a pisicuței, bătrâna a scăpat de sărăcie. Ca urmare a acestui eveniment, pisicile calico au devenit un simbol al prosperității în cultura japoneză, considerate a aduce noroc.

statuetă cu o pisică norocoasă, simbol japonez
Photo by Cris Feliciano on Pexels