Muzica e eternă, existând datorită creatorului și pentru toți. Oricine și orice o poate crea, făcând zgomot, dar nu oricine și orice o poate aprecia. Muzica înseamnă trecut prin istoria pe care o spune, prezent prin ceea ce te face să simți când o asculți și viitor prin speranțele și visele pe care le inspiră.
Muzica înseamnă „mai bine”
Cine ar fi crezut că muzica pe care unii o ascultă zilnic și alții doar uneori ar putea să ne ajute să trecem peste obstacole ca bolile mentale? Cine ar fi crezut că ar putea să aibă un rol atât de semnificativ în evoluția vieții din întreaga lume?
Muzica și oamenii
Din fiecare manual de istorie aflăm că înainte ca omul să poată vorbi articulat el a creat muzică. Aflăm că muzica a devenit artă abia în antichitate când omul a evoluat destul încât să poată organiza conștient sunetele într-o bucată muzicală.
De-a lungul anilor oamenii au evoluat și odată cu aceștia și creațiile lor. Aflăm că muzica a cunoscut în timp o mulțime de forme și derivări, fiind folosită zilnic în multe domenii de activitate. Muzica este creată de oameni pentru comunicarea mesajelor intenționate, dar și pentru a provoca o anumită stare celor care o percep.
Ce spun specialiştii?
Două dintre impresionantele utilizări ale muzicii sunt în domeniul medical și cel psihologic, având ca scop vindecarea, crearea sau îmbunătățirea stării de bine. În a 6- a ediție a cărții „Holistic Nursing: A Handbook for Practice” (tradus: „Asistență medicală holistică: Un Manual pentru Practică”) scrisă de Barbara Montgomery Dossey și Lynn Keegan este demonstrat că terapia prin muzică crește motivația, ridică atât starea de spirit a pacientului cât și sentimentul de responsabilitate. În cadrul Spitalului Memorial Chang Gung se practică muzicoterapie și în timp angajații au observat eficiența acesteia. Pe site-ul lor Web aceștia menționează: „S-a dovedit că terapia prin muzică este asociată cu scăderea depresiei, îmbunătățirea dispoziției și reducerea stării de anxietate.”
Pentru că muzicoterapia este folosită în Sănătate, aceasta este adesea practicată de către oameni simpli, fără sau cu experiență, care se informează despre aceasta din cărți sau de pe Web, acasă, la lucru sau în alte locuri, în orice moment al zilei.
Muzicoterapie la doi paşi
Oana, studentă a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, afirmă că muzica nu e doar o pasiune, ci și unul dintre remediile pentru stresul și anxietatea provocate de școală și de problemele lumii care o frustrează la nesfârșit.
„E ușor să te relaxezi, ascultând muzică și cântând sau fredonând, dacă îți cunoști propriile gusturi muzicale. Pe mine majoritatea pieselor cu tempo Allegro mă energizează de cele mai multe ori. Piese cu versuri despre ceva pozitiv cum e încrederea în sine ca piesa „Confident” a lui Demi Lovato mă fac să mă simt mai bine despre propria persoană.”
Arina, studentă și în același timp învățătoarea clasei 1 dintr-o școală primară din Brașov, recunoaște că practică muzicoterapie atât pentru ea însăși când simte nevoia de o pauză sau de mai multă energie și putere, cât și pentru „piticii” așa cum îi numește ea pe elevii săi.
„Am aflat de la părinți că cei mici au fost mai demoralizați de când a început pandemia. Puteam observa și eu că în comparație cu alți elevi cărora le-am predat anii trecuți aceștia erau mai plictisiți și fără poftă de viață când ne jucam în curte sau când cream picturi. M-am hotărât să realizez orele de educație plastică, de sport și unele de scriere sau matematică, ascultând muzică pe fundal. De atunci, de cele mai multe ori copiii erau mai perceptivi, mai activi și mai veseli. Am observat că și lucrările lor au devenit mai calitative și mai creative decât înainte.”
După o experiență așa de bună pe care a avut-o de când a folosit muzica în diferitele scopuri spune cu siguranță că este „o unealtă pe care toți o putem folosi pentru a ne face pe noi și pe ceilalți mai bine”.
Necuvântătoarele și muzica
Internetul și mai ales Web-ul oferă accesul la o mulțime de informații, astfel oamenii reușesc să învețe despre muzică și capacitatea ei de a vindeca trupul, mintea și spiritul. Diverse studii arată că și necuvântătoarele sunt afectate de muzică, atât fizic cât și mental, vibrațiile produse de sunete influențându-le starea și procesul de dezvoltare. Când oamenii pot avea acces la astfel de cunoștințe le pot folosi pentru a avea mai multă grijă de animalele pe care le dețin, ajutându-le să se relaxeze când sunt agitate, speriate și de plantele lor, ajutându-le să crească într-un mediu propice.
Muzică pentru animale
Poate vi s-a întâmplat să vedeți un video pe Web cu o maimuță care cântă la pian sau unul cu un porumbel care țopăie pe ritmul unui cântec. Ei bine, muzica are o mai mare influență asupra animalelor decât mulți ar crede.
În urma unei cercetări conduse de J. Sankar Ganesh, profesor asistent la Universitatea Sri Venkateswara din Tirupati, India, s-a demonstrat încă o dată că vacile din ferme devin foarte active după ascultarea muzicii și că randamentul laptelui crește dacă îngrijitorii redau piesele muzicale potrivite, în acest caz instrumentele cu coarde fiind favorizate de animale.
Vasile, fermier din județul Bistrița-Năsăud, povestește cum cei doi câini ai săi pe care i-a adoptat la începutul anului 2021 au fost extrem de agitați în primele luni împreună din cauza stresului provocat de condițiile de trai precedente și din cauză că le era greu să se adapteze noului mediu. În acea perioadă de acomodare a încercat mai multe metode de a relaxa animalele și una dintre aceste metode care a dat roade a fost redarea muzicii.
„Am citit câteva studii pe Google și i-am cerut ajutorul unui prieten veterinar. Am aflat că adesea piesele cu tempo moderato sau mai lent pot calma majoritatea animalelor neliniștite.”
„Când trebuiau să se hrănească și nu puteau sta locului, se deplasau prin toată casa și lătrau de fiecare dată după ce mâncau câte o bucată din întreaga porție. Când aveam vizitatori erau la fel de agitați, nu arătau semne că ar putea deveni agresivi, erau mai degrabă speriați de oricine și orice nefamiliar. Am vrut să-i ajut să se acomodeze mai repede și prin piesele reggae și jazz am reușit să fac asta. Cam treizeci de minute de ascultat le lua ca să latre mai rar și mai încet, să se așeze și să se relaxeze.”
Muzică pentru plante
Poate că de animale care ascultă muzică s-a mai auzit, dar de plante care sunt „atrase” la propriu de muzică prea puțin.
În capitolul „The Plant Experiments” (tradus: „Experimentele pe Plante”) al articolului intitulat „About Positive Music” (tradus: „Despre Muzică Pozitivă”), scris de compozitorul și scriitorul Don Robertson se face referire la experimentele unei femei pe nume Dorothy Retallack. Aflăm că aceasta le-a susținut în incinta Colegiului de femei din Colorado și le-a prezentat în cartea „The Sound of Music and Plants” (tradus: „Sunetul Muzicii și al Platelor”).
Unul dintre experimentele sale s-a desfășurat în 16 zile prin redarea zilnică de 3 ore a cântecelor rock într-o cameră cu plante și a cântecelor cu melodie ușoară și liniștitoare de tipul „middle-of-the-road” în alta. Pe parcursul experimentului plantele care „ascultau” rock creșteau, dar florile erau închise și tulpina era îndoită în partea opusă radioului. La finalul celor șaisprezece zile acestea erau ofilite. În schimb, plantele din cealaltă cameră erau vii și frumoase, iar tulpinile erau îndreptate spre radio.
Putem trage concluzia că plantele sunt într-adevăr influențate de muzică și că la fel ca animalele și oamenii ele pot fi “mai bine” datorită muzicii dacă piesele cu un număr mic de bătăi pe minut sunt redate.
Mai jos puteți urmări un video realizat de canalul de YouTube Brainy.Garden în care sunt prezentate câteva dintre efectele muzicii asupra animalelor și plantelor.
Muzica înseamnă „bine și rău”
În timp ce muzica poate avea influențe pozitive asupra oricărei forme de viață, e important să ne amintim că poate afecta lumea și într-un mod negativ. Muzicoterapia are avantajele și dezavantajele ei. În loc să ne liniștească poate să producă mai mult stres, poate să ne rănească fizic prin sunetele prea puternice care deranjează timpanul, poate să declanșeze amintirea unor momente traumatizante.
Totuși, pentru că nimic nu e perfect și pentru că viața e prea scurtă ca să ne concentrăm doar pe ce e rău în lucruri și în lume, e potrivit să ne bucurăm de muzică și să o consumăm în funcție de binele pe care ni-l face nouă și celor dragi.
Muzica „ne dă viață”, dar depinde de noi să ne facem viața frumoasă prin muzica pe care alegem să o ascultăm.