Morile de apă de la Rudăria- incluse în patrimoniul UNESCO

Localitatea Rudăria sau după numele nou,Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin ,  adăpostește cel mai mare complex mulinologic din Europa,acesta cuprinzând nu mai pușin de 22 de mori de apă. Aceste mori sunt amplasatepe râul Rudarica ,pe o distanța de 3 kilometrii.Cele 22 de monumente istorice de la poalele Munţilor Almăjului sunt considerate unele dintre cele mai importante atracţii turistice din Banatul Montan, şi nu numai. Astfel, drumeţii care ajung în acest loc ca-n poveşti din comuna Eftimie Murgu au impresia că timpul a stat în loc.


Morile de apă

Deși localitatea a fost atentata in documente inca din anul 1241 , primele 8 mori au fost consemnate in documente oficiale abia în anul 1722. Însă localnicii susțin că aceste mori au funcționat încă din secolul al II-lea.  În anul 1874 erau 51 de mori ,toate funcționale ,dar din cauza inundațiilor în urma topirii zăpezilor,numărul lor a scăzut la jumătate. Morile,încă din vechile timpuri ,erau folosite la măcinarea porumbului ,făina rezultată fiind utilizată in prepararea mămăligii și hrănirea animalelor. Fiecare moară are un nume dat de către strămoșii care le-au construit  sau de către imaginația sătenilor mai creativi.
 Moara de la Tunel, Moara Trăiloanea, Moara Firiz, Moara Roşoanea sunt doar câteva dintre acestea. 
O asemenea moară, care macină 130-140 kg de boabe în 24 de ore, este gospodărită de câte 15-25 de familii (rândaşi) din sat. La buna înţelegere, acestea îşi împart rândul, adică cele 12-24 de ore de folosinţă a morii. Localnicii se mândresc cu făina ieşită din morile lor: se pare că ea are un gust deosebit, pentru că roţile mişcate de apă macină încet, spre deosebire de cele acţionate electric, a căror viteză este mai mare

Zonă Turistica

Dacă vă faceţi planuri să vizitaţi Valea Almăjului (zona în care se află şi morile de apă, şi cascada Bigăr), nu veţi regreta. Cheile Rudăriei fac parte dintr-o arie protejată şi sunt extrem de frumoase: pe lângă zecile de căderi de apă şi stâncile deosebite din zonă, mai puteţi admira o imensă pădure de liliac. Când liliacul dă în floare, mirosul său inundă toată valea Rudăriei, iar localnicii lasă geamurile deschise să le intre parfumul în case. 

” Turiștii care vin să viziteze locurile acestea mereu rămân plăcut surprinși atât de complexul de mori cât și de ospitalitatea cu care sunt întâmpinați de către localnici . Mulți spun că o să revină și vara următoare. Cel mai mare val  ” a declarat Ion Dobren, localnic al comunei Eftimie-Murgu.  

O dată vizitat , parcul devine o amintire a timpurilor mai de demult ,insuflând traiul simplu pe care  îl duceau sătenii , măcinatul boabelor de porumb fiind una dintre activitațile de bază pe care localnicii trebuiau să o facă pentru a își procura sursa de hrană principala și anume mămăliga.