Pot rețelele sociale să scurteze durata de atenție a adolescenților?

Într-un studiu recent numit “Teens, Social Media and Technology 2023″, realizat de Monica Anderson, Michelle Faverio și Jeffrey Gottfried, s-a determinat că cel puțin 1 din 5 adolescenți spun că sunt pe YouTube, TikTok „aproape constant”.

https://www.pewresearch.org/internet/2023/12/11/teens-social-media-and-technology-2023/pi_2023-12-11_teens-and-social-media_0-02/

De asemenea, în urma altui sondaj, publicat de organizația de cercetare Common Sense Media, s-a constatat că utilizarea generală a ecranului în rândul adolescenților a crescut cu 17% din 2019 până în 2021 – crescând mai rapid decât în ​​cei patru ani anteriori. În medie, utilizarea zilnică a tehnologiei a crescut în rândul adolescenților (cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani) la cinci ore și 33 de minute de la patru ore și 44 de minute și la opt ore și 39 de minute de la șapte ore și 22 de minute pentru adolescenții (cu vârste între 13 și 18 ani).

Ar trebui ca aceste informații să ne îngrijoreze? Care ar fi efectele negative ale utilizării fără limite a tehnologiei? Rețelele de socializare sunt o modalitate prin care oamenii se conectează și împărtășesc informații online. Aceasta include platforme precum Tik Tok, Instagram, X și altele, unde utilizatorii pot posta noutăți despre viața lor și să interacționeze între ei.

Prin “attention span” ne referim la intervalul în care o persoană poate acorda atenție unei sarcini fără a fi distrasă. Este abilitatea de concentrare asupra unei anumite activități. Durata de atenție poate varia de la o persoană la alta și poate fi influențată de factori precum vârsta, oboseala, sau interesul propriu.

În ultimii ani, există o mare dezbatere prin care se încearcă să se decidă dacă folosirea multor rețelele sociale influențează în mod negativ attention span-ul oamenilor sau nu.

Efectele negative ale consumului de social media

Există numeroase argumente care sugerează că consumul de rețele sociale poate avea un impact negativ asupra gradului de atenție al adolescenților. Lifespan enumeră unele dintre acestea:

  • Online vs realitate. Rețelele sociale în sine nu sunt problema. Este modul în care oamenii îl folosesc în locul comunicării reale și al socializării în persoană. „Prietenii” de pe rețelele de socializare pot să nu fie de fapt prieteni și chiar străini.”
  • Social Media creează dependență. Când joci un joc sau îndeplinești o sarcină, cauți să o faci cât de bine poți. Odată ce ai reușit, creierul tău îți va oferi o doză de dopamină și alți hormoni ai fericirii, făcându-te fericit. Același mecanism funcționează atunci când postezi o fotografie pe Instagram sau Facebook. După ce vezi toate notificările pentru aprecieri și comentarii pozitive care apar pe ecran, le vei înregistra subconștient ca recompensă. Dar asta nu este tot, rețelele sociale sunt pline de experiențe care modifică starea de spirit.”
  • Frica de a rămâne în urmă. FOMO a devenit o temă comună și adesea duce la verificarea continuă a site-urilor de social media. Ideea că s-ar putea să ratezi ceva dacă nu ești online îți poate afecta sănătatea mintală.”

Desigur, lista poate continua cu multe alte argumente fondate. În acest videoclip sunt prezentate modificările mintale pe care le suferim în urma consumului de social media.

Tik Tok-ul și influența sa asupra concentrării tinerilor

Impactul aplicației Tik Tok asupra atenției adolescenților este un subiect complex. Tik Tok este o platformă ce constă în videoclipuri scurte, cu funții fie de informare, divertisment sau educare. Felul în care aplicația este creată încurajează conținutul scurt și captivant. “Natura rapidă a conținutului de pe platforme precum TikTok poate crea o așteptare obișnuită pentru stimuli rapizi și în continuă schimbare. Acest lucru ar putea influența durata de atenție, în special în sarcinile care necesită o concentrare susținută. Este esențial să luăm în considerare modul în care astfel de conținut ne afectează propriile minți.”, spune Antonia Strugaru, absolventă a Facultății de Psihologie din Cluj-Napoca.

În graficul următor putem observa că tinerii cuprinși între vârstele 10-19 ani sunt principalii utilizatori ai aplicației Tik Tok. El poate contribui la o durată mai scurtă de atenție în rândul utilizatorilor, în special al adolescenților.

“Ca să fiu sinceră, încerc să stabilesc niște limite de timp pe ecranul meu pe telefon. Nu doar pentru TikTok, ci pentru orice. Și când îmi fac temele sau încerc să termin lucrurile, dezactivez notificările. În plus, am creat un playlist cu muzică relaxantă care mă ajută să mă concentrez. Deci, încerc pe cât posibil sa mențin un echilibru, care să mă împiedice să mă pierd prea mult în TikTok.”, este răspunsul unei studente pe nume Aida Vîlcelean, în legătură cu măsurile pe care le ia pentru a preveni dependența față de aplicațiile sociale precum Tik Tok.

Dar de ce Tik Tok-ul reprezintă un pericol pentru puterea de concentrare într-o măsură mai mare decât alte aplicații sociale? “Când oamenii interacționează cu platforme precum Tik Tok, există mai multe procese psihologice în joc. În primul rând, consumul rapid de conținut scurt, care atrage atenția activează sistemul de recompensă al creierului. Noutatea constantă și recompensele rapide declanșează eliberarea de dopamină, un neurotransmițător asociat cu plăcerea și întărirea. Acest lucru poate crea un model în care utilizatorii caută mai multe dintre aceste explozii scurte de satisfacție. Pe de altă parte, expunerea constantă la un volum mare de conținut divers într-un timp scurt poate contribui la o perioadă scurtă de atenție. Creierul se adaptează la natura rapidă a acestor platforme, ceea ce face ca oamenilor să le fie dificil să se concentreze asupra conținutului sau sarcinilor cu un ritm mai lent și lung.”, explică Antonia.

“Cred că încurcă puțin atenția mea, da. Adică, totul pe TikTok are un ritm atât de rapid, încât treci de la un videoclip la altul în cam câteva secunde. E distractiv, dar când încerc să mă concentrez pe altceva, parcă creierul meu vrea din nou acea soluție rapidă, știi? Nu este doar vina aplicației Tik Tok, dar cu siguranță joacă un rol.”, este părerea Aidei legată de pericolul pe care Tik Tok îl reprezintă pentru attention span-ul ei.

Așadar, influența rețelelor sociale asupra puterii de concentrare a adolescenților este evidentă. Adolescenții sunt profund cufundați în platformele online care concurează constant pentru atenția lor. Această lume digitală omniprezentă a remodelat modul în care oamenii interacționează cu informațiile și stimulii, ceea ce poate duce la o durată mai scurtă de atenție și la scăderea capacității de a se concentra asupra sarcinilor. Totodată, este evident că Tik Tok nu este doar o aplicație socială inofensivă. Loviturile constante de dopamină și emoțiile declanșate de acele videoclipuri scurte au un impact asupra minții noastre. Este important să preluăm controlul asupra timpului nostru petrecut pe Tik Tok.

Nu este vorba doar de recuperarea minutelor prețioase. Este vorba despre a ne proteja atenția. Suntem bombardați cu conținut rapid care ne condiționează creierul să se adapteze la aceste formate. Gestionând în mod conștient timpul nostru pe Tik Tok ne protejăm capacitatea de a ne concentra asupra lucrurilor care contează dincolo de aplicație.