“Mi-am trăit visul până la urmă.”

“Am avut posibilitatea să trăiesc timp de o vară visul american”

Când vorbești despre visul american toată lumea se gândește automat la un mod de viață fericit, cu locuri de muncă bune. Unii l-au trăit deja, dar mulți încă visează la asta.

Îți vin în minte cazinourile din Las Vegas, plajele din Miami, cascada Niagara, Hollywood, Times Square, Marele Canion și toate locurile de care ai auzit pe internet sau le-ai văzut la televizor.

Dacă ești student ai șansa să trăiești pe pielea ta această experiență care te face să gândești altfel, te învață să te descurci pe cont propriu, dar și să te distrezi. Work&Travel (American Experience) e un program inițiat în anii ’60 de către Departamentul de Stat al Statelor Unite pentru studenții din întreagă lume care vor să viziteze America în timpul vacanței de vara. Programul se adresează celor care nu vor doar poze și filmulețe, ci și-ar dori să câștige și niște bani. Mulți studenți aleg să-și petreacă vara departe de casă că să trăiască pentru câteva luni o astfel de experiență memorabilă. Așa e și Flavius, student la Universitatea Petru Maior din Tîrgu Mureș, care la recomandarea unui prieten s-a înscris în program .

“Când am aflat de programul Work&Travel m-am gândit că ar fi o oportunitate bună pentru mine . Deși la început am fost puțin sceptic,
în februarie, anul trecut m-am hotărât să mă înscriu. A fost o decizie bună. Nu regret deloc. Am avut ocazia să călătoresc, să îmi îmbunătățesc limba engleză, să îmi fac noi prieteni cu care încă păstrez legătură și m-am întors și cu bani.“

Spre țara tuturor posibilităților

A mers singur, fără niciun prieten sau cunoscut. Dar așa, spune el, și-a dedicat mai mult timp pentru muncă.

Cu trenul până la București, de acolo cu avionul până în Germania la Hamburg, unde a avut escală și de acolo până în Denver, urmând apoi o călătorie de 12 ore cu autobuzul până la destinație. Drumul până acolo, mărturisind că nu a fost chiar așa cum se aștepta. Ajuns în Telluride (care i-a fost “acasă” 4 luni) , s-a cazat, s-a odihnit după drum, iar a doua zi a început lucrul. 

Work

“Am lucrat în două locuri. Am avut două job-uri, asta pentru că am vrut să rămân cu niște bani după toată experiența asta. Chiar e indicat  să îți găseșți și un al doilea loc de muncă pentru a acoperi din cheltuieli. Primul job, care era asigurat prin program l-am avut ca houseman, iar după câteva zile l-am găsit și pe al doilea ca spa attendant. Munceam 14 ore pe zi, dar era destul de lejer.”

La locul de muncă mergea cu telegondola, făcea cam 8 minute, timp în care putea admira orașul. Dimineața mergea la The Peaks Resort & Spa, iar după ce își termina treaba pleca la al doilea job la Inn At Lost Creek.

Despre oraș, spune că e încojurat de munți și pădure. O stațiune montană, unde merg turișți să se relaxeze sau să vadă atracțile turistice din zonă. Un loc destul de liniștit unde nu se întâmplă prea multe, dar unde cu siguranță ți-ar plăcea să îți petreci o vacanță.

Travel

“Am și călătorit. Cum ai putea să ratezi așa ceva?”

“Nu ți se întâplă prea des să întâlnești oameni cărora să nu le placă să călătorească… Acolo ai posibilitatea să descoperi o cultură nouă, cu totul diferită de a ta, să vezi locuri unde înainte doar visai să ajungi și să întâlnești oameni cu o mentalitate puțin mai “altfel”.

Mi-a povestit despre excursiile in Utah și Arizona și cum a cunoscut studenți din toată lumea. 
Era încântat de tot ce a văzut nou. 
Totuși, și-ar fi dorit să descopere mai multe locuri, însă mi-a mărturisit că anul viitor o să călătorească mult mai mult.

Lucrurile mărunte fac diferența“

“Ai ocazia să trăiești total diferit. Oamenii sunt altfel față de cei din România. Sunt mai prietenoși și mai calzi, nu au atâtea griji. 
Muncești destul de mult dar la final îți dai seama că merită tot efortul pentru că ai un salariu bun și îți permiți după să călătorești sau să îți cumperi tot felul de chestii de care poate ai sau nu nevoie.”

“Cu siguranță o să merg și anul viitor, e o experiență de neuitat. Chiar îmi pare rău că nu am fost și în primul an dar cine știe poate o să ajung chiar să mă stabilesc acolo în cele din urmă. A fost o o vară de ținut minute ”

 “Mi-am trăit visul până la urmă.”