Metode de a face față stresului

stressed people

Poate te confrunți cu o perioadă mai încărcată din viața ta, iar problemele de zi cu zi te copleșesc. Nu știi cum să-ți gestionezi dificultățile, fie că vorbim de frustrările profesionale sau sociale. Stresul e mereu, prin printr-o prismă colectivă, cel răspunzător de toate lucrurile care merg prost. Nu mănânci bine? Ești stresat. Te descurci prost la locul de muncă? Iarăși stresul. Dar oare e stresul un dușman invincibil? Ori un aliat ascuns, de care nu putem scăpa definitiv și care ne mobilizează?

Ce este stresul?

Prin definiția sa științifică, enunțată de fiziologul H. Selye, stresul reprezintă sindromul general de adaptare– ne naștem cu el, prin urmare, nu putem să-l abandonăm. În schimb, putem să învățăm cum să îl controlăm.

Eurostres și distres

Valența celor două diferă prin felul în care alegem să folosim stresul: pentru a ne motiva pe noi înșine, estimând că solicitările din mediul exterior sunt pe măsura abilităților noastre și putem performa corespunzător, ori pentru a ne descuraja, implicând faptul că suntem depășiți, fizic ori psihic. Acesta din urmă, distresul, este stresul rău și, netratat, are consecințe grave asupra organismului.

Mecanismele de coping

Se disting două tipuri de mecanisme de coping (adaptare), unul centrat pe emoție, iar celălalt pe acțiune.

Coping-ul centrat pe emoție

Este un proces pasiv, focusat pe diminuarea stării negative neplăcute și localizarea factorului-declanșator.

Câteva strategii de coping emoțional sunt:

  • împărtășirea stărilor de disconfort cu persoane apropiate și de încredere care pot oferi suport emoțional;
  • minimalizarea problemei prin raportarea la alte situații mult mai dificile;
  • convingerea că timpul va ușura problema;
  • amânarea evenimentului și estimarea corectă ca timp și amploare a acestuia.

Copingul centrat pe acţiune

Se referă la activitățile desfășurate propriu-zis pentru combaterea problemei, este un proces dinamic și conștient și impune implementarea unor schimbări.

Cele mai utilizate metode de combatere a stresului

  1. Identificarea factorului stresor: presupune o analiză introspectivă, prin care se determină lucrul care a declanșat starea de distres și, în funcție de acesta, se iau măsuri de combatere.
  2. Respiră adânc! Pune o mână pe piept și cealaltă pe abdomen, urmărește mișcarea mâinii când inspiri și expiri, are ca efect calmarea.
  3. Studiile arată eficacitatea sportului pentru combaterea stresului. Oferă o șansă unui curs de yoga sau pilates, s-ar putea să scapi de griji sau chiar să îți placă.
  4. Stresul se naște adesea din nesiguranță. Pregătește-te devreme, organizează-ți timpul eficient și nu lăsa totul pe ultima sută de metri.
  5. Există alimente care, consumate frecvent și fără moderație, cauzează disconfort fizic și psihic. Păstrează un regim echilibrat, bogat în fructe și legume, evită abuzul de băuturi alcoolice, cafea și tutun.
  6. Dormi destul și construiește-ți un program de somn pe care să îl respecți cu strictețe. Organsimul are nevoie de odihnă pentru a se reface, deci nu poți funcționa ideal fără energie.