Metode de a face față stresului

cuvântul "stres" scris pe engleză cu un creion roșu

Stresul reprezintă o componentă inevitabilă a vieții. Dacă înveți cum să-l gestionezi cu succes, îți poate îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea mentală și fizică.

Toți ne confruntăm cu situații de stres, însă folosim diferiți termeni pentru a-l descrie. Probabil că pentru unii stresul intervine atunci când o boală le provoacă griji, iar alții consideră că sunt stresați atunci când se apropie un examen sau când au un proiect de realizat și înainte cu o zi de predare nu este nici măcar început.

Stresul este un fenomen psihosocial complex ce decurge din confruntarea persoanei cu cerințe, sarcini, situații, care sunt percepute a fi dificile, dureroase sau de mare importanță pentru persoana respectivă.

Baban 1998
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Câte tipuri de stres există?

  • STRESUL NEGATIV

Atunci când evaluarea solicitării venite din mediu este percepută ca fiind foarte mare şi depășește resursele pe care le deţinem trăim o stare de distres. Mai precis, este vorba despre acel stres rău, care ne dezorganizează şi care afectează fucţionarea corpului atât în plan fizic, cât şi psihic, atunci când este trăit pe termen lung. Spre exemplu, pot interveni boli cardiovasculare, tulburări endocrine, scăderea funcţiei imune, dar și depresia, anxietatea, sindromul bournout.

  • STRESUL PRODUCTIV

Definit de fiziologul H. Selye, stresul reprezintă sindromul general de adaptare. Astfel, prin stres fiecare dintre noi căutăm noi metode de a performa şi de a ne adapta cât mai eficient solicitărilor provenite din mediu. În acest caz este vorba de un stres bun, pozitiv, denumit de specialiştii în domeniu psihologiei eurostres.

Cum putem combate stresul?

Există o varietate de modalități pentru a face față stresului, printre care se numără:

  1. Sport și mișcare în aer liber
  2. Vitamine și minerale
  3. Tehnici de respirație și meditație
  4. Masaj de relaxare
  5. Băi calde și muzică liniștitoare
https://www.youtube.com/watch?v=ZNhCeatVoYs

În ziua de azi, avem acces la mai multe metode de combatere a stresului. Spre exemplu, au apărut diverse aplicații care te ajută să te calmezi și să uiți de probleme, prin meditație, cum ar fi Calm sau Relax Melodies. Totodată, există anumite jucării anti-stres, care sunt achiziționate tot mai mult în ultimii ani. Așadar, oamenii devin mai relaxați și se pot bucura de prezent, în loc să fie stresați din cauza viitorului.