.
Mama este cea mai importantă persoană din viața noastră, chiar daca după, o vârstă uităm acest lucru sau nu îl mai luăm în considerare. Este ființa care ne dă viață, care ne veghează primele zile de viață și primele nopți de somn, cea care se bucură pentru noi cu adevărat, pentru orice reușită pe care o avem în viață și cea care este acolo pentru noi la orice oră din zi sau noapte. Face toate acestea pentru că trăiește prin noi și pentru că, dăruindu-mi propria viață mi-a dăruit o parte din viața ei.
cum este mama mea?
Ramona Binder, este o mamă eroină și cea mai puternică persoană pe care am întâlnit-o vreodată. Locuiește în Deva, județul Hunedoara și de profesie este contabil. O persoană de statură medie, cu păr brunet și ochii căprui, extrem de sufletistă, binedispusă tot timpul și plină de viață.
Relația dintre noi a fost în trecut una complicată, mai ales în perioada adolescenței mele deoarece, pe cat de repede începeam să ne certăm din orice lucru minor, pe atât de repede ne împăcam și rezolvam problemele împreună. Întotdeauna am încercat ca pe lângă relația de mamă-fiică, să fie și o relație de prietenie.
cum am primit vestea?
În primăvara anului 2019, la vârsta de 49 de ani, mama mea a fost diagnosticată cu o boala cumplită și anume cancer mamar, în stadiul 3. Vestea mi-a dat-o tatăl meu, la telefon deoarece eram la scoală. Și acum țin minte felul în care am plâns amândoi la telefon. Trebuia sa ne descărcăm măcar puțin de emoțiile negative pe care le aveam, dar întotdeauna am încercat sa fim tari, veseli și pozitivi când era mama prin preajmă.
chimioterapia si tratamente
Chimioterapia este un tratament anticancerigen, medicamentele pe care le folosește numindu-se citostatice sau citotoxice.
Din luna iulie a anului 2019 a început chimioterapia. Aici a s-a dezvoltat și partea mai neplăcută a bolii, deoarece cancerul în sine nu e dureros, tratamentele în schimb sunt aproape imposibil de suportat. După prima ședință de chimioterapie, mama deja a început să se simtă tot mai slăbită. Unul dintre cele mai șocante momente ale cancerului este momentul în care unghiile și părul încep să cadă. Atunci a început și mai tare sa realizeze ce i se întâmpla și tot atunci a avut primul moment de slăbiciune. A decis că cel mai bun mod de a scăpa de toata aceasta ‘’tortura’’ este tunsul. Mama mea întotdeauna a fost o persoană care a avut grijă de felul în care arăta, de aceea acest lucru a fost atât de dureros pentru ea. A trecut peste acest impediment deoarece a purtat o peruca din par natural pe tot parcursul acestui capitol până i-a crescut din nou părul si pana a putut să se simtă in largul sau. A fost nevoită să facă 8 ședințe cu citostatice, odată la 21 de zile, chimioterapia devenind din ce in ce mai greu de suportat. Ea spune ca “Am simțit de foarte multe ori că nu voi putea duce tratamentul la capăt, imi doream sa renunț si de mute ori chiar să mor ca să ii pun capăt acestei suferințe, dar am avut familia alături, lucru care m-a întarit și m-a făcut să merg mai departe”
operatia de masectomie:
În data de 19 decembrie 2019 a avut loc operația de masectomie care reprezintă indepărtarea sânului împreună cu două etaje ganglionare de sub braț. Operația nu a fost una foarte grea, dar zilele care au urmat au fost chinuitoare, deoarece a doua zi după operație i-a făcut externarea, însă a stat încă o lună jumătate cu tubul de dren, un lucru destul de neplăcut având în vedere că era acasă și nu era sub observația unui cadru medical. „Operația în sine nu a fost grea, în schimb, momentul în care m-am văzut în oglindă însa, a fost unul extrem de greu și dureros”
radioterapia
După o lună de la operație, pentru a nu exista niciun risc de recidivă a cancerului la sân, a urmat radioterapia. Radioterapia este un tratament care presupune utilizarea unor doze de radiații asupra zonei tumorale. Era nevoită să vină din Deva în Cluj aproape zilnic, timp de 28 de zile pentru acest tratament, lucru care pe lângă faptul că era costisitor, a fost și foarte obositor pentru ea.
recidiva
Când credeam că toate probleme au trecut, în primăvara anului 2022, a început să simtă o durere în șoldul drept, începând din nou investigațiile în urma cărora se presupune o recidivă osoasă a cancerului. După toate investigațiile de RMN, CT și analize a început din nou un tratament, de data aceasta medicamentos, deoarece există riscuri ca corpul său să nu reziste încă unui tratament de chimioterapie. În luna ianuarie a anului 2023 urmează să plece în Austria pentru investigații mai amănunțite și pentru găsirea unui tratament mai eficient. „E foarte greu să mă văd din nou în aceeași situaîie, într-un fel știu ce mă așteaptă, dar rămân pozitivă și cu siguranță o să trec și de acestă dată peste tot răul care a venit din nou asupra mea. Trebuie să rămân puternică în continuare pentru mine, familia și copilul meu”
Cancerul nu este o sentință, mama a știut că nu e nicidecum la capătul drumului, ci e la începutul unei lupte; lupta pe care era gata să o învingă pentru mine și tatăl meu. Lupta cu cancerul este extrem de grea, atât lupta fizică cât și cea psihica, care joacă un rol foarte important pentru a putea ieși învingător din aceasta.