La semafor, ca la maraton!

Denumit si “orașul aurului”, municipiul Baia Mare se mândrește ca fiind inima înfloritorului Maramureș, actuala Capitală a Tineretului din România, având o istorie bogată în industria minieră și găzduind an de an, vestita “Sărbătoarea Castanelor”. Însă, pe lângă toate monumentele, tradițiile și splendoarea dealurilor ce-l înconjoară, orașul se mai remarcă și printr-un sistem ingenios, care duce la o performanță sportivă deosebită, pe care localnicii o practică zi de zi, cu mai puțin sau mai mult succes: traversarea zebrei!

Fuguța la semafor!

Băimărenii s-ar putea trezi peste noapte ca fiind cei mai sănătoși oameni din țară! Și nu mare le-ar fi mirarea; datorită sistemului pe care autoritățile locale l-au implementat, locatarii sunt nevoiți să alerge petrecerea de pietoni semaforizată. Pentru a ajunge în timp util, sau cum se spune prin partea locului, „una, două”, pe partea opusă a străzii, trebuie să fii sprinten și iute de picioare, nu glumă! După un astfel de maraton, bătrânii nu știu ce să iși tragă mai repede: trolerul sau sufletul.

“Nu apucăm să mergem nici 2 pași, că ne calcă mașinile!”

10 secunde…tic tac, tic tac

În una din cele mai aglomerate intersecții din oraș, bătrânii, care vin deseori încărcați cu cumpărături de la piață, sunt nevoiți să traverseze strada în nici mai mult, nici mai puțin de 10 secunde, pentru a ajunge la stația de autobus. Însă, nefiind sprinteni ca odinioară, nici nu apucă bine să ajungă la jumătatea trecerii, că semaforul se face iarăși roșu.

“Nu se poate, mai ales dacă avem și bai cu picioarele, suntem gata.”

Ce au de spus autoritățile?

Am fost la primărie și am luat legătura cu cei care au gândit timpii de la semafor; chiar nimeni nu și-a dat seama că e imposibil să traversezi în câteva secunde?

“10 secunde este un timp în care se poate circula, se poate trece un bulevard de 14 metri lățime. Acuma, repet, trebuie să trecem într-untimp alert. Dacă nu, atunci putem să ocolim aceste intersecții semaforizate și să mergem la treceri de pietoni care nu sunt semaforizate.”

Am urmat sfatul și am mers mai departe prin Baia Mare, la treceri nesemaforizate. Am găsit panouri care indică treceri de pietoni, așezate necorespunzător, în locuri unde nu sunt vizibile, crescând mult riscul de producere a accidentelor, ba chiar și o zebră marcată pe trotuar!

Situația nu pare a se îmbunătăți, luând în considerarefaptul că, această problemă există de câțiva ani încoace. Deocamdată, tot ce lerămâne băimărenilor de făcut, este să grăbească pasul atunci când traversează.