Este seară și stai în camera ta, iar televizorul este aprins pe un canal de știri. Același lucru îl auzi de câteva luni încoace: restricțiile impuse de pandemie și dezastrul cauzat de virus. Te hotărăști să închizi televizorul pentru că ai obosit să auzi atâtea știri negative. Gândul îți zboară la prietenii tăi și cât de bine obișnuiați să vă distrați înainte ca virusul să pună stăpânire pe omenire. Berea rece la terasă are un alt gust când o bei cu amicii. O urmă de nostalgie își face simțită prezența, așa că hotărăști să te ridici din pat și să te pui la calculator. Le dai mesaje prietenilor tăi și intrați într-un apel pe Discord. Cineva vine cu ideea să vă jucați un joc împreună, iar tot grupul este de acord. Vă distrați, râdeți, glumiți, fără să vă pese dacă meciul este câștigat sau nu. Iei o gură din sticla de bere de pe birou și zâmbești. Poate că nu-i așa diferit de terasă.
În timpul pandemiei, gamingul a ajuns să fie în topul preferințelor oamenilor ca și modalitate de a-și petrece timpul. Prin intermediul jocurilor video, nu doar că poți explora lumi fantastice, dar poți să și petreci timpul cu prietenii, chiar dacă nu sunteți fizic unii lângă alții.
Statisticile cu privire la interesul față de jocurile video în pandemie
Răspândirea pe scară largă a virusului COVID-19 a stricat planurile multora dintre noi. Restricțiile au închis terasele și cinematografele, astfel că modurile de preferate de petrecere a timpului liber s-au schimbat. Oamenii au trebuit să caute noi activități prin care să se distreze, activități ce trebuiau desfășurate în interiorul propriilor case.
În anul 2020 vânzările de jocuri video au crescut per-total cu 44%, sumele cumulate depășindu-le pe cele din anul precedent. Acest lucru demonstrează faptul că interesul față de jocuri video a crescut odată cu instalarea carantinei.
Experiențele tinerilor
Tinerii sunt cei care petrec cel mai mult timp jucând jocuri video. Conform unui studiu realizat de Statista în a doua jumătate a anului 2020, în Europa, tinerii (și nu numai) au ajuns să acorde mai mult timp gamingului în pandemie, decât o făceau înainte. Pentru a avea o imagine de ansamblu mai bună, am decis să discut cu tineri despre acest subiect și să aflu dacă i-a ajutat în pandemie. De asemenea, am vrut să aflu dacă au reușit cumva jocurile să înlocuiască timpul petrecut fizic cu cei dragi sau nu. Totul a decurs cam așa.
Anamaria Țapu
Prima persoană cu care am luat legătura ca să discut este prietena mea Anamaria. Ea are 19 ani și este studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Constanța. Noi ne cunoaștem de mai bine de 6 ani și am reușit să legăm o prietenie strânsă, chiar dacă ne-am văzut față în față doar o singură dată în tot acest timp. Ana obișnuiește să petreacă timp cu grupul de prieteni foarte des, în special prin ieșirile în oraș sau plimbările prin cartier. Odată ce timpurile s-au schimbat, acest lucru nu a mai fost atât de ușor de pus în practică.
Chiar și așa, în timpul pandemiei, Ana și grupul ei de prieteni au găsit o modalitate prin care să petreacă timpul împreună: serile de jocuri video. În aproape fiecare seară, ea și prietenii ei se întâlnesc pe Discord să se joace împreună. I-am propus să îmi relateze cum decurge acest proces.
De obicei, totul pornește de la un mesaj scurt pe grupul lor de Messenger: „Jucăm azi?”. Răspunsurile afirmative conduc spre stabilirea unei ore de întâlnire pe Discord. Jocul propriu-zis începe la o oră după ce a început apelul pentru a fi siguri că toată lumea reușește să ajungă în cazul unei întârzieri. Urmează stabilirea jocului pentru acea seară, care, de cele mai multe ori, este Jackbox. (Jackbox este o platformă dedicată jocurilor de grup.) Cineva partajează ecranul, iar timpul petrecut este undeva la 3-4 ore, în medie. La final, cei care pot, rămân în continuare pe server și după încheierea sesiunii pentru a schimba câteva impresii.
Din perspectiva Anei, jocurile video au ajutat-o mult în aceste timpuri incerte. Mi-a spus că, fiind o fire extravertită, așa a reușit să se distanțeze puțin de problemele lumii cotidiene, de „realitatea ciudată în care ne aflăm de 2 ani”. De asemenea, ieșirile în oraș au prins o altă formă: „Jocurile video au constituit, și încă o fac, pentru mine, principalul factor înlocuitor al ieșirilor normale dinaintea COVID.”
Prietenia ei cu ceilalți din grup s-a îmbunătățit deoarece au ajuns să petreacă mai mult timp împreună, chiar dacă nu erau fizic unii lângă ceilalți: „Serile de jocuri video alături de prietenii mei ne-au făcut să ne cunoaștem mai bine și să ne întărim relațiile deja formate. De asemenea, am învățat să ne apreciem mai mult compania, reciproc.”
Alin Sofian
Ana m-a ajutat să discut și cu un alt prieten de-al ei, pe nume Alin Sofian, următoarea persoană cu care am stat de vorbă. Alin are 20 de ani și este student la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din București. El mi-a povestit că joacă jocuri video încă de mic și că mereu au fost modalitatea lui cea mai la îndemână pentru a se relaxa: „Cum ar spune unul dintre prietenii de care m-am reapropiat în timpul nopților de jocuri din timpul pandemiei, <<joc jocuri de mic>>.”
În pandemie, dar mai ales la început, l-au ajutat să facă față schimbărilor bruște care au avut loc. Mi-a spus că serile de jocuri video au reușit să substituie cumva ieșirile în oraș fizic și l-au ajutat să treacă mai ușor prin această perioadă grea: „(…) da, chiar au reușit să înlocuiască ieșirile, poate nu la modul ăla, dar mă refer că mă eliberau de majoritatea sentimentelor negative sau copleșitoare pe care le simțeam, pentru că mă scufundam într-o lume virtuală, mai mult sau mai puțin.”
De asemenea, mi-a spus că serile de jocuri l-au ajutat să reia legătura cu prietenii lui: „Serile de jocuri au reunit grupul meu de prieteni apropiați din vara-toamna 2020.”
Mara Amihăesi
Am reușit să vorbesc puțin și cu Mara, cu care am intrat în legătură tot cu ajutorul Anei. Mara are 18 ani, și este încă la liceu, în Suceava, unde studiază arhitectura. Ea mi-a spus că jocurile video au fost modul principal de petrece a timpului în pandemie, dar, pentru ea, nu au putut înlocui întâlnirile cu prietenii, la modul fizic: „Păi, în principal au fost o metodă de a petrece timpul, dar nu pot spune că au înlocuit ieșirile. Nu am amintiri speciale legate de jucat din acea perioadă.”
În schimb, mi-a mărturisit că a reușit să se apropie de unii prieteni. A reușit chiar să cunoască pe cineva nou. Astfel, a reușit nu numai să lege o prietenie nouă, dar și să își întărească relațiile deja existente: „Cu unele persoane am reușit să am relații mai bune. Chiar am cunoscut o persoană nouă așa, iar după ce s-a terminat carantina și am renunțat la jocuri, am devenit prieteni foarte buni în realitate.”
Genurile cele mai populare
Jocurile video sunt inclusive. Există multe genuri de jocuri video, astfel încât oricine să își poată găsi un joc pe plac. Iți plac broscuțele și ai vrea să joci un joc în care este simulată viața uneia într-o poiană de basm? Cel mai probabil există un joc pentru asta.
În timpul discuțiilor mele cu Ana, Alin și Mara, i-am întrebat ce gen de jocuri video au jucat în timpul serilor pe Discord. Genurile cele mai comune au fost online party games (Jackbox) și multiplayer games (Among Us, Ultimate Chicken Horse, CS:GO) . Aceste jocuri au facilitat apropierea dintre prieteni deoarece se bazează pe lucrul în echipă și comunicarea dintre membrii, acești factori fiind unii decisivi în câștigarea meciului. În acest mod, nu au câștigat doar runde de jocuri ci și încredere unii în ceilalți și au reușit să își întărească relațiile dintre ei.
În anul 2020, genurile cele mai preferate de către jucători au fost Fighting, Multiplayer Battle Arena și Battle Royale așa cum reiese din graficul de mai jos.
Mai pe scurt, lumea a preferat jocurile în care interacțiunea dintre jucători este iminentă. Oamenii au căutat o modalitate prin care să petreacă timp cu alte persoane pentru a înlocui golul lăsat de restricții: astfel, au recurs la jocurile ce presupun întâlnirea cu alți jucători.
Pandemia a făcut ca relațiile interpersonale să se schimbe, să ia o altă formă. Acest lucru ne-a arătat cât de important este timpul petrecut împreună indiferent de forma lui, iar atunci când întâlnirile fizice nu se pot organiza, există alternativa celor online. Jocurile video au fost modalitatea de petrecere a timpului preferată de o mare masă de oameni, nu doar pentru că i-au ajutat să treacă peste aceste vremuri mai ușor, detașându-se de realitate, dar și pentru că au reușit să petreacă momente speciale cu cei apropiați, chiar și din propriile case.