Ionuț Lenghel – Lansare „Odă Shaormei”

„Odă Shaormei”, de Ionuț Lenghel

Ionuț Lenghel, cunoscut pentru crearea canalului de youtube Îmi Place Să Mănânc, pregătește lansarea primei sale cărți, „Odă Shaormei”, o culegere de poezii dedicate felului de mâncare oriental regăsit aproape în fiecare videoclip al creatorului de conținut, care a devenit imaginea acestuia.

Conform autorului, cartea va fi disponibilă în librării începând cu luna noiembrie a acestui an și va putea fi cumpărată atât online, cât și din librării. Mai multe update-uri în legătură cu lansarea cărții puteți găsi pe profilul lui de Instagram.

Cine este Ionuț Lenghel, alias Îmi Place Să Mănânc?

Ionuț Lenghel este un creator de conținut orădean în vârstă de 30 de ani, cunoscut anterior sub numele de Polo, de pe vremea când activa ca artist de hip-hop. Prima piesă care s-a bucurat de un succes relativ mare este ”Panoramă Orădeană”, o piesă care reprezenta actualitatea din orașul în care locuia. Înainte de a crea canalul de YouTube „Îmi Place Să Mănânc”, Ionuț Lenghel a mai realizat un sketch prin care făcea cunoscută publicului o situație legată de problemele de termificație din Oradea. Acest sketch a reușit să strângă aproximativ 130.000 de vizualizări pe YouTube, fiind astfel primul videoclip al vloggerului, care s-a bucurat cu adevărat de succes.

Cum a început povestea canalului „Îmi Place Să Mănânc” ?

Pe 12 noiembrie 2018 a fost postat primul videoclip de pe canalul ”Îmi Place Să Mănânc”, intitulat Triplu Sandwich si Cookie (Auchan). Lenghel a început noul drum prin postarea săptămânală a unor videoclipuri de food review prezentate într-o manieră foarte naturală care avea să îi asigure succesul.

La 6 luni distanță este postat videoclipul Meniu cu MICI la 5 lei (KAUFLAND), videoclipul care a declanșat explozia de vizualizări și ascensiunea rapidă a canalului. În urma acestui videoclip a urmat o serie în care vloggerul compara diferite meniuri de la restaurante de buget precum Bucătăria Auchan, Bucătaria Carefour și RottiGrill. Seria s-a bucurat de un succes imens, unele videoclipuri atingând pragul de 500.000 de vizualizări. Treptat, Îmi Place Să Mănânc a continuat să posteze din ce în ce mai des, fapt care a dus la atingerea pragului de 100.000 de abonați într-un timp foarte scurt.

Cum a devenit Shaorma simbolul lui Lenghel?

Pe 21 septembrie 2019, pe canalul Îmi Place Să Mănânc apare videoclipul intitulat O SHAORMA CA LUMEA (ARAD) SI BURGERI IN GYULA, videoclip care a început seria ”Cea mai bună shaorma din orașul x”. Această serie a fost punctul de pornire pentru unul dintre cele mai ample „fenomene” de pe YouTube România din ultimii ani. Datorită reach-ului impresionant adus de episoadele de tip „shaorma review”, acest fel de mâncare a devenit imaginea canalului, fiind chiar un meme. Cuvântul „shoarma” a început să fie corelat cu numele Ionuț Lenghel. Pe lângă clasica zicală „peste medie”, creatorul de conținut a mai avut o serie de zicale amuzante, precum:

  • „Shaorma e eternă.”
  • „Te-a părăsit iubita, bagă shaorma, îți trece.”
  • „Să prinzi două copane la KFC e ca și cum ai prinde cinci șeptari.”
  • „Important și corect este să dai o șansă oricărei shaorme.”
  • „Contează ce conține, nu cum arată shaorma.”

În timp, toate aceste expresii au devenit virale în rândurile tinerilor din România, shaorma ajungând în cele din urmă un meme. Apogeul acestui fenomen a fost atins însă în primăvara acestui an când Lenghel, aflat într-o vacanță în Dubai, a spus următoarele cuvinte ce aveau să devină virale într-un timp foarte scurt:

Ai shaorma, stau. N-ai shaorma, ceau.

În urma viralizării expresiei, Lenghel a lansat în cadrul merch-ului un tricou cu aceste cuvinte, merch care este cel mai vândut din magazinul său virtual.

Merch oficial Îmi Place Să Mănânc, via letrico.ro

Cum a ajuns Ionuț Lenghel să scrie o carte despre shaorma?

În urma popularizării memelor despre shaorma, Lenghel a ajuns să facă mai multe glume despre acest subiect. Într-un livestream pe YouTube din 2021, în timpul așteptării unei livrări de mâncare, acesta a decis să scrie începutul unui roman despre shaorma, într-o manieră ironică cu scopul de a-și amuza spectatorii. Ce începea ca o glumă a ajuns totuși să fie concretizat astăzi în cartea intitulată „Odă Shaormei”. Cartea pare să nu aibă vreo legătură cu ce a scris în acel livestream, însă acest lucru ne va putea fi confirmat odată cu lansarea cărții de la sfârșitul lunii.

„Odă Shaormei”, fotografie extrasă de pe pagina de instagram @imiplacesamananc