Investiții și trading

OG’s

Tradingul (sau schimbul). În zilele noastre, când cineva spune că e trader ne gândim la tranzacționarea de cryptomonede sau stocks.  Ne referim la asseturi digitale, în mare parte. Dar totul a plecat cu mult timp în urmă, încă din timpurile “before Christ”. Luând-o invers ordinii cronologice: Azi se tranzacționează la bursă, în copilărie schimbam jucăriile între noi, în Grecia Antică (mai ales în porturi) se făceau schimburi de animale/ mâncare, schimburi de sclavi în Egiptul Antic și nu în ultimul rând, primul trade, când Adam când a dat nemurirea pe un simplu măr. Practic, tradingul a revoluționat lumea.

Digitalizarea Tradingului

Cea mai veche bursă de valori este cea din Amsterdam, Olanda și a fost înființată de Dutch East India, iar cea mai veche acțiune datează din anul 1606 și a fost emisă de către Verenigde Oostindische Compagnie. Totuși, timp de aproape 400 de ani, a fost ceva mai greu de investit, randamentul fiind foarte mic short term. În zilele noastre există sute de exchange-uri online pe care poate investi orice persoană majoră. Tradingul a evoluat mult, la fel și profiturile și pierderile, existând posibilitatea că oamenii să se îmbogățească peste noapte sau să piardă totul doar apăsând un simplu buton.

Strategie

Fiecare om are în spate o strategie sau un om care să-i facă strategia. De obicei aceștia sunt profitabili. Unii se bazează pe lucruri fundamentale, iar alții pe analize tehnice. Unii se bazează pe tweet-uri și știri iar alții pe pattern-uri și indicatori. Toate acestea sunt relevante doar dacă la sfârșitul zilei persoana care le aplică este profitabilă, strategia acesteia funcționând în majoritatea situațiilor, risk-reward-ul fiind unul foarte bun. Totuși, partea de analiză fundamentală funcționează mai mult pentru investitori, traderii asumându-și că pe termen scurt analiza tehnică este mult mai importantă. Totul pleacă de la învățarea trasării liniilor de suport și rezistență, ca mai apoi după un timp îndelungat să se ajungă la aplicarea Elliott waves și consultarea indicatorilor ce sunt disponibili pe site-uri specializate. Totuși, la fel cum am menționat la început, unii oameni aleg un om care să le facă strategia, deseori fiind scammeri care oferă semnale false.

Scammers

Influencerii de carton din mediul financiar se află mult mai mult pe partea criptomonedelor, fiind un subiect relativ nou comparat cu stockurile. Există “traderi” care oferă semnale, 90% dintre ei fiind scammeri care doar iau poze de pe internet cu tranzacțiile altor oameni, însușindu-le. Astfel, prin închirierea de mașini luxoase și afișarea pe rețelele de socializare în locuri exotice, aceștia au ca țintă audiența needucată din punct de vedere financiar, oameni care vor să ajungă sus fără prea mult efort. După o perioadă de timp în care persoana influentă acumulează urmăritori, aceasta anunță lansarea unui curs prin care să își ajute audiența să devină mai puternică din punct de vedere financiar decât este în prezent. După lansarea cursului aceștia obișnuiesc să plătească o sumă de bani pentru a apărea la anumite podcast-uri sau emisiuni ale unor persoane cu o audiență mult mai mare, prin care să-și promoveze cursul. În majoritatea cazurilor oamenii pierd bani în loc să producă, de multe ori renunțând după doar câteva săptămâni, acceptând ideea că au au fost parte a unui scam sau că nu este pentru ei. Astfel influencerii produc bani cu adevărat, crescându-și averea. Un exemplu reprezentativ pentru această categorie de persoane influente este tânărul Filip Cristian care înșală lumea, încurajând-o să adauge bani în anumite fonduri de investiții false sau să-i cumpere moneda creată de el, Futurecoin, monedă lansată acum aproximativ un an, care nu poate fi vândută din cauza unei politici interne. Acesta și-a promovat propria criptomonedă într-un podcast realizat de George Buhnici, unul sponsorizat. Totuși acesta este un exemplu mic ce aparține industriei din România, înșelătoriile la scară mondială fiind mult mai mari.

BE PATIENT!

Pentru a fi profitabil în investițiile la bursă este nevoie de timp și de foarte mult research. Răbdarea este cheia, mai ales la investițiile pe bursă. În funcție de risk managementul fiecărei persoane, rezultatele pot veni în ani, luni, zile sau niciodată. În ultimele zeci de ani stockurile NASDAQ, S&P 500, DOW JONES și-au demonstrat performanța pe termen lung fiind în creștere în fiecare decadă, riscul fiind unul minuscul în ceea ce privește investiția în aceste companii. Cel mai important lucru în ceea ce privește investițiile la bursă este faptul că cine investește pe timp de criză va fi profitabili în viitor. În momentul în care ceilalți vor cumpăra, în momentul în care va fi un hype imens cum a fost în 2021 pe cryptomonede, aceștia vor vinde cu un pret de x ori mai mare decât prețul la care au cumpărat, iar ceilalți se vor afla mai târziu că au cumpărat în vârf și vor vinde pe minus/ vor face hold. Cei care au cumpărat la crash-ul din 2020 Bitcoin, S&P500 sau altă criptomonedă sau stock cu performanță bună pe termen lung aceștia sunt profitabili chiar și în momentul de față, când piața este jos.