Între Scroll și Suflet: Rețelele de socializare și jocul de-a încrederea.

trei baieti stau pe telefon intr o baie publica

Cu siguranță fiecare dintre noi a observat măcar o dată sentimentele de invidie, gelozie sau nesiguranță atunci când derulăm postările celor din jur – prieteni, persoane pe care le urmărim sau chiar celebrități. Aceste trăiri devin mai intense atunci când vedem imagini extrem de atent editate de „influenceri”. De multe ori, nu conștientizăm acest lucru, dar se pare că, în mod subtil, rețelele sociale pot avea un impact negativ asupra imaginii noastre de sine.

Unul dintre cele mai puternice efecte este generat de comparația socială. Utilizatorii sunt constant expuși la imagini și postări care reflectă succesul, frumusețea sau stilul de viață al altora, adesea prezentate într-o manieră idealizată. Arătăm doar partea frumoasă a vieții și se crează falsă impresie ca doar noi avem probleme și ceilalți par să se bucure doar de prosperitate și succes.

Un studiu realizat de The Florida House Experience, o unitate de tratament pentru sănătate mintală și dependență, a declarat în urma chestionării a 1000 de persoane următoarele afirmații: ” 88% dintre femei au spus că se compară cu imaginile din mass-media, jumătate spunând că paralela este nefavorabilă. Între timp, doar 65% dintre bărbați au spus că se compară cu imaginile din mass-media și, dintre aceștia, 37% au spus că această comparație este nefavorabilă.”

The Florida House Experience

Ne fac “like-urile” mai fericiți?

Psihologii observă adesea că stima de sine a pacienților lor este strâns legată de reacțiile primite în mediul online, Irina Bodnariu, specialist în sănătatea mintală, susține că lipsa aprecierii din partea celorlalți poate duce la “sentimente de inutilitate sau anxietate“. Alt aspect întâlnit frecvent este nemulțumirea față de propria imagine corporală. Standardele de frumusețe promovate pe rețelele de socializare sunt adesea nerealiste, iar pacienții, în special tinerii și femeile, “resimt presiunea de a se conforma acestor așteptări, acest lucru poate alimenta nesiguranțe și comportamente nesănătoase, precum dietele restrictive sau exercițiile fizice excesive.”

Photo by Arina Krasnikova, Pexels

Filtrul perfecțiunii

Aceste imagini, atent filtrate și selectate, stabilesc standarde nerealiste și au un impact evident, mai ales în viața tinerilor. Pasajele următoare ilustrează introspecția câtorva adolescenți care s-au confruntat cu presiunea standardelor de frumusețe promovate pe rețelele de socializare.

Complimentele primite în viața reală când se poate întâmpla să râzi prea tare și și să ți se vadă dinții imperfecți sau să-ți zboare bretonul în toate direcțiile par mai autentice și mă fac să mă simt mai bine decât atenția primită pe rețelele sociale când am arătat doar ce am vrut eu să se vadă

– Daria, 19 ani

Ideea de ,,corp perfect” a fost un reper al vieții mele încă de la o vârstă fragedă. Fără să iau în calcul elemente precum stilul de viață, genetica și chiar pubertatea, mă forțam să urmez un șabon creat pentru altcineva. Odată cu conștientizarea propriei persoane și a propriei valori, degajată complet de forma picioarelor sau a formei sprâncenelor, toate imaginile din social media și-au pierdut impactul asupra mea. Am trecut de la o analiză amănunțită a ceea ce nu sunt la doar a vedea și atât.

– Antonia, 23 de ani.

Cu toate ca știu ca nu tot ce este pe internet este real, corpurile perfecte pe care le vad zilnic ma fac sa ma compar, fără sa vreau. În momentele vulnerabile ma fac sa ma întreb dacă sunt suficient de bun. Înainte eram foarte complexat de corpul meu și aveam impresia ca doar eu arat “nașpa”, însă acum am început sa ma accept asa cum sunt. A fost greu sa nu ma las influențat, însă fiecare are frumusețea sa.

– Andrei, 18 ani.

Cred că deși încerc să nu mă las influențat, corpurile ideale de pe internet m-au făcut nesigur și mi-au creat insecurități. Este normal prin firea noastră să ne dorim mereu mai mult sau ce vedem mai bun la alții, dar uneori rețelele sociale duc la stigmatizarea sinelui, la rușine sau gelozie.

– Robert, 20 de ani.

Photo from Freepik

Cyberbulling

Când ne raportăm la cyberbulling, fie că e vorba de un mesaj, o postare sau o distribuire de conținut negativ, dăunător, fals sau răutăcios despre altcineva, este de necontestat efectul profund asupra percepția de sine pe care îl are acest fenomen. “Comentariile negative sau atacurile pot fi internalizate, ducând la scăderea stimei de sine, anxietate socială și uneori depresie...”(Irina Bodnariu, psiholog).

Țin minte și acum mesaje pe care le primeam de la agresorul meu din online în urmă cu 4 ani. Mă făcea să cred că nu o să reușesc vreodată să-mi fac o iubită din cauza kilogramelor în plus pe care le aveam, nu eram dolofan, dar când cineva îți spune în mod repetat că ești într-un anumit fel începi să-l crezi. Nu erau de ajutor nici comentariile răutăcioase ale prietenilor săi, lăsate la orice postare făcută de mine la vremea aceea

Tudor, 25 de ani, a renunțat la cariera de youtuber din cauza comentariilor de hate pe care le primea. Dintr-o persoană cu încredere în sine și dorință nemărginită de a crea conținut online, a ajuns să aibă atacuri de panică de fiecare dată când apare într-o poză sau publică materiale.

Realizam că făceam rău, dar nu-mi imaginam în ce măsură, în viziumea mea era ceva cool și o făceam pentru atenție și valodare din partea grupului meu. Când am auzit că a fost internată în spital pe motiv că a refuzat să mai mănânce am înțeles ce am făcut…

Sergiu, 25 de ani, își hărțuia colega de liceu on-line pentru amuzament și validare.

pikisuperstar, on Freepik.

Un studiu realizat de Cyberbullying Research Center în 2023 susține că 59.2% din fete și 49.5% dintre băieți au fost victime ale cyberbulling-ului în decursul vieții, în timp ce aproximativ 27% din totalul de studenți care a făcut parte din eșantion au declarat că au fost agresați cibernetic în ultimele 30 de zile.

Cyberbulling Research Center

În sprijinul celor care se simt victime ale hărțuirii online, este important să știe că nu sunt singuri, suportul este esențial și există întotdeauna soluții pentru a depăși aceste momente dificile. Există diverse modalități de a cere ajutor și de a raporta cazuri de cyberbulling.

Recomandări

Pentru cei care simt că social media le afectează stima de sine, dar nu pot renunța complet, este esențial să-și cultive o relație sănătoasă cu aceste platforme. Așadar, cu ajutorul Irinei, uite câțiva pași pentru a realiza dacă te numeri printre cei care sunt afectați de rețelele de socializare și cum ai putea să remedezi situația:

  • Conștientizează cum te simți după ce le folosești și elimină conținutul care te face să te simți inadecvat.
  • Creează-ți un feed cu oameni și pagini care promovează autenticitatea și acceptarea de sine.
  • Setează limite clare pentru timpul petrecut online și acordă-ți pauze regulate.
  • Amintește-ți că majoritatea postărilor sunt filtrate și idealizate, iar comparația cu acestea nu este realistă.
  • Învață să cauți validare în propriile valori, nu în like-uri sau comentarii.
  • Focalizează-te pe conexiunile din viața reală și pe activități care îți aduc bucurie.

Surse:

The Florida House Experience, What Is Cyberbullying, Report Cyberbullying | Social Media Apps, Gaming and Online Platforms, 2023 Cyberbullying Data