International [insert anything here] day – 9 zile internaționale și originile lor

Cu toții ne bucurăm să găsim un motiv bun pentru a deschide cea mai scumpă sticlă de șampanie din colecție și a sărbători cumsecade. Dar ce să faci atunci când simți că între Crăciun, Paști și Revelion sunt prea multe zile de abstinență? Spre norocul tuturor, cam în fiecare zi se sărbătorește câte ceva. De la cunoscutele zile naționale, la cea a mamei, a tatălui, a copiilor, ale tuturor sființilor și a tuturor bolilor pentru care nici nu am știut să ne îngrijorăm, fiecare zi își găsește sărbătoritul în cele mai obișnuite elemente ale cotidianului.

1. Ziua Internațională a Zâmbetului

În 1999, artistul comercial Harvey Ball a fondat World Smile Corporation, care a avut drept logo simbolul creat de artist în 1963, the smiley face. Ulterior, la data de 1 octombrie 1999, acesta a propus organizarea Zilei Naționale a Zâmbetului de către fundația sa caritabilă, an de an, în prima vineri a lunii octombrie. Sloganul zilei rămâne până în ziua de azi “Do an act of kindness. Help one person smile.”

În Worcester, Massachusetts evenimentul include diverse programe artistice, lansări de baloane cu mesaje prietenoase menite să facă oamenii să zâmbească, concursuri de mâncat placintă și alte deserturi și realizarea celei mai mari fețe zâmbitoare umane.

2. Ziua Internațională a Berii

Dacă a avut vreodată cineva nevoie de un motiv pentru a ieși cu prietenii la o bere, Ziua Internațională a Berii vine spre salvarea mulțimii în prima zi de vineri a lunii august, când este cel mai cald, iar berea cea mai rece.

beri

Inițiatorul evenimentului este un american care, împreună cu prietenii săi a convins patronul unui bar din orașul Santa Cruz să organizeze un eveniment destinat băutului de bere la barul său, în anul 2007. Ideea s-a extins rapid, în următorul an desfășurându-se și în Marea Britanie și America de Sud. Evenimentul este scuza perfectă pentru a socializa cu prietenii și cunoscuții, având o activitate comună, savurarea berii și este dedicat totodată celor implicați în producția de bere, ce ne fac indirect zilele mai frumoase.

3. Ziua Internațională a Animației

În 28 octombrie al fiecărui an, peste 50 de țări sărbătoresc Ziua Animației, pentru a comemora primul desen animat, realizat de francezul Charles-Émile Reynaud în 1892. Intitulată Pauvre Pierrot, animația a fost proiectată la Grévin Museum în Paris, făcând parte din Théâtre Optique, o invenție cinematografică anterioară celei a fraților Lumière. Animația era constituită din peste 500 de imagini pictate de Reynaud însuși și dura aproximativ 15 minute.

Începând cu anul 2002, Asociaţia Internaţională a Filmului de Animaţie (ASIFA) organizează Ziua Internațională a Animației, în cadrul căreia sunt proiectate filme animate și desfășurate reprezentații tehnice ale procesului ce stă în spatele realizării acestora.

4. Ziua Internațională a Prosopului

25 mai marchează o zi specială pentru toți fanii scriitorului Douglas Adams în care aceștia poartă un prosop la vedere, precum este descris în Ghidul Autostopistului Galactic (eng. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy). Prima dată aceasta a fost ținută în anul 2001 pentru a comemora creatorul francizei, la numai două săptămâni de la decesul acestuia. Însă ziua este sărbătorită în continuare, până în ziua de astăzi.

Prima versiune a francizei a fost o comedie radio difuzată de BBC în anul 1978, care s-a răspândit ulterior în toate formatele: teatru, romane, benzi desenate, serie televizată (1981), joc video (1984) și film (2005).

Hitchhiker's Guide to the Galaxy

5. Ziua Internațională a Salutului

Salutul este menționat prima dată în vremea primelor dinastii chineze, când oamenii de rând își acopereau ochii cu palma la vederea împăratului, pentru a “nu fi orbiți de strălucirea acestuia.” Din acest obicei s-a născut salutul milităresc.

Similar, strângerea mâinii provine din vremea împăratului roman Cezar, când oamenii își strângeau braţele neînarmate, ca semn al prieteniei, al păcii și al încrederii.

În 1973, frații americani Brian și Michael McCormack inițiază Ziua Salutului, ca prostest împotriva violenței și a războiului, în contextul conflictului dintre Israel și Egipt din toamna acelui an. În ziua de 21 noiembrie, participanții la eveniment salută verbal minim zece oameni pentru a marca importanța comunicării în păstrarea stării de pace.

6. Ziua Internațională a Fericirii

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită în toată lumea pe 20 martie și este o inițiativă a Adunării Generale a Națiunilor Unite (AGNU). Aceasta are ca scop eradicarea sărăciei, promovarea egalității între indivizi și protejarea planetei, toate în ideea creșterii nivelului de fericire a lumii.

În 2009, Jayme Illien (filantrop, activist și consilier special al Națiunilor Unite) a fondat Happytalism, un sistem economic și o filosofie socio-politică conform căreia fericirea și liberatea stau la baza dezvoltării omenirii. În 2011, Illien a propus ideea unei zile care să sărbătorească aceste valori, iar în 2012 AGNU a acceptat-o, fiind celebrată prima dată în 2013.

Deși se recomandă a face din asta un obicei zilnic, de Ziua Fericirii oamenii sunt încurajați să își ia timp pentru a se bucura de viață și de oamenii din jur, să petreacă ziua cu cei dragi lor și să contribuie la bunăstarea planetei.

7. Ziua Internațională a Somnului

Această zi este organizată anual de către Comitetul Zilei Mondiale a Somnului în vinerea de dinaintea echinocțiului nordic al primăverii, începând cu anul 2008. Scopul acesteia este de a atrage atenția asupra somnipatiei și consecințele pe care aceasta le are asupra vieții și, totodată, de a promova un stil de viață sănătos. Ziua este sărbătorită prin organizarea unor evenimente în toată lumea, dar și în mediul online ce încurajează oamenii să traiască sănătos și să respecte un program de somn pentru a preveni apariția somnipatiei.

Anumite opinii critice susțin că această zi nu este benefică, întrucât transformă somnul dintr-o nevoie într-o comoditate și încurajează scăderea activității.

8. Ziua Internațională a Cafelei

Inițiată în Milano de Organizația Mondială a Cafelei, Ziua Cafelei a fost prima dată sărbătorită în 1 octombrie 2015. Aceasta are ca scop promovarea beneficiilor aduse de consumul de cafea asupra sănătății și să atragă atenția asupra muncii grele depusă de cultivatorii de cafea.

În 2014, Organizația Mondială a Cafelei a decis să organizeze prima zi oficială care celebrează cafeaua, în cadrul Expo 2015, fiind prima sărbătorită internațional. Deși originile zilei sunt necunoscute, mai multe țări au sărbătorit ziua la nivel național, data exactă diferând. Printre acestea se numără Japonia, Statele Unite, China, Taiwan, Nepal și Indonezia.

Începând cu 2015, Ziua Internațională a Cafelei este sărbătorită mondial în aceeași zi, când diverse cafenele oferă cafea la preț redus și organizează evenimente și concursuri.

9. Ziua Internațională a Sexului

Aprobată de UNESCO, Ziua Internațională a Sexului (sau Ziua Internațională a Educației Sexuale) este sărbătorită pe 20 noiembrie și coincide cu Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Aceasta are ca scop introducerea Educației Sexuale în școli și educarea copiilor în ceea ce privește sexul începând cu vârsta de 5 ani.

Totodată, Ziua Sexului este sărbătorită în diferite state și în alte date, reprezentând celebrarea actului sexual. Acestea își au originile în Grecia Antică, când zeița Afrodita era sărbătorită ca zeiță a fertilității. Astăzi, Ziua Sexului nu este sărbătorită într-o zi universală, însă cele mai populare date în care aceasta are loc sunt 2 iunie, 9 iunie, 2 august și 30 noiembrie.