Infracțiunea: divertismentul adolescenților

Un fenomen tot mai popular printre generațiile tinere este competiția de a fi cel care scapă basma curată în cele mai multe situații. Perioada adolescentină se învârte în jurul distracției cu prietenii, unde fiecare grup are nevoie de un lider. Și ce atribuții are acest lider? Trebuie să fie cel mai cool. Bea, fumează, ia note proaste la școală și este capul răutăților, iar grupul îl urmează. Începând cu vârsta de 11-12 ani, vârstă care pare să fie tot mai fragedă cu fiecare generație, copiii sunt extrem de vulnerabili și influențabili, motiv pentru care e foarte important la ce factori sunt expuși. Părerea celor de aceeași vârstă cu ei este ceea ce le formează persoanlitatea, iar cei mai mari sunt principalii idoli – atât în realitate, cât și ce văd la televizor. Programele TV, precum Disney Channel și Nickelodeon, nu mai sunt de ajuns, fiind „prea copilărești”, iar ceea ce Netflix și HBO Max au de oferit este mult prea matur pentru ei – și atunci, în ce direcție să se orienteze?

În general, adolescența se referă la perioada care începe cu pubertatea și se încheie cu vârsta adultă – ceea ce pentru fete începe în jurul vârstei de 10 sau 11 ani, iar pentru băieți în jurul vârstei de 11 sau 12 ani. Este o perioadă marcată de schimbări drastice, atât în ceea ce privește fizicul copiilor, cât și în ceea ce privește mentalitatea. Are loc formarea unei personalități și mult din ceea ce are loc în această perioadă, rămâne imprimat în mintea copiilor. Relația cu alte persoane, în special cu cele de aceeași vârstă, este un alt aspect ce se dezvoltă în perioada adolescenței, fiind un aspect cu un impact semnificativ. Părerea prietenilor este cel mai important factor după care fiecare adolescent își mulează identitatea, motiv pentru care influența anturajului este un fenomen periculos, mai ales atunci când include iresponsabilitate și infracțiuni. Astfel, consumul de alcool și țigări în rândul minorilor devine un ritual de inițiere în multe cazuri sau un factor de acceptare socială în general, iar nevoia de a fi acceptat și de a aparține este prioritară în perioada adolescentină. Conform unui studiu de pe biomedcentral.com, care vizează Tratamentul, prevenirea și politica abuzului de substanțe, 36,1% din 535 de participanți consumă alcool, 37,6% din 538 de participanți consumă țigări, iar 10,8% din 538 de participanți consumă substanțe ilegale – studiul fiind realizat pe adolescenți din Polonia cu vârste între 13 și 17 ani. Tot în urma acestui studiu s-a constatat faptul că 42,3% dintre consumatorii de alcool au făcut rost de el de la persoane mai mari, iar 38,7% l-au cumpărat singuri. Așadar, comportamentul acesta nu este doar o necesitate socială în rândul adolescenților, mai este și scăpat de sub control. În ciuda legislației, este bine știut că achiziționarea alcoolului și a țigărilor de către minori este mult mai simplă decât pare, iar consecințele din partea părinților nu sunt destul de grave încât să aibă un impact asupra copilului. „Dacă și restul o fac, iar părinții nu îmi fac defapt nimic, de ce să nu o fac și eu?”

Pe lângă persoane din viața reală, personajele urmărite la televizor sunt un alt factor ce le influențează identidatea și comportamentul tinerilor – de la a le copia stilul vestimentar, limbajul și, inevitabil comportamentul. Problema intervine atunci când anumite filme și seriale sunt destinate unor categorii de vârstă nepotrivite. Există o foarte mare diferență în cum sunt portretizați adolescenții în seriale și filme urmărite la televizor în cadrul unor programe precum Disney Channel sau Nickelodeon și cum arată și se comportă adolescenții în serialele de pe Netflix și HBO Max. În primul caz, serialele conțin personaje cu care se pot idendifica sau pe care îi pot urma, având caractere prietenoase, curioase să cunoască lumea și de la care pot învăța bunătate, generozitate și cum să se înțeleagă cu părinții și familia. Serialele și filmele sunt lipsite de limbaj licențios, iar consumul de alcool sau astfel de activități este scos total din discuție și arătat cu degetul ca un exemplu foarte negativ. Deși ideea de relații romantice nu lipsește, acestea culminează într-o atingere a mâinilor sau o îmbrățișare, sărutul fiind în continuare abordat ca ceva amuzant sau tabu. Dar ce se întâmplă când copiii împlinesc 13 sau 14 ani și pot urmări altfel de seriale, mai intersante, mai mature? Sunt destul de formați încât să nu se lase influențați de cum sunt portretizați acei adolescenți? Cel mai probabil nu.

Un exemplu de serial categorizat ca potrivit persoanelor peste 14 ani (iar în țări ca Polonia, Brazilia și Irlanda peste 12 ani) este Riverdale. Se încadrează în genuri, precum crimă, dramă și mister și este descris inocent ca fiind povestea lui Archie și a prietenilor lui, navigând peripețiile romanței, ale liceului și ale relației cu familia, în timp ce orașul lor, Riverdale, este învăluit de un mister întunecat. La prima vedere, pare un serial oarecum potrivit pentru adolescenți de 14 ani, nu e ca și cum Disney Channel nu menționează monștri sau mistere intrigante. Totuși, serialul conține scene erotice destul de sugestive, printre care și una dintre un elev de 15 ani și profesoara lui, relație care se întinde pe mai multe episoade și care are ca efecte negative concedierea profesoarei, însă pentru personaj nu există consecințe semnificative. Intrigile serialului se mai învârt în jurul ucigașilor în serie, familii de mafioți, baruri ilegale, bande periculoase, toate fiind înfruntate de adolescenți.

Imagine preluată de pe imdb.com

Pretty Little Liars este un alt exemplu de serial potrivit persoanelor peste 14 ani (iar unele țări, precum Japonia și Germania îl consideră potrivit persoanelor peste 12 ani). Dramă, mister și romanță, PLL urmărește un grup de patru prietene (adolescente) care au de a face cu o amenințare anonimă care vrea să le demaște secretele, în timp ce investighează dispariția prietenei lor. Într-adevăr, nu este promovat ca fiind la fel de inofensiv ca Riverdale sau alte astfel de seriale, dar este adresat și adolescenților cu vârste încă fragede. Primul episod al serialului prezintă o scenă în care unul dintre personajele principale fură o pereche de ochelari dintr-un mall. Cu toate că este prinsă de securitate, nu suferă niciun fel de consecință, căci mama ei are o aventură cu un polițist pentru a o scoate din bucluc, fiind sugerat și faptul că nu este prima dată când se întâmplă. Serialul conține și povestea romantică dintre o elevă de liceul și profesorul ei, care trece prin niște momente mai dificile, dar care se întinde pe o mare parte din serial și sfârșește cu bine pentru cei doi. Printre alte elemente ale narațiunii se mai numără otrăviri, îngropări de viu, ucideri, răpiri, toate implicând adolescenți. Până și titlul serialului sugerează o influență negativă.

Imagine preluată de pe imdb.com

Lista serialelor de acest gen despre și pentru adolescenți este lungă și, chiar dacă ar fi revizuită pentru a fi adresată categoriilor de vârstă potrivite, accesul nu este în niciun fel restricționat. Conținutul de pe internet, inclusiv serialele și filmele sunt la îndemâna oricui, iar pentru generația născută cu tableta în mână, nu ar trebui să fie o dificultate. Euphoria, deși este categorizat ca fiind pentru o audiență matură, urmărește liceeni, care au de a face cu substanțe ilegale, violență și sex, activități portretizate ca fiind mai mult sau mai puțin distractive și fără consecințe reale sau grave – un laitmotiv întâlnit în toate serialele pentru adolescenți. Ce anume îl oprește mai exact pe un copil de 13 sau 14 ani să vizioneze un astfel de serial? Părinții pot să îi spună orice, cât timp are acces la internet, are acces la astfel de informație.

Soluția? Chiar există? Internetul nu poate fi cenzurat – orice om are dreptul la informație. Și nu există studii clare care să arate că urmăritorii acestor seriale sunt mai predispuși la a comite infracțiuni. Însă nu sunt nici o influență pozitivă asupra unor minți în devoltare, care acceptă orice fel de stimul. Trecerea de la seriale Disney la seriale Netflix este prea bruscă și, de asemenea, ireversibilă. Odată prins gustul adrenalinei, al impresiei de maturitate, de ce ar vrea să se mai întoarcă la a se asocia cu copii? Acum sunt adolescenți în toată firea, capabili să înfrunte lumea. Pe deasupra, nu există o diferență între cei cu o situație financiară superioară și cei cu una precară. Cei bogați o fac pentru că se plictisesc și pentru că mereu scapă neatinși datorită banilor părinților, iar ceilalți o fac pentru că pot trece neobservați sau din gelozie față de cei mai înstăriți, ca un fel de Robin Hoozi. Pe scurt, adolescenții sunt învățați că nimeni nu suferă consecințe pentru acțiunile iresponsabile, oricine poate să comită infracțiuni, iar vorbele părinților sunt doar un obstacol pentru distracția lor.

Surse