ImproVe Yourself Intensive – Iulia Andro

Yellow Black Vintage Collage Film Typography Title YouTube Intro Video by Daria Sandru

În 2014, în România, într-o sală de dans, Iulia Andro improviza pentru prima oară, fără să știe unde acele mișcări și trăiri o vor aduce în ziua de astăzi. Cu toate că nu a fost cea mai grozavă experiență pe care a trăit-o, fiind doar ea și încă două persoane în sală, și dansând liber, Iulia a continuat cu improvizația până în ziua de azi, dezvoltând o terapie care a devenit pe parcurs o experiență din ce în ce mai bună.

A devenit bună pe parcurs, nu știu să zic exact când, nu mai țin minte momentul, dar țin minte prima dată când am dansat liber, deja aveam cam doi ani de dans, eram eu cu încă două persoane în sală, ne-am luat fiecare câte un loc așa mai mare, dar m-am simțit foarte ciudat, nu e ușor să fii liber.

Începutul

Pentru a-și împărtăși informațiile și experiențele acumulate de-a lungul anilor, Iulia decide să organizeze un workshop intensiv de improvizație, care a avut loc pentru prima dată în august 2020, ImproVe Yourself Intensive.

https://www.instagram.com/arnaudbeelenphoto?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igsh=ZDNlZDc0MzIxNw==

La 22 de ani, Iulia a fost plecată în Belgia pentru 3 luni la un intensiv de improvizație, după o perioadă dificilă din viața sa. Când s-a întors în țară, viața ei era schimbată. A devenit totul diferit. Făcea deja improvizație de patru ani, însă era mai mult un haos.

Dansam liber, dar nu aveam un scop sau nu erau foarte bine definite exercițiile. Când m-am întors din Belgia, nu aveam încă destulă încredere să fac ceva, dar aveam două persoane în viața mea care îmi tot ziceau că trebuie să fac ceva, să mă folosesc de informația pe care am acumulat-o. Eu le tot ziceam că nu mă simt pregătită să fac asta.

Într-un final, Iulia le-a acceptat sfaturile, deoarece își dorea mult să organizeze acest fel de curs și în România, își dorea să aducă conceptul de intensiv de improvizație în țară, aspirând să împărtășească cu oamenii ceea ce a trăit și ea.

În spate era dorința mea să împărtășesc cu oamenii cumva ce am trăit și să vadă și ei că e super șmecher să faci asta. Pentru mine nu a fost doar un curs de dans ceea ce am trăit în Belgia, ci a fost terapie. E mișto să faci chestii!

https://www.instagram.com/tudor_c_popa?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igsh=ZDNlZDc0MzIxNw==

Experiența ImproVe

ImproVe este locul potrivit pentru cei care vor să fie conștienți de propria lor persoană, pentru cei care au dorința de a se dezvolta mai ales pe plan spiritual, pentru cei care vor să își cunoască cele mai adânci rădăcini. În cadrul acestui intensiv s-au desfășurat până acum exerciții care au solicitat corpul și mintea, ambele în egală măsură. Trebuie să ai o intenție, să iei pauze, să îți asculți muzicalitatea corpului, să ții cont de spirale. Improvizația trebuie să fie ca o relație cu o persoană. Vrei să îi împărtășești ceva, nu să arunci cu problemele tale în acea persoană. Experiența din perspectiva Iuliei a fost una foarte bună. Pe parcurs ea a întâmpinat unele obstacole care au făcut-o să învețe mult. ImproVe nu a fost până acum în totalitate exact așa cum își dorește, de aceea vor mai fi ediții ale acestui Intensiv.

Au fost 7 ediții, cumva la început a fost mai mult decât m-am așteptat să fie, nu mă așteptam ca răspunsul să fie așa de pozitiv. După a treia ediție, care a fost cea mai mare, unde au fost 30 de oameni în total, lucrurile au luat-o puțin în jos. Ideea e că viața te învață lucruri și te pune în situații ca să vadă de fapt ce alegi să faci.

Iulia a plecat din nou în Belgia în timpul intensivului care a fost ținut în ultima săptămână de altcineva. Faptul că a plecat atunci, mai ales în perioada pandemiei și nereușind să își ducă la bun sfârșit proiectul, s-a schimbat ceva din punct de vedere energetic, fiindu-i mai apoi foarte greu să reia experiența de a preda.

Improvizația aduce o multitudine de oportunități și în viața de zi cu zi, printre care se numără tot ce ține de partea fizică a omului: muzicalitatea corpului, mișcări deosebite, movement dezvoltat, vibrații, energii, dar și partea spirituală prin răbdare, calm, creativitate.

Dacă am o stare mai low, o simt fizic după ce improvizez pentru că îmi mișc corpul. Mă ajută mult să eliberez energiile care sunt stocate în corp, mă ajută mult să îmi dezvolt creativitatea și răbdarea pentru că e nevoie să ai răbdare. Odată ce ai început este foarte normal să rămâi blocat în anumite tipare cum facem în viață. Ori ceva din viață mă ajută în dans, ori mă duc în dans și apoi ce învăț în dans pot să aplic în viața de zi cu zi. Dansul e viața și viața e dans.

Improvizația are legătură cu toate stilurile de dans, depinde de perspectiva fiecăruia. Dansul poate fi liber pentru toată lumea. Iulia a început cu dansul contemporan, însă a încercat mai multe stiluri care i-au dezvoltat vocabularul movementului. Stilurile pe care ea le-a practicat sunt: hip hop, popping, house, vogue, dar cel mai mult îi place dansul contemporan, unde se regăsește cel mai mult. De la oamenii pe care îi întâlnește și cu care colaborează Iulia învață constant fie despre dans, fie despre viață. Dar ceea ce o inspiră în dans, pe lângă oameni, este natura, cu care a reușit să se conecteze mult în ultimii ani. O fascinează în ultimul timp fizica cuantică, deoarece i se creează o bază pe care să construiască lucruri, înțelegând astfel mai bine cum funcționează Universul. „Ca artist și ca dansator e nevoie să ai o cultură foarte bogată, să ai cunoștințe din toate domeniile ca să poți să creezi și apoi să îți creezi un obicei de a crea.”