Importanța sportului pentru persoanele cu probleme de sănătate

Activitatea fizică regulată a fost recunoscută de mult timp ca piatra de temelie a unui stil de viață sănătos. Pentru persoanele diagnosticate cu unele boli, angajarea în sport devine și mai crucială. În ciuda provocărilor pe care le prezintă aceste condiții, participarea la sport oferă numeroase beneficii care pot avea un impact pozitiv atât asupra bunăstării fizice, cât și asupra psihicului. Impactul pe care îl poate avea sportul asupra vieții celor diagnosticați cu diverse boli este foarte vizibil; mai ales în cazul diabetului.

De multe ori, oamenii consideră că o problemă de sănătate, cât ar fi de minoră, îi împiedică să mai funcționeze normal. Ceea ce ei nu înțeleg este faptul că sportul este un element foarte important din viața unei persoane, o activitate care nu ar trebui evitată sub nicio formă.  

Diabetul zaharat este definit ca insuficiență de insulină sau în alte cazuri, pancreasul nu poate folosi eficient cantitatea de insulină conform Medlife (Diabet zaharat (Mellitus)). Adaptabilitatea este singura metodă de a coopera cu această condiție presupunând respectarea unui tratament strict și constant. Când cei diagnosticați cu diabet află că sănătatea lor stă în mâinile unui tratament cu injecții și foarte multă atenție, ei se panichează și de multe ori aleg să renunțe la activitățile care le întăresc sănătatea mentală, punând boala pe primul loc. Acest tip de gândire este mai dăunător decât diabetul sau orice altă boală, deoarece, omul în loc să învețe să trăiască împreună cu condiția diagnosticată, trăiește cu frică de ea. Din acest punct intervine sportul care nu se rezumă doar la a merge la sala de forță și a ridica greutăți. Poate fi definit ca orice fel de activitate care pune inima, dar chiar și mintea în mișcare. Unele dintre cele mai bune activități sportive pentru întărirea muscularității dar și a sănătății cardiovasculare sunt alergarea, înotul, ciclismul sau baschetul. Efortul depus prin aceste activități provoacă inima să pompeze mai mult sânge, devenind mai puternică și mai sănătoasă. (University of Eastern Finland, 2018). Datorită evoluției musculaturii inimii, sunt diminuate șansele unor atacuri cardiovasculare sau activarea unor boli de inimă.

Bolile nu sunt doar la nivel fizic, ci odată cu diagnosticarea lor apar și erorile psihice precum depresia, anxietatea sau tulburări de comportament alimentar. (Ducat, Louis, & Barbara, 2015) Sportul, datorită faptului că pune sângele în mișcare, oxigenează tot corpul, inclusiv creierul. După activitățile sportive, creierul produce o cantitate mare de dopamină care îmbunătățește starea de spirit a omului, motiv pentru care uită de ce a fost supărat în primul rând (Rod, Mark, & Henriette, 2020). Pe lângă sănătatea fizică și psihică, sportul reușește să impună evoluția omului din punct de vedere al disciplinei. Sportivul îi învață să se antreneze regulat, să mănânce regulat și sănătos, ceea ce îi oferă mai multă energie pe parcursul zilei, pe care o folosește pentru a exersa adaptarea la noul său stil de viață. Unul dintre motivele pentru care oamenii nu reușesc să adopte acest stil de viață este deoarece nu au motivația necesară din cauza lipsei de parteneri, însă din acest motiv s-a fondat asociația ASCOTID. Această asociație organizează activități sportive pentru tinerii cu diabet, tocmai pentru a le diminua șansele de a evolua spre o boală de inimă și pentru a-i educa și disciplina încă de la o vârstă fragedă.

Pentru persoanele cu anumite boli precum anumite cancere mai avansate sau diabet împreună cu alte probleme de inimă, prea mult sport poate fi dăunător. Trebuie să fie conștienți că sportul, ca și orice altă activitate, trebuie făcut moderatiar corpul trebuie ascultat. Pentru astfel de cazuri este recomandat sportul precum yoga care se concentrează pe respirații și mișcări controlate. Împreună cu sportul, apare și alimentația care are rolul ei. Mâncarea sănătoasă înseamnă mâncare în echilibru, nu numai fructe și legume sau numai carne prăjită. Acesta este alt aspect la care sportivul trebuie să fie atent, mai ales în cazul unor boli de risc mai mare. Disciplina de asemenea este un element important, însă restricționarea anumitor activități sau chiar și gândiri pot provoca daune mari și fizic dar mai ales psihic.

Așadar, sportul și activitatea fizică este foarte important pentru viața omului, în special pentru cei cu probleme de sănătate, deci nu trebuie evitat dar nici suprasolicitat. Echilibrul și adaptabilitatea omului sunt esențiale pentru buna funcționare fizică dar și psihică a oricărui om, indiferent de problemele cu care se confruntă.

Bibliografie:

Trîmbițaș, A. (n.d.). Diabet zaharat (Mellitus). Retrieved from Medlife: https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/diabet-zaharat-mellitus-cauze-simptome-tratament

University of Eastern Finland. (2018, october 15). Increasing vigorous exercise decreases risk of type two diabetes, cardiovascular disease in childhood. Retrieved from ScienceDaily: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181015100459.htm

Ducat, L., Louis, P., & Barbara, A. (2015, August 20). The Mental Health Comorbidities of Diabetes. Retrieved from National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4439400/

Rod, D., Mark, S., & Henriette, P. (2020, March 4). Working out boosts brain health. Retrieved from American Psychological Association: https://www.apa.org/topics/exercise-fitness/stress