Cu siguranță te-ai întrebat cel puțin o dată care este rolul fructelor și legumelor, de ce ar trebui să le consumăm cât mai des și cum ne fac ele să ne menținem sănătoși. Diana Crișan, Nutriționist-Dietetician și Vicepreședinte al Asociației Dieteticienilor din România vine cu răspunsuri în acest sens.
Beneficiile consumului regulat de fructe și legume
Consumul regulat de fructe și legume contribuie la sănătatea noastră pe termen lung din mai multe motive. În primul rând, pentru că ne luăm vitaminele, mineralele, fibrele de care avem nevoie, întrucât corpul nostru să funcționeze în parametri optimi. Cu cât mai multe, cu atât mai bine!
Care fructe și legume ar trebui consumate într-o cantitate mai mare?
Nu există fructe sau legume care ar trebui consumate în anumite cantități. Indicat este să consumăm o varietate mare, adică să fie cât mai colorată farfuria noastră, tocmai pentru a ne asigura că luăm tot ce avem nevoie din ele. Fiecare culoare a fructului reprezintă un anumit fitonutrient; prin urmare, cu cât mâncăm mai colorat, cu atât mai mult profităm de toate beneficiile pe care le pot oferi fructele și legumele, mai ales proaspete. Un caz special îl reprezintă murăturile, pe care bineînțeles că le considerăm legume, dar nu proaspete. Sunt foarte sănătoase, în special cele praparate în sare, fără oțet. Ele hrănesc colonii de bacteriile intestinale, însă nu țin locul legumelor crude pentru că au multă sare. Le putem consuma, însă nu zilnic.
Există vreun fruct/vreo legumă care ar trebui evitat(ă)?
NU! Fructele și legumele nu trebuie evitate, indiferent care ar fi, chiar dacă se spune să nu mâncăm banane, struguri, pere din cauză că au mai mult zahăr. De fapt ele conțin fructoză, nu zahăr. Putem consuma în ce cantitate vrem, atât timp cât este inclusă într-o alimentație sănătoasă. De exemplu, dacă mănânci un kilogram de struguri nu vei păți nimic. Nu se compară fructoza cu zahărul.
Combinații de fructe și legume recomandate
Nu există restricții în privința combinațiilor de fructe și legume. În primul rând, ar trebui luate în calcul preferințele noastre. Dacă sunt anumite fructe pe care le preferăm, clar le vom include în dietă, iar în caz contrar, le excludem. Nu există niciun fruct obligatoriu. Situația e valabilă și în cazul legumelor. Important este să le consumăm pe cele preferate cât mai des, zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi. Indicat ar fi să ne axăm pe preferințele pacientului pentru a evita restricționarea dietei și ca să o îmbogățim, să fie cât mai variată, tocmai ca să nu devină plictisitoare.
Cum trebuie să mâncăm pentru a duce o viață cât mai sănătoasă?
Legumele complementează aproape orice masă, orice dietă, pentru că ne ajută să pierdem din greutate, să reducem colesterolul și hipertensiunea arterială. Ele ne oferă tot ce e necesar corpului nostru ca să funcționeze normal, iar aici ne referim la faptul că fructele și legumele sunt sărace în lipide. De obicei în alimentația noastră sunt prea multe grăsimi, în principal de origine animală, sau alimente dense caloric: fast-food, produse de patiserie, ș.a. Sunt grase și dulci. Practic, dacă vrei să mănânci o pizza, o poți combina cu o salată ca să scazi din calorii și ești și sătul.
Repercursiunile unei alimentații deficitare în fructe și legume
În momentul în care nu consumi fructe și legume, ajungi să consumi altceva care să țină locul lor. Iar de obicei, acest „altceva” sunt grăsimi, foarte multă carne, pâine, deci compensezi cu o alimentație nesănătoasă, care nu îți oferă cele necesare corpului tău. Așadar, toate acestea duc la cancere, diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate.
Cum putem depista problemele de sănătate dacă propriul corp nu ne indică niciun simptom?
Asta e frumusețea corpului nostru. El încearcă să se regenereze în fiecare zi; este puternic și are capacitatea de a face față la astfel de impedimentele și tocmai din această cauză îl abuzăm cu atât de mult succes. Dacă am mânca ceva nesănătos și ne-ar fi rău imediat, făcând abstracție de intoleranțe sau alergii, nu am mai mânca și a doua oară. Dar corpul nostru tolerează și se chinuie.
Dacă îți faci analize, ar trebui să fii conștient că anumite probleme nu pot fi descoperite. În cazul în care colesterolul e în parametri, asta nu înseamnă că nu poți avea ficatul gras. Sunt foarte multe boli „mute” până în ultimă instanță. În momentul în care avem obezitate sau suprapondere, apar anumite probleme care sunt asociate. Cu siguranță vor apărea. Astfel, ar trebui să contracarăm această problemă: dacă pacientul are un procentaj de grăsime mare, în special grăsime viscerală, atunci este necesar să fie trase semnale de alarmă că poate suferi în viitor de diabet, tensiune arterială, ș.a.
De asemenea, trebuie ținut cont și de antecedentele din familie, la istoria legată de patologii, pentru evidențierea riscurilor, chiar dacă analizele sunt bune. În ciuda faptului că investigațiile medicale au un rezultat pozitiv, deși persoana în cauză are o alimentație nesănătoasă și este sedentară, înseamnă doar că organismul său e rezistent. Dar asta nu exclude faptul că în viitor nu va ceda. Prin urmare, ceea ce consumăm e determinantul numărul unu al longevității noastre.
Sfaturi
- Mâncați zilnic o porție de fructe și legume proaspete! Nu neapărat o salată, dar măcar un fruct și o legumă.
- Faceți mișcare de orice fel! Până și plimbatul pe jos are un rol extrem de important în menținerea unei vieți sănătoase.
- Duceți-vă corpul în mediul în care ar trebui să stea, respectiv în natură!
- Dacă vreți să faceți o schimbare, nu căutați soluții pe internet, ci mai bine discutați cu un specialist, cineva care chiar vă poate ajuta! Multe surse din mediul online sunt nesigure și nu oricine știe să le selecteze pe cele corecte.
Publicație: Elle România, Health & Diet