Dependența de social media ne afectează sănătatea mintală

Rutina unei zile este prezent în viețile fiecărui om deoarece este important să stabilim o anumită rutină ca să avem ceva ce putem controla în viața noastră dar întrebarea este rutina pe care am stabilit-o ne îmbunătățește viața sau nu? Oare ne întrebăm cum arată rutina unei adolescente în zilele de astăzi?

Maria studentă la FSEGA anul întâi mi-a povestit în ce constă rutina ei zilnică și cât de prezent este social media în această rutină, ea se trezește și instant își întoarce atenția spre telefon deși verific toate aplicațiile de social media și mesaje după o jumat de oră aceasta decide să se trezească și să ia micul dejun în timp ce desigur continuă să stea pe telefon în cazul în care aceasta nu are cursuri în ziua respectivă ea își petrece ziua pe telefon în mare parte iar apoi în oraș cu prietenii. Rutina Mariei m-a făcut să reflect asupra rutinei mele și am dedus că se aseamănă destul de mult și cred că pot să spun că după ce am vorbit cu mai multe persoane o asemenea rutină pare să fie ceva normal.

Întrebarea este : Cât de sănătoase sunt aceste obiceiuri și cum afectează sănătatea noastră mintală? Astfel am să încerc să prezint asta prin următoarele

Care este impactul social media asupra sănătății mintale?

Fotografie de Dan Meyers pe Unsplash

Pot rețelele sociale să aibă un impact negativ asupra sănătății mintale? Răspunsul pentru această întrebare ar fi da, pentru unele persoane. Diversitatea indivizilor nu ne permite să-i cuprindem pe toți într-o situație deoarece nu toată lumea poate avea același răspuns la aceleași impact modul în care afectează social media sănătatea mintală depinde de fiecare persoană în parte pe când la unii ar putea deteriora sănătatea mintală,  alții prin social media și ar putea îmbunătăți sănătate mintală.

Există mai multe studii care au evaluat impactul rețelelor sociale asupra sănătății mentale.Un studiu publicat în revista JAMA Psychiatry în 2017 a arătat că utilizatorii de rețele sociale care petrec mai mult de 2 ore pe zi pe aceste platforme au o probabilitate dublă de a suferi de simptome depresive, comparativ cu cei care petrec mai puțin timp pe rețelele sociale.O altă cercetare, publicată în revista Clinical Psychological Science în 2016, a găsit că utilizarea excesivă a rețelelor sociale este asociată cu simptome de anxietate și depresie.

Este important de menționat că aceste studii au arătat doar o asociere între utilizarea rețelelor sociale și problemele de sănătate mintală, și nu au putut stabili dacă utilizarea rețelelor sociale a cauzat problemele de sănătate mintală sau dacă persoanele cu probleme de sănătate mintală au o tendință să utilizeze mai mult rețelele sociale.

Beneficiile si riscurile utilizării social media pentru sănătatea mintală

Utilizarea social media poate avea atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătatea mintală. Beneficiile pot include creșterea conectivității sociale și accesul la informații și suport, în timp ce riscurile pot include izolarea socială, anxietatea și depresia cauzate de comparația socială și expunerea la conținut negativ.

Printre beneficile utilizării social media pentru sănătate mintală se poate spune că mediul online facilitează interacțiuni sociale un exemplu ar fi în limitatea care poate ajuta indivizi cu condiții stigmatizante să se conecteze cu alții , găsirea suportului moral unu persoanele din mediul online care își prezintă dificultățile astfel făcând alți indivizi cu aceleași dificultăți să nu se simtă singuri.

O sursă bibliografică relevantă ar fi articolul “The Impact of Social Media on Mental Health” publicat în revista “Clinical Psychology Review” în 2018, care analizează modul în care utilizarea social media afectează sănătatea mintală prin intermediul conectivității sociale, expunerii la conținut negativ și comparației sociale.

Care sunt problemele de sănătate mintală asociate cu utilizarea social media?

Pe urma studiului național privind consumul de droguri și sănătate s-a putut observa o creștere semnificativă între anii 2010-2011 la creșterea în depresie la fete adolescente și băieții adolescenți între acesti ani adolescenți aveau acces mai mare la social media astfel putem vedea că creșterea în depresie este în strânsă legătură cu social media.

Utilizarea excesivă a social media poate fi asociată cu diverse probleme de sănătate mintală, dar este important de menționat că efectele asupra sănătății mintale pot varia în funcție de individ și de modul în care utilizează social media.

În acest sens, am purtat o discuție cu psihologul timișorean Bachir Banjak care susține că social media pe lângă tulburări mintale poate dăuna și pe capacitatea noastră de a ne păstra atenția. „Cred că astea ar fi cele mai comune anxietatea și depresia dacă vorbim strict de tulburări mintale dacă vorbim și de chestii care se poate doar simptome sau anumite tendințe din sfera unor tulburări atunci probabil că sunt mai multe  la ce mă gândesc acum ar fi legat de atenție și capacitatea noastră de atenție, putem să observăm în rândul copiilor sau rândul adolescenților cum folosesc foarte mult platforme de social media in special platforme cum ar fi tiktokul care se bat cap în cap cu cerințele mediului social în care ne aflăm și este o discrepanță foarte mare din punctul ăsta de vedere.”declara dr psihologul Banjak.

Cum să minimalizăm efectele negative cauzate de social media ?

Un lucru care îl putem face pentru a reduce efectele negative social media asupra sănătății noastre mentale este să reducem timpul pe care îl petrecem pe aceste platforme. Iată câteva idei pentru a reduce timpul pe social media:

  • Mută aplicațiile social media de pe ecranul de pornire acest lucru va combate nevoia de verificare a rețelelor sociale odată ce accesezi telefonul.
  • Programează ți anumite intervale în care să stai pe aceste  platforme sau setați un cronometrupentru a vă limita timpul.
  • Puneți telefonul pe silențios astfel notificările n-o să-ți mai distragă atenția.
  • Limitează numărul de aplicații de social media  pe care le folosești încearcă să rămâi la aplicațiile pe care le folosiți cel mai mult pentru a comunica cu oamenii.

În legătură cu acest subiect am discutat cu psiholoaga Ștefana Tiri care sugerează să filtrăm informațiile înainte să ajungă la noi „ cred că sănătos ar fi să învățăm să alegem critic lucrurile pe care le apreciem lucrurile pe care le citim sau le urmărim în paginile la care avem acces pur și simplu sa blocam sau să raportăm informațiile care le sunt deranjante care nu ne interesează și astfel să facem o selecție a ceea ce ajunge la noi ” spuse phisholoaga băimăreancă.

Cum ne ajută social media ?

Utilizarea social media poate avea o serie de beneficii pentru sanatatea mintala, inclusiv:

  1. Conectarea cu alte persoane: Rețelele sociale pot ajuta la creșterea simțului de apartenență și a conexiunii sociale, în special pentru persoanele care au dificultăți în a face legături interpersonale în viața reală.
  2. Acces la informații: Social media poate oferi oportunități pentru educație și acces la informații relevante pentru sănătate, precum și posibilitatea de a-ți găsi comunitatea de suport pentru anumite probleme de sănătate.
  3. Comunicare ușoară: Social media facilitează comunicarea cu prietenii și familia, indiferent de distanță geografică.
  4. Autoexprimare: Social media ofera oportunitati pentru a te exprima si a te conecta cu alte persoane care au interese similare sau care trec prin aceleasi probleme.
  5. Oportunitati de afaceri: Social media poate fi utilizat pentru a crește vizibilitatea și a atrage noi clienți pentru afaceri sau pentru a-ți promova serviciile sau produsele.

Referinta:

  • Social media use and participation: A meta-analysis of current research. Journal of Computer-Mediated Communication