Egiptul a fost una dintre destinaţiile învingătoare ale anului 2021. După perioada pandemiei (2020), turismul a devenit o parte importantă a economiei – numărul de turişti a crescut constant din ianuarie şi a ajuns la jumătate de milion de persoane pe lună, iar peste 1600 de români şi-au rezervat deja vacanţa de iarnă în Egipt.ипотека подать заявку онлайн во все банки
Am pregătit mai jos o listă cu lucruri esenţiale de ştiut înainte să te aventurezi în incitanta ţară a faraonilor şi a piramidelor.
1. Despre buget şi bacşiş
În Egipt, taxele se achită cu dolari egipteni, dolari americani sau euro. Bugetul depinde, bineînțeles, în funcție de ce fel de experiență dorești să ai, dar și de compania aeriană cu care vrei să călătorești. Dacă îți rezervi zborul cu Aegean Airlines, pentru primăvară (cea mai bună alegere din punct de vedere meteo), și optezi pentru un resort all inclusive, poți ajunge la sume între 349-699 euro/persoană. Alte taxe pe care ar trebui să le iei în considerare sunt:
- Safari 30/40 euro/persoană – include preluare de la hotel cu JEEP-ul, 2 ore cu ATV-ul în deșert, călărit dromaderii, ceai cald preparat de beduini, drumul înapoi la hotel cu autocarul
- Scuba diving 60/70 euro/persoană – include prânz pe croazieră, snorkeling, scufundări la 6m. adâncime în Marea Roşie
- Vizită pe insula Orange Bay 50 euro/persoană – include croazieră, prânz, snorkeling, vizită timp de o oră pe insulă
- Vizită la Cairo 65/80 euro – include vizita la piramide și vizita unui magazin de papirus
Totuși, recomand să nu te lași păcălit de prețurile mari și să negociezi cât mai mult.
În plus, trebuie să ştii că bacşişul este ceva comun în Egipt, deci pregăteşte-te să cheltui bani în plus, faţă de bugetul planificat iniţial. Fie că e vorba de şofer, de persoana care te ajută cu bagajele sau curăţenia, fie un localnic care se va oferi să-ţi facă poze, toţi se vor aştepta să le oferi bacşiş.
Localnicii se vor apropia şi îţi vor împărtăşi informaţii, sfaturi sau serviciile lor, în special la atracţiile turistice sau chiar pe plajă, aşa că pregăteşte-te să fii taxat la final. În aceste situaţii, trebuie să ai mereu bani de rezervă la tine sau să te impui – spune “nu” pentru orice nu eşti dispus să plăteşti.
2. Ia-ţi neapărat o cartelă SIM
Dacă eşti genul de persoană care să folosească mereu telefonul mobil şi reţelele de socializare, sau doar vrei să ţii legătura cu cei de acasă, verifică din timp, la compania ta de telefonie, dacă accesul la date sau la apeluri/SMS-uri internaţionale îţi este sau nu limitat. Să ai acces la date mobile poate fi util inclusiv pentru a folosi GPS sau Google Maps, în cazul în care te rătăceşti şi vrei să găseşti drumul cel bun.
De cele mai multe ori, compania ta telefonică naţională nu va include şi serviciile internaţionale pe alt continent, sau dacă le include, te va costa foarte mult sau nu vor fi de calitate. E bine de ştiut că în Africa, poţi cumpăra cartele SIM la preţuri rezonabile. Asta înseamnă că vei folosi un alt număr de telefon, cât timp schimbi cartela veche cu cea nouă, dar vei dispune de date mobile, apeluri telefonice şi mesaje. Recomand compania Orange, pe care o vei găsi peste tot prin Egipt – eu am achiziţionat cartela din aeroport, la mai puţin de 10 euro.
Dacă eşti cazat la un hotel all inclusive, cel mai probabil vei avea WiFi gratuit în incinta resortului, dar e bine să te informezi din timp, să nu fii luat prin surprindere.
Un alt sfat pe care să-l iei neapărat în considerare: înainte să ieşi din incinta locului unde eşti cazat, ar fi bine să ai scrisă adresa hotelului pe o bucată de hârtie, pe care să o păstrezi în buzunar în cazul în care îţi moare bateria la telefon şi nu mai ştii cum să te întorci acasă. În această situaţie, poţi pur şi simplu să arăţi adresa unui taximetrist.
3. Uber VS taxi
Uberul este cea mai bună modalitate de a te deplasa oriunde. Taximetriştii vor ridica exagerat preţurile pentru turişti, aşa că dacă vrei să foloseşti acest mijloc de transport, informează-te din timp.
În ceea ce priveşte Uberul, este foarte uşor de folosit, şi foarte ieftin. Odată ce eşti în Egipt, poţi accesa aplicaţia Uber, unde îţi sunt puse la dispoziţie două opţiuni:
- SCOOTER – te va costa în jur de 1 euro (în jurul oraşului)
- MAŞINĂ – te va costa aproximativ 3-5 euro (în jurul oraşului)
Pentru informaţii suplimentare sau dacă ai alte probleme sau nelămuriri, poţi contacta compania Uber la numărul de telefon +27800172956 .
Totuşi, dacă eşti cazat în Hurghada sau în altă staţiune, departe de obiectivele turistice, recomand să vorbeşti cu agentul turistic care se ocupă de şederea ta, pentru a-ţi pune la dispoziţie câteva opţiuni sigure şi confortabile de a te deplasa în locaţiile dorite. Eu am optat pentru autocar, pus la dispoziţie contracost, pentru turiştii români, de către agenţia prin intermediul căreia am ajuns în Egipt – Christian Tour.
4. Despre traficul haotic din Cairo
Legile privind traficul din Cairo par a fi doar nişte sugestii vagi pentru localnici, iar indicatoarele de circulaţie parcă ar fi puse drept decor.
Fii pregătit pentru cea mai nebună cursă cu maşina din viaţa ta, pentru că în Egipt, sau cel puţin în Old Cairo, şoferii nu bagă în seamă semnele de circulaţie, absolut nimeni nu foloseşte semnalizarea, iar unii şoferi nici măcar nu au uşi la dubiţele lor antice. În plus, nu există treceri de pietoni, fapt ce m-a surprins enorm în momentul în care am observat o şcolăriţă trecând bulevardul printre maşini, fără frică.
Din experienţa personală, recunosc că, să te aventurezi într-o astfel de peripeţie poate fi destul de riscant. În drumul spre hotel am întâlnit un şofer care nu s-a obosit să îşi deschidă farurile – îşi repara dubiţa în mijloc de autostradă, la 11 noaptea, fără să existe măcar stâlpi iluminaţi în jur. Nu s-a întâmplat nimic grav, însă, acestea fiind spuse, recomand să îţi faci asigurare de sănătate în caz de orice.
5. Cum să te îmbraci în Egipt?
Îmbracă-te modest. Bineînţeles, nu există anumite reguli impuse pentru turişti în ceea ce priveşte vestimentaţia, însă dacă vorbim de respectul faţă de alte culturi, cel mai bine este să te îmbraci potrivit pentru situaţia în care eşti pus.
Egipt este în proporţie de 90% o ţară musulmană, astfel că, dacă alegi să te îmbraci indecent în călătoria ta, nu doar că vei atrage atenţie nedorită, dar este posibil să îi faci pe localnici să se simtă inconfortabil. Îmbracă-te aşa încât şi tu, şi cei din jurul tău să vă simţiţi comod.
Eu am ales să port nişte rochii destul de lungi, iar bărbaţilor le recomand să poarte pantaloni (tot) lungi, nu doar pentru că aceste haine arată decent, ci şi pentru că te protejează de razele periculoase ale soarelui din Egipt. Altă idee ar fi să faci o vizită la magazinele localnicilor, unde vei găsi haine egiptene ieftine, pe care le poţi purta în toate excursiile în Egipt. În felul acesta te vei simţi mai aproape de obiceiurile şi cultura acestor oameni.
6. Nu bea apă de la robinet!
Printre primele sfaturi pe care le-am primit când am ajuns la hotel, a fost să nu beau şi să nu mă spăl pe dinţi cu apă de la robinet. Se pare că igiena în Egipt este una precară, iar ţevile prin care circulă apa adăpostesc mii de bacterii care pot produce infecţii şi inflamaţii grave. Mai rău, acestea pot fi tratate în special cu medicamente şi leacuri de la spitalele şi farmaciile egiptene, aşa că degeaba încerci să-ţi tratezi problemele intestinale cu medicamente fabricate în România – va trebui să vorbeşti cu un farmacist specialist de acolo.
Totuşi, un medicament care s-ar putea să te ajute este Imodium, pe care îţi sugerez să îl achiziţionezi înainte de călătorie, pentru a nu risca nimic. Poţi să călătoreşti, de asemenea, şi cu un filtru de apă.
La hotelul unde am fost cazată, persoanele responsabile cu ordinea şi curăţenia aduceau zilnic apă potabilă, în schimbul unui bacşiş, bineînţeles.
7. Animale abandonate şi sărăcia Egiptului
Egipt este plin de animale subnutrite şi familii care abia reuşesc să supravieţuiască. În Luxor şi Aswan, caii puşi la trăsuri sunt piele şi os, slăbiţi, cu blana şi coama murdare şi neîngrijite. În Cairo, oamenii săraci, fără locuinţe, dorm la umbra slabă a palmierilor din sensurile giratorii.
Fii pregătit să vezi şi partea mai puţin plăcută a acestei ţări. La colţuri de stradă vei găsi multe animăluţe prietenoase, dar înfometate, poate chiar bolnave. Dacă eşti iubitor de animale, încearcă să ai în vedere aceste aspecte. Poţi să le oferi, poate, nişte resturi alimentare animalelor, după ce termini masa.
Excursiile înafara resortului all inclusive pot să fie destul de grele, dacă eşti o persoană sensibilă. E posibil să vezi femei singure cu bebeluşi, trăind în condiţii deplorabile, sau să întâlneşti localnici care îţi vor spune poveştile lor emoţionante de viaţă.
8. Nu atinge coralii din Marea Roşie
Dacă alegi să faci scufundări sau snorkeling în vacanţa ta, cu siguranţă vei fi încântat de frumuseţile subacvatice pe care Marea Roşie le are de oferit. Peştişorii coloraţi, meduzele violete, anemonele şi căluţii de mare sunt doar o parte din vietăţile care îţi vor fura privirea. Coralii, de altfel, sunt şi ei nişte vietăţi marine, animale nevertebrate care formează cel mai divers ecosistem de pe Pământ.
Coralii sunt importanţi pentru vietăţile marine, dar şi pentru umanitate, protejându-ne de valurile tsunami, dar şi de alte chestiuni precum instabilitate economică şi foamete. Având o importanţă majoră, trebuie să avem grijă de ei. Îţi recomand să nu îi atingi întrucât unui coral îi ia un an întreg să se dezvolte 2 centimetri. În plus, poţi să te alegi cu răni grave dacă se întâmplă să calci pe coralii cu schelet dur.
E de menţionat că tot printre corali se pot găsi arici de mare, vietăţi marine statice, neagresive, dar care conţin spini duri, greu de îndepărtat odată ce îţi intră în piele.
9. Cultura beduinilor
Beduinii reprezintă nişte triburi de arabi nomazi, cu o istorie înrădăcinată în regiunile deşertice africane. În vreme ce majoritatea beduinilor şi-au abandonat triburile pentru a duce o viaţă modernă, în civilizaţie, mai există totuşi câteva triburi de beduini care încă trăiesc după vechile reguli şi tradiţii. Aceştia sunt împărţiţi în triburi sau clanuri, majoritatea fiind musulmani şi obişnuiesc să crească dromaderi şi capre toată viaţa.
Din punctul meu de vedere, nu poţi să pleci din Egipt până nu le faci o vizită. Deşi au reguli stricte privind femeile din triburile lor (sunt complet acoperite de haine şi nu au voie să interacţioneze cu turiştii), beduinii sunt oameni sufletişti, care te vor servi constant cu ceai cald şi îţi vor da oportunitatea să le vizitezi turmele de animale – dromaderi sau cămile.
Nu uita că băieţii din triburile lor încep munca grea, fizică, de la vârste fragede, aşa că le poţi lăsa nişte bacşiş pentru serviciile lor. Încearcă să fii deschis la experienţe noi, vorbeşte cu localnicii şi bucură-te de culturile noi descoperite în ţara faraonilor şi a piramidelor.