GABI SILVIU – „Mă văd făcându-le poze Madonnei sau lui Lady Gaga pe covorul roșu”

Fotografia nu reprezintă doar o ramură a artei, e și un stil de viață. Doar un fotograf poate simți cu adevărat emoția unei fotografii și cu atât mai mult, emoția persoanei din fotografie. Spun asta din experiență proprie dar și din perspectiva lui Silviu, un tânăr fotograf care a scăpat de nesiguranță și a decis să dea frâu liber imaginației dar și aparatului foto.

Gabi Silviu, așa cum se prezintă pe rețelele de socializare, este un tânăr fotograf în vârstă de 22 de ani, născut în Râșnov, care se ocupă cu fotografia de aproximativ 5 ani și de pe urma căreia trăiește nu doar din punct de vedere financiar. În fotografiile pe care le realizează, el gândește conceptele și foarte rar abordează ideile modelelor, pentru că el consideră că un fotograf bun nu trebuie să facă doar poze, ci trebuie să vină și cu idei originale pentru ca ulterior, să-și dea seama dacă ceea ce face e un lucru apreciat sau nu de public.

Gabi Silviu, fotograf

Ca orice om, Silviu are aspirații mari dar se lasă pe mâna sorții. În fotografiile personale pe care acesta le publică pe rețelele de socializare, dorește să își expună defectele și să le transforme în artă. „Orice om are insecurități dar depinde dacă persoana dorește sau nu să le expună în fotografii.”  El crede cu tărie că orice om ar trebui să se accepte pe sine și să folosească aceste defecte impuse de societate într-un mod benefic de pe urma cărora să câștige stimă de sine, și de ce nu, aprecierea celor din jur.

Copilărie – o vedea pe mama lui ca un recipient care aduna răutatea din jur și care o păstra pentru ea

Din spusele lui Gabi, copilăria sa a fost un amalgam de emoții și trăiri. A trecut prin multe evenimente care l-au marcat pe viață, însă în ciuda acestora a avut parte și de experiențe pozitive care l-au ajutat în evoluția sa în ceea ce privește caracterul și modul de a gândi și trăi.

În ceea ce privește familia lui, acesta face parte dintr-o familie relativ mică, formată din el, cei doi părinți și fratele său mai mare. Silviu mi-a dezvăluit că tatăl lui a fost mai mult absent din cauza faptului că locuia in altă țară dar și din cauza consumului de alcool, lucruri care l-a făcut pe micul Silviu să se îndepărteze de el. 

În perspectiva sa, mama a fost singura persoană care l-a iubit și susținut necondiționat în fiecare aspect al vieții lui. „Am observat devotamentul mamei și am realizat cât de greu i-a fost sa facă acest lucru. Treaba asta m-a făcut să apreciez mult mai mult implicarea ei în viața mea.”

Acesta o vedea pe mama lui ca un recipient care aduna răutatea din jur și care o păstra pentru ea, ca lor copiilor, să le fie cât mai bine. Acesta a mai afirmat și că prefera să stea la bunici care locuiau în vecinătate, pentru că avea acolo prieteni cu care se înțelegea, deoarece el singur s-a autointitulat ca fiind vulcanic.

ADOLESCENȚA – Între chin și amin

Adolescența pentru Silviu a fost cea mai încercată perioadă din viața lui. Pentru cei mai mulți dintre noi viața de liceu este cea mai frumoasă perioadă înainte de maturitate, însă pentru el nu a fost așa. Toate lucrurile care i s-au întâmplat pe parcursul celor 4 ani de studii l-au afectat foarte tare, însă crede cu tărie că nimic nu e întâmplător și că acele întâmplări l-au ajutat sa ajungă persoana din ziua de azi. „Am primit bullying, am fost scuipat, bătut, atins peste tot și jignit. Chestiile astea m-au făcut instabil emoțional și mi-au scăzut stima de sine.” În ciclul superior de studii, acesta s-a confruntat și cu acneea iar glumele colegilor despre acest subiect îl răneau enorm. „Mă răneau vorbele colegilor, dar nu le arătam că îmi pasă.” 

Silviu a trecut și prin depresie, perioadă care l-a făcut să se gândească și la suicid. Se gandea de multe ori la multe metode de a-și face rău, însă în ciuda acestor gânduri, a găsit sprijin într-unul din foștii lui profesori dar și în micile plăceri care îl țineau pe linia de plutire, cum ar fi psihologia și pictura.

Viața profesională – Mi-ar plăcea sĂ le fotografiez și pe Kendall sau Gigi!

Gabi Silviu, fotograf

Gabi Silviu consideră că ideile lui sunt cu adevărat originale față de cele ale altor fotografi din industrie. „Sunt de părere că acțiunea de comparație în domeniul acesta trebuie să existe fără niciun dubiu, pentru că e singura metodă prin care te poți ambiționa să fii cât mai bun.”

De asemenea, acesta consideră că abordează teme pe care majoritatea oamenilor nu le-ar aborda. Deși o face, totodată crede că este și o binecuvântare, dar și un blestem. „Sunt multe persoane care nu agreează stilul pe care îl prezint. Oamenii nu vor sa își prezinte adevăratele stări. Se ascund după un paravan pentru a-și mări încrederea de sine, însă ajută doar pe moment. După shooting revii automat la acea stare.”

El a afirmat că nu e comercial, deși ar putea fi, însă nu consideră ca acela e țelul lui, de a vinde cât mai mult material. Pentru el, sentimentele sunt mult mai presus de faimă și bani. 

Peste 5 ani, Silviu mi-a spus: „Mă văd făcându-le poze Madonnei sau lui Lady Gaga pe covorul roșu. Mi-ar plăcea să le fotografiez și pe Kendall sau Gigi!” Deși a spus-o cu zâmbetul pe buze, încrederea de sine pe care acum o are m-a făcut să cred că peste 5 ani chiar o să-l zăresc în mulțimea de fotografi de la Met Gala.

Deși are multe ședințe foto în portofoliu, trei dintre ele i-au rămas la suflet. Poate pentru unii fotografiile înseamnă doar muncă sau distracție, însă pentru el orice fotografie are o poveste unică.

Preferata lui are legătură cu experiența sa în special, cu privire la viciile care au făcut parte din viața lui la un moment dat. „Consider că acest photoshoot surprinde aelegerea oamenilor cu privire la vicii. Noi decidem dacă ne lăsăm influențați de anturaje și de viciile cu care ele vin. Am fost dependent de multe vicii și singura soluție ca să scapi e să impui o limită, să începi să-ți respecți persoana. Ruperea de vicii trebuie să fie instantă, nu de lungă durată, pentru că poți reveni involuntar la viciul respectiv.”

Fotografie de Gabi Silviu, martie 2022

În al doilea shooting, acesta vrea să întărească ideea de empatie asupra diverselor tipuri de corpuri. „Vreau să prezint empatie și respect față de origine, naturalețe, culoare, sex, forme, semne și defecte. Puteam edita fețele persoanelor, dar am preferat să perpetuez ideea de acceptare și de iubire de sine.”

Fotografie de Gabi Silviu, iulie 2022

Cât despre al treilea shooting, Silviu spune că acesta nu exprimă nimic profund, ci e făcut într-un mod care e regăsit adesea în prezentarea noilor colecții a marilor case de modă. „L-am văzut ca fiind un editorial. După ce am finalizat acest shooting, am realizat că indiferent de tipul de aparatură folosită, poți face niște fotografii cu adevărat profesionale. Nu în aparatură e cheia, ci în viziunea fotografului.”

Fotografie de Gabi Silviu, septembrie 2022

Silviu se descrie astfel: „Intens, empatic, prietenos, comunicativ și melancolic… așa mă văd. Spun asta pentru că mereu am dus orice relație până la cel mai înalt nivel, mai ales când am simțit o relație ca fiind mult mai deep. Îmi place să comunic față în față, pentru că de abia atunci simt cu adevărat emoții. ” Acesta a dorit să mai adauge și faptul că transmite foarte multă energie persoanei din fața lui, datorită melancoliei pe care o păstrează în suflet.

Pentru mine, Gabi Silviu a rămas o enigmă pe care cu greu am reușit să o descifrez. După conversația cu el mi-am dat seama că putem renaște din propria cenușă pentru a face lumea un loc mai bun.