Franciza S.T.A.L.K.E.R revine

După mai bine de 10 ani de la lansarea ultimului joc din seria S.T.A.L.K.E.R, GSC Game World urmează să lanseze S.T.A.L.K.E.R 2: Heart Of Chornobyl. Jocul este acum disponibil pentru precomandă, iar lansarea oficială este programată pentru anul 2023.

Ce prezintă franciza S.T.A.L.K.E.R?

S.T.A.L.K.E.R este o serie de jocuri video survival horror creată de către studioul ucrainean GSC Game World. Primul joc din franciză, S.T.A.L.K.E.R: Shadow Of Chernobyl, a fost lansat în anul 2007 și a cucerit instantaneu inimile a zeci de mii de jucători din întreaga Europă de est. Succesul primului joc a fost reluat și amplificat de către S.T.A.L.K.E.R: Clear Sky și S.T.A.L.K.E.R: Call Of Pripyat, care au fost lansate în anii 2008 și 2009, respectiv. Grație sistemului de questuri palpitante și caracterului open world, S.T.A.L.K.E.R a devenit un joc cult pentru un număr imens de gameri.

screenshot-game
Screenshot din cadrul jocului S.T.A.L.K.E.R: Call Of Pripyat

Development complicat

Deși a fost anunțat încă din anul 2010, la un an după lansarea celui de al treilea joc, S.T.A.L.K.E.R 2: Heart Of Chornobyl a fost abandonat în numărate rânduri din cauza dificultăților financiare. Echipa de developeri nu a putut atrage sponsori, fapt ce a rezultat în anularea dezvoltării jocului.

https://twitter.com/SurvariumVG/status/146255840310071296?s=20&t=rkx5OXl8Wt2wDtxC3s0ZaQ
Tweetul unuia dintre developerii de la GSC Game World

Un an mai târziu, compania GSC Game World s-a autodizolvat ca urmare a deciziei directorului executiv. Între timp, proiectul S.T.A.L.K.E.R a fost preluat de către compania West Games, care și-a asumat responsabilitatea să livreze jocul până la sfârșitul anului 2016. Din păcate, nici de această dată jocul nu a fost finalizat din cauza neînțelegerilor între developeri și sponsori.

Cu toate acestea, developerii de la GSC Game World au revenit în anul 2018 cu declarații surprinzătoare, conform cărora franciza S.T.A.L.K.E.R urmează să revină având la bază motorul de joc Unreal Engine.

Șoc la conferința E3 2021

În cadrul conferinței Electronic Entertainment Experience 2021 a fost dezvăluit primul gamplay trailer al S.T.A.L.K.E.R 2: Heart Of Chornobyl. Ulterior, videoul a fost publicat pe canalul de YouTube al Xbox. Lansarea jocului a fost programată pentru aprilie 2022, însă invazia Rusiei din februarie a frânat semnificativ progresul echipei GSC, care a fost nevoită să-și mute sediul la Praga.

Trailerul de Gameplay al noului joc S.T.A.L.K.E.R

Cu toate acestea, jocul urmează să fie lansat în anul 2023, exclusiv pentru platformele Xbox și PC. Acesta poate fi precomandat atât pe Steam, cât și pe site-ul oficial al jocului.