Filtrele de înfrumusețare și efectele lor asupra tinerilor

Cred că și tu ai observat că atunci când intri pe TikTok sau Instagram persoanele care îți apar în feed au o față perfectă, lipsită de imperfecțiuni, ochi alungiți și nasul mic. Te uiți la ele, te uiți la tine și te întrebi “ce e în neregulă cu mine?”. Răspunsul e simplu: nimic. Pe aplicațiile de genul acesta, toată lumea folosește filtre pentru a-și scoate imperfecțiunile. Fie că vorbim de stories sau de TikTok-uri, pe fața fiecăruia se află cel puțin un filtru de netezire a pielii sau de schimbare a fizionomiei.

Filtrele de înfrumusețare: blestem sau binecuvântare?

Filtrele au evoluat într-un mod avansat din punct de vedere tehnologic, dar luând în calcul problemele apărute din cauza acestora, ajungem la concluzia că evoluția lor este una foarte problematică. Cu toate că au oferit oamenilor o nouă cale de a-și exprima creativitatea și au făcut ca editarea pozelor să fie accesibilă tuturor, datorită lor au apărut modificări în percepția oamenilor asupra propriei aparențe. Filtrele foto îi fac pe oameni să se simtă mai bine cu ei înșiși. Unele dintre filtre fac ajustări mici, cum ar fi albirea dinților. Alte filtre fac ajustări uriașe, cum ar fi mărirea ochilor, lăsarea pielii fără riduri sau chiar schimbarea fizionomiei în general. Majoritatea oamenilor continuă să folosească filtrele, deoarece imaginile editate arată mai bine. Când arăți bine, te simți mai bine cu tine însuți.

Filtrele hrănesc percepția oamenilor asupra frumuseții idealizate. Utilizarea filtrelor duce la modificarea percepției asupra frumuseții, făcându-i pe indivizi să ajungă la concluzia că aspectul modificat este cel ideal, pe care doresc să-l atingă cu orice preț. Datorită popularității pe care acest aspect o are, indivizii ajung să prefere varianta lor filtrată, dorind să ajungă la varianta îmbunătățită cu ajutorul intervențiilor chirurgicale. Comparând sinele real cu eul ideal, vedem aspecte contradictorii care ne întristează.

Deși e atât de dorit de toate persoanele, idealul este de neatins. Unii indivizi pot considera chirurgia plastică un mijloc de a realiza permanent modificările estetice observate în imaginile filtrate, căutând o soluție pe termen lung pentru un ideal temporar la care sunt expuși constant pe rețelele sociale. În studiul  Social Media Beauty Filters Survey realizat de ParentsTogether în 2021, în care peste 200 de tineri cu vârstele cuprinse între 12 și 21 de ani au fost întrebați despre utilizarea filtrelor de înfrumusețare. Din rezultate aflăm că numărul celor care își doresc operații estetice se dublează atunci când persoanele utilizează filtrele de mai multe ori pe săptămână. În studiul precedent au fost adăugate și mărturiile participanților care se simțeau afectați de abuzul de filtre folosite în Social Media.

,, Niciodată nu mă simt mai rău ca atunci când îmi deschid camera pentru a face o poză, iar funcția de netezire a pielii este pre-activată și cred că arăt grozav, doar pentru a observa că filtru este pus. Scot filtrul și brusc simt că, prin contrast, sunt absolut hidoasă” (Femeie, 21 ani).

În luna martie, pe TikTok, a început să circule un filtru care schimbă total fața unei persoane. După o perioadă foarte scurtă de timp, filtrul a fost descărcat de 8,6 milioane de ori. Joanna Kenny, influencer care promovează pozitivitatea pe TikTok, a realizat un videoclip care a strâns peste 6 milioane de vizualizări. Aceasta rămâne surprinsă de cât de mult îi schimbă fața filtrul și consideră că n-o să se simtă la fel de bine știind că ea ar fi putut arăta așa. Specialiștii au susținut cauza considerând filtrul un standard imposibil de atins de om fără ajutor digital

Sursa: New York Post

De asemenea, utilizarea frecventă a filtrelor duce la crearea unei dismorfii corporale care nu dispare. Utilizarea frecventă a filtrelor pe social media te face să te obișnuiești cu acea variantă perfecționată a ta. Astfel, dacă compari cum crezi tu că arăți și cum arăți de fapt, începi să te gândești că aspectul tău nu e cel potrivit și trebuie schimbat cât mai repede. Conform The Guardian, odată cu apariția filtrelor pe Snapchat,  în rândul tinerilor apare un fenomen numit “Snapchat Dysmorphia” prin care standardele uriașe setate de filtre trezesc o dismorfie în corpul uman care duce la decizii absurde, ca schimbarea aspectului prin operații.

În articolul Selfies—Living in the Era of Filtered Photographs mai mulți chirurgi plasticieni mărturisesc că pacienții vin în cabinetele lor pentru a-și face schimbări care să-i facă să arate ca în pozele de pe Snapchat. Acest lucru este imposibil deoarece unele efecte au trăsături inumane, iar implementarea lor ar face traiul de zi cu zi mai dificil. Cazurile în care oamenii merg să-și facă operații cu poza de pe Snapchat nu sunt puține, de cele mai multe ori chirurgii, refuză să facă aceste operații. Prin intermediul unui articol PressOne aflam povestea Ralucăi, o tânără de 21 de ani care, după multe intervenții chrirgicale a ajuns în lumea filtrelor. Ceea ce a adus-o din nou la medicul estetician a fost dorința de a arăta ca varianta cu filtru. Raluca a încetat să -și mai schimbe aspectul prin operații însă încă se simte complexată de aspectul ei.

Totuși, standardele frumuseții inaccesibile există de sute de ani. Faptul că indivizii doresc să-și schimbe aspectul datorită unor standarde impuse nu e ceva nou. Persoanele doresc să atingă stnadardul de frumusețe promovat de cei din jurul lor de peste 100 de ani. Dorința pentru perfecțiune apare în viața fiecărei persoane indiferent de generația în care s-a născut. Conform dazeddigital, în momentul de față operațiile estetice definesc standardul de frumusețe și acest lucru nu se întâmplă doar din cauza filtrelor. Cele mai multe persoane își alimentează insecuritățile prin comparația aspectului lor cu cel al vedetelor idolatrizate, atât în social media, cât și în reviste. Filtrele fac trucurile din industria foto mai accesibile. În loc să stai într-o poziție pentru a-ți face fața să arate într-un fel cum fac modelele, îți pui un filtru pe față ca să arate așa. Standardele se schimbă periodic și mereu apare o operație sau o tehnică nouă care te va ajuta să atingi obiectivul.

În urmă cu câțiva ani, Bella Hadid declară pentru Vogue că și-a făcut rinoplastie la 14 ani pentru a scăpa de presiunile societății. Decizia luată în urmă cu 13 ani a fost regretată, Bella considerând că ar fi putut îmbrățișa fizionomia strămoșilor ei. La începutul carierei era mereu judecată pentru greutatea ei din cauză că nu putea să îmbrace rochii croite pentru o mărime imposibil de atins.

Prin urmare, filtrele sunt interesante și folositoare până în punctul în care abuzul folosirii acestora duce la distorsionarea ideii de frumusețe și la probleme grave legate de aspect, conducând, în cele din urmă, la operații estetice.

Surse

The Guardian- Surgery-Snapchat photo filters linked to rise in cosmetic surgery requests

JAMA Facial Plastic Surgery- Association Between the Use of Social Media and Photograph Editing Applications, Self-esteem, and Cosmetic Surgery Acceptance

Selfies- Living in the Era of Filtered Photographs

M!RRA-Why Instagram Filters are Hurting Our Confidence

CNN-Supermodel Bella Hadid regrets having cosmetic surgery

Parentstogether-ParentsTogether Social Media Beauty Filters Survey

PressOne-De la Snapchat la bisturiu. Cum ajung tinerii la operații estetice din cauza filtrelor de pe social media

Dazeddigital-‘Not ugly, just poor’: how the beauty industry is widening the class divide

NEAMAN-HOW PHOTO FILTERS AND SOCIAL MEDIA INFLUENCES YOUR DESIRE FOR PLASTIC SURGERY

Vogue-Bella From the Heart: On Health Struggles, Happiness, and Everything In Between