“Cea mai anevoiasă problema, a fost însă, presiunea prezența de la partea masculină, care încercauh tot mai des să mă abuze moral, încercând să dovedească că puterele mele sunt insuficiente, pentru a face față standardelor înalte stabilite de ei.”
Feminismul a luat o amploare nemaipomenită în ultimele decenii. Femeile au ajuns să fie luate în seamă de genul opus nu doar ca un obiect sexual sau o mașină de spălat rufe, ci ca un partener egal de viață și afaceri.Totuși, chiar și în secolul XXI este greu să obții mari succese în business și să concucerzi in conitnuu cu bărbații care mereu îți pun la încercare competențele. În Republica Moldova, din păcate, ideea de feminism este foarte îndepărtată, iar egalitatea pe plan profesional, pare a fi ceva foarte greu de obținut.
Violeta Leahu este un exemplu bun de femeie puternică, un specialist de succesc în unica firmă din Moldova care a primit certificarea produselor sale conform standartelor turcești și evreiești, mai mult de atât, a parcus o cale lungă pentru a ajunge la vârful piramidei ierarhice din compania sa.
După prezentarea noului produs, a căzut de acord să îmi acorde și mie puțin timp pentru a o interoga despre succesul la care a ajuns la moment.
De la vise copilărești la realitate
Am inceput discuția cu un pic de nostalgie, am întrebat-o despre profesia la care râvnea când a fost mică. Fiind copilă, visa cum va ajunge mare și va fi un designer vestimentar de succes: “Îmi imaginam cum voi deveni un modelier recunoscut pe plan mondial, cum voi modela rochii pentru toate creaturile feminine de pe acest pamânt, cum voi crea show-uri de modă nemaipomenite și voi introduce noi trend-uri în industria modei. Soarta însă a avut un alt plan pentru mine, și nu aș putea spune că varianta dată îmi displace.”
Muncă din tinerețe- cheia succesului?
A început să lucreze la 17 ani neoficial, pentru a primi banii de buzunar fără a cere de la părinți,zicea că voia să simtă independența și să ducă singură răspuns de bugetul personal, fără a le spune părintilor de fiecare bănuț cheltuit. Avea o mică afacere deja pe acele timpuri. La vârsta de doar 17 ani aducea produse din Moldova și le vindea in România pentru un preț mai mare. La 21 de ani a inceput să lucreze oficial în calitate de specialist de certificare, aceasta prin urmare, a devenit profesia ei pe viitor.
Ceea cu ce se ocupă la moment nu se deosebește cu mult de direcția aleasă inițial, acum ocupația sa de bază este certificarea produselor alimentare si cosmetice. Spune că la acest nivel înalt de profesionalism a ajuns prin dedicație , muncă, interes și dorință enormă de a dovedi că poate.
Femeile mai slabe că bărbații?
A povestit mult și despre dificultățile prin care a trecut: “A fost foarte greu de la început, să mă încadrez în colectiv că un nou specialist și șef de secție care merită respect din partea subalternilor săi. Dificultatea de integrare, o sporeau mult lucrătorii de vârstă a III-a, care nu mergeau la contact și nu doreau să coopereze cu mine în niciun mod. Cea mai anevoiasă problema, a fost însă, presiunea prezența de la partea masculină, care încercau tot mai des să mă abuze moral, încercând să dovedească că puterele mele sunt insuficiente, pentru a face față standardelor înalte stabilite de ei.” Cu o un zâmbet ușor timid și obrajii rumeni, zicea fără laudă de sine,că a reușit totuși să învingă toate obstacolele, să formeze un colectiv unit și mai mult de atât să câștige stimă colegilor săi, reușind să ajungă la standardele puse de ei, ba chiar mai mult, să fie lăudată de investitorii străini pentru cele mai înalte competențe profesionale din firma în care activează.
Voiam să devin un model demn de urmat pentru mine însămi
Când am întrebat-o, cine i-a fost modelul de inspirație pentru a deveni o femeie atât de puternică, mi-a raspuns că : “Nu a fost o persoană,nu am avut un model al cărui mod de viață aș fi vrut să îl preiau, a fost mai degrabă un scop, scopul de a deveni o femeie liberă și independentă, de a mă afla la un nivel cu bărbații. Voiam să mă considere ca un partener de lucru nu doar ca o femeie care în imaginația lor poate face doar mâncare acasă. Voiam de fapt, singură să devin un model demn de urmat pentru mine însămi și să mă mândresc cu faptul că am reușit să obțin ceva în această viață.”
Oare ne oprim aici?
Când vine vorba despre planurile pe viitor zâmbește cu entuziasm, dar nu le povestește atât de simplu, nu vrea să le destăinuiască înainte de timp. Cert este, că nu se oprește la etapa asta, are multe scopuri pentru cel mai apropiat timp și spune că ,nu este totalmente mulțumită de viața pe care o are, deși o iubește nespus de mult, zice că mereu trebuie să tinzi la ceva mai bun și să nu te oprești niciodată. Mai spune că și contează mult dezvoltarea personală continuă, dar mai mult conținutul acestei dezvoltări și menținerea compețentei profesionale.
Și totuși ce e cu rolul femeii?
” Nu îndemn pe nimeni să îmi urmeze calea și nu aș putea spune că am fost vreodată o feministă înrăită. Poziția mea este că femeia trebuie să se realizeze în toate domeniile, atât în carieră cât și pe plan personal.” Are o familie fericită și este o stăpână grijulie a casei sale, dar nu lasă niciodată în spate dorința enromă de a obține noi succese și de a urca puțin câte puțin pe scara succesului. “Vreau doar sa fiu implinită la fel ca și orice altă femeie. Ideea de a și lucra pe lângă grijile de casă, după părerea mea , trebuie implementată în mințile tuturor femeilor, deorece este de-a dreptul groaznic ca viața ta să depindă totlamente de un bărbat.”