FĂRĂ VIITOR SAU FĂRĂ DREPTURI? ALEGEREA STUDENȚILOR UCRAINIENI

Ucraina, o țară coruptă care nu oferă prea multe șanse la un trai decent. România, țara care refuză să accepte că există români în Ucraina. Oamenii prinși între cele două porți închise sunt nevoiți să aleagă răul cel mai mic. Au ceva de câștigat? Ce înseamnă, de fapt, să nu beneficiezi de cetățenie română?

Vitali Ona este un student care a venit în România pentru a învăța istorie, pentru a-și putea face un viitor și pentru a trage un semnal de alarmă. Este dintr-un oraș mic, Slatina/Solotvino din regiunea Transcarpatică. Acesta face parte, de fapt, din Maramureșul istoric de care prea puțini mai știu în ziua de azi. De ce? România a fost mai cenzurată în perioada sovietică și nu s-a mai vorbit despre românii de peste nord de Tisa. Alții pur și simplu se prefăceau că nu există. 

Un an mai târziu, oamenii politici din România și-au adus aminte de compatrioții de la graniță, însă până în prezent a rămas doar amintirea. 

Doar la marginea cu România există nu unul, nu două, ci peste 5 sate pline cu mai mult de 30 000 de români (aproximativ același număr de locuitori cu cel al unui oraș mediu din punct de vedere al populației), ceea ce nu este un număr tocmai mic.

Vitali vine dintr-o familie, din partea mamei, de  o nobilime curată română, iar din partea tatălui, nobilime de austrieci și de evrei. Din păcate. populația română din Ucraina este într-o continua scădere deoarece majoritatea migrează. Nici România și nici țara în care s-a născut, nu îi prea recunosc a fi ai lor.

Ucraina este o țară mult mai coruptă decât România.

Spre exemplu, orașul din care vine Vitali Ona are un mare potențial datorită băilor sărate avute, dar ele sunt într-o continuă degradare. Nimeni nu are interese să le întrețină. Artyomovsk este un oraș din Donbas unde iarăși exista un mare procentaj de sare. Din dorința de a se ajunge la o piață de tip monopol, băile din Slatina au fost cumpărate și desființate. Totul s-a întâmplat când fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, era la putere, înainte să fugă în Rusia. Ca și consecințe, tatăl lui Vitali împreună cu mulți alții și-au pierdut locul de muncă, iar numeroşi alţi oameni au rămas fără posibilitatea de a se trata pentru astm.

La noi a fost un mare spital pentru cei cu astm, iar în ziua de azi există, dar la o variantă foarte mică: 4-5 cușete unde să stea și să respire aer sărat, iar asta este fix zero față de ce a fost.

Ce e mai rău este că datorită unei probleme geologice, fără puțin ajutor, băile se degradează din ce în ce mai tare. Chiar și așa, Vitali speră ca Slatina să ajungă cândva ca și Salina Turda.

Altă problemă majoră este faptul că Ucraina nu este în Uniunea Europeană, ceea ce se poate traduce prin multe uși închise. În 2013, tineretul a vrut ca țara lor să adere la această grupare, însă s-a sfârșit printr-un masacru: aproximativ 200 dintre ei au murit, iar cazul este închis lăsând liberi mulți dintre făptași.

Nu am ce spune despre drepturile omului la mine în țară.

Astfel, viitorul din Ucraina este unul pus tot timpul sub semnul întrebării, iar șansele de a progresa sunt mici. Astfel, mulți dintre ei aleg să migreze, iar unii chiar în România.

Eu am crezut că nu există corupție în România. Am fost foarte naiv.

Dacă în țara lor stagnează, în România pot evolua, însă fără să aibă prea multe drepturi. Una din cele mai mari probleme este că românilor din Maramureșul istoric și nu numai, nu li se acceptă cetățenia română. De ce ar fi asta o mare problemă? Dacă nu sunt recunoscuți ca fiind români, au parte de multe dezavantaje.

Româna e țara mea după sânge. Îmi pare rău că statul și mulți oameni, din faptul că eu am buletin ucrainean, nu mă recunosc ca un român.

Spre exemplu, aceștia nu au drept de vot. Există persoane care au această posibilitate, dar n-o fac, iar alții care se gândesc la viitorul lor și vor să facă o schimbare, dar nu au cum. Alt inconvenient este bursa pe care o primesc. Da, este de apreciat că totuși li se oferă una, dar dacă are media necesară, de ce nu poate fi suma normală de 700-800 de lei, ci nu de 350.

Și acestea sunt doar câteva. Vitali nu are dreptul nici la un medic de familie. Fără medic, nu are de unde face rost de trimiteri, astfel nu poate beneficia de multe alte consultații.

El suferă de artrită. S-a plimbat prin patru spitale și niciunul nu a vrut să-l ajute. Peste tot s-a confruntat cu aceeași problemă.

Medic de familie nu, bilet de trimitere nu,  asigurare de sănătate nu, student străin da. ”Ne pare rău, domnu’, nu vă putem ajuta!”.

În final, a fost la un spital privat. Singurul lui noroc era că Regina Maria îi permite să beneficieze de consultații și tratamente, dar pe bani.  400 de lei l-au costat analizele. Dacă ar păți ceva mai grav, ar veni ambulanța, l-ar duce la spital, iar acolo ar fi nevoit să plătească totul. Dilema este că el tot plătește taxe și impozite la stat, iar o bună parte din acestea merg la medicină. Dacă i s-ar întâmpla ceva, el n-ar putea face rost nici măcar de un concediu medical.

Omul fără sănătate e fix zero. Sănătatea e prioritatea umană.

O altă problemă cu care se confruntă Vitali este că nu are dreptul de a se angaja la un program mai mare de patru ore. Acum, ca și student este în regulă. Dar dacă ar vrea să continue în România? Dacă ar vrea să lucreze pentru viitorul lui, să-și întemeiască o familie, să lucreze ca un om normal. În toată țara se găsesc afișe cu“căutăm casier”, “angajăm barman/ospătar”, “ne trebuie oameni”, etc. Indiferent de cât de mult și-ar dori să lucreze sau cât de multă experiență ar avea pentru postul respectiv, fără cetățenie română poate munci maxim patru ore, în cazul în care nu este refuzat instant.

Eu lucrez la Starbucks, iar șeful chiar m-a întrebat dacă aș vrea să rămân și peste vară pentru că sunt un barman bun, dar cum sunt obligat să rămân la part-time și cum sunt student în cămin, nu am posibilitatea asta.

Există mulți elevi și studenți și în Ucraina care au un potențial imens, dar în zadar când ușile către România le sunt închise. Spre exemplu, Ungaria chiar îi ajută. Le oferă cursuri de maghiară și toate informațiile necesare pentru a le putea da ulterior un pașaport și posibilitatea de a se muta, pe când România face exact contrariul.

Nu sunt rasist. Nu e vorba de asta, dar mi-e ciudă când văd că un chinez, nu știu cum, dar face rost de pașaport românesc și are mai multe drepturi decât cineva care chiar cunoaște limba. Să cunosc istoria românească, ok. Să vorbesc limba română, ok. Să trăiesc în UE 4 ani, ok. Dar degeaba pentru că, de exemplu, sunt unii care au trăit în România peste 6 ani și tot nu au primit un astfel de pașaport. De ce dacă stai, plătești taxe și lucrezi legal, în Germania, Spania, Italia, Olanda, Belgia,  etc. primești pașaport, dar în România nu. Pentru mine e o mare dilemă când nu poți primi o cetățenie legală, dar o poți cumpăra ilegal cu până la  1 500 de euro.

Un pașaport european ilegal costă până la 15 000 de euro. Se poate obține foarte ușor, fiind chiar grupuri pe facebook care sunt pentru astfel de afaceri, după cum a demonstrat BBC:  ”Cât de ușor este să obții ilegal un pașaport european. Reportaj BBC cu camera ascunsă”. Dacă un pașaport se cumpără ilegal, cu atât mai ușor o cetățenie.

 Numărul ucrainienilor din România conform ultimului recensământ avut loc în 2011