Psihologia studiază în profunzime felul în care oamenii gândesc, se comportă, reacționează și interacționează. Psihologii ajută pacienții să devină conștienți de ceea ce se întâmplă în mintea lor și de ce au anumite reacții și preferințe, astfel încât să poată depăși mai ușor ceea ce le-a declanșat simptomele. Persoana specializata pune întrebări și efectuează teste de personalitate, de comportament sau neuropsihologice pentru a identifica problemele pacientului, iar dacă ședințele de terapie nu sunt suficiente, el este cel care trimite pacientul și la un medic psihiatru, pentru prescrierea unui tratament medicamentos.
De ce se recomandă să mergem la psiholog?
Motive populare pentru care adolescentii apeleaza la psiholog sunt:
- Probleme emoționale si mentale
- Traume sau evenimente care pot declansa o trauma
- Nemulțumirea stilului de viata
- Nevoia de ajutor de la un specialist
Pentru a înțelege mai bine importanța mersului la psiholog, am hotărât să adresez această întrebare unei persoane specializate în domeniu, iar acesta este răspunsul ei:
Este indicat sa consultați un psihoterapeut atunci când nu reușiți să vă controlați emoțiile și reacțiile, când simțiți că aveți nevoie de ajutor pentru a face față emoțiilor și când simțiț că aveți nevoie de îndrumare profesională pentru a înțelege mai bine prin ce treceți și pentru a vă întoarce la adevăratul sine, sau la sinele pe care îl considerați cel mai potrivit pentru a duce viața pe care o doriți. De asemenea, poți consulta un psihoterapeut atunci când vrei să găsești modalități de a face față blocajelor emoționale care te împiedică să funcționezi corect sau când te trezești că repeți experiențele și nu înțelegi de ce reacționezi mereu la factori declanșatori în același mod sau deloc.
Psiholog Eliza Badea
Stigma legată de a merge la psiholog.
Stigma legată de a merge la psiholog sau de a cere ajutor unui specialist în domeniul sănătății mintale este o problema des întâlnită în România. De multe ori acest lucru se întâmplă din cauza percepției sociale, lipsa de informare sau din motive de confidențialitate și intimitate personală.
Părerile sunt împărțite, dar acestea sunt cele mai des întâlnite gânduri/mituri ale adolescenților când aud de mersul la psiholog:
- Dacă merg la psiholog sunt nebun
- Dacă nu a trecut prin ce am trecut și eu nu are cum să mă ajute
- Dacă merg la psiholog sunt slab și nu imi pot rezolva singur problemele
- Dacă merg la psiholog imi va confirma cele mai mari temeri
- Dacă am prieteni cu care sa vorbesc nu are rost să merg la psiholog
- Psihologul doar iti ascultă problemele
Doamna psiholog sustine ca:
Un motiv pentru stigmatizarea mersului la psiholog în România se datorează necunoștinței de cauză și pentru că o mare parte din populație nu ințelge ce semnifică un psiholog și automat te etichetează ca fiind “nebun” sau “anormal” când în realitate nu ăsta este cazul. Părinții deseori vor respinge dorința unui copil de a merge la psiholog pentru a nu face de râs familia, consecința acestui comportament fiind numeroșii adolescenți și copii tulburați de propriile minți și gânduri, deoarece o problemă simplă poate degenera într-o tulburare mult mai greu de tratat. O rezolvare a acestei probleme ar fi educarea oamenilor despre ce înseamnă,cu se ocupă și serviciile unui psiholog.
Eliza Badea
Mersul la psiholog din perspectiva adolescenților.
Mersul la psiholog din perspectiva adolescenților poate fi o temă complexă, având în vedere transformările fizice, emoționale și sociale pe care le experimentează în această perioadă a vieții. Pentru a înțelege mai bine experiența de a merge la psiholog ca adolescent, și cum percepe fiecare această activitate, am decis să iau legătură cu doi adolescenți pentru a alfa câteva răspunsuri.
Prima dată, am vrut să aflu ce i-a determinat să meargă la consiliere.
La început, am fost motivat de ambii părinți să particip la consiliere din cauza anxietății sociale, nu îmi plăcea ideea. După ce am participat la câteva ședințe, am realizat că este cu adevărat ceva ce mă ajută și benefic pentru mine, așa că am continuat să merg.
Vicol Nicolas
În fiecare grup de prieteni în care mă aflam, simțeam că sunt în plus și că sunt o inconvenienta pentru cei din jurul meu, așa că am luat decizia, împreună cu bunicii mei, de a încerca mersul la psiholog
Mugur Andrei
Alegerea unui psiholog potrivit este un proces individual și depinde de nevoile, preferințele și confortul personal. Înainte de a începe căutarea, reflectă asupra problemelor pentru care dorești să consulți un psiholog. Pune pe primul loc așteptările pe care le ai, și încearcă să găsești cea mai bună persoană care se pliază pe dorințele tale. I-am întrebat pe cei doi adolescenți cum și-au ales ei psihologul și dacă prima întâlnire a decurs comform așteptărilor.
Nu am avut șansa de a îmi alege singur psihologul la care obișnuiam să merg, în schimb acesta mi-a fost recomandat de sora mamei mele. Cum nu aveam nicio altă varianta la momentul respecitv, am decis să accept. În urmă primelor ședințe, nu mă simțeam destul de confortabil încât să îmi împărtășesc viața personală, dar cu timpul am reușit să mă deschid, ulterior fiind bucuros de decizia mea ulterior fiind bucuros de decizia mea
Vicol Nicolas
Nu a fost un proces atât de complicat, întrucât am încercat să mă axez pe intuiție, iar așa am reușit să găsesc o persoană specializată cu care rezonez foarte bine. Mi-a plăcut încă de la prima ședința colaborarea cu doamna psiholog. După progresul semnificativ pe care l-am observat în urmă ședințelor, am realizat că cel mai bine este să continui ședințele de terapie chiar și până în ziua de azi.
Mugur Andrei
În concluzie, există mai multe beneficii cheie pentru tineri în a consulta un psihoterapeut care contribuie la dezvoltarea și bunăstarea lor. Adolescența este o perioadă de mare tranziție și schimbare, caracterizată de provocări emoționale, cognitive și sociale. Prin terapie, adolescenții au oportunitatea de a înțelege și de a gestiona mai eficient emoțiile, gândurile și comportamentele, ajutându-i să construiască o identitate sănătoasă și o relație pozitivă cu ei înșiși și cu ceilalți.