Ex, tânărul crescut pe ritm de hip-hop

            

          Răzvan Ionuț Câmpeanu, alias Ex, este un tânăr de 18 ani, din Neamț, elev în clasa a XII- a, a cărui pasiune pentru muzică l-a făcut să fie astăzi ceea ce este. Încă din copilărie a fost atras de muzică și fascinat de sentimentul pe care aceasta ți-l oferă. La vârsta de 11 ani, acesta a hotărât că nu e suficient doar să asculte muzica făcută de alți oameni și a început un capitol nou al existenței lui, acela în care el însuși e creator de muzică, în prezent fiind muzician cu 7 ani de activitate în domeniu și co-fondator al trupei Avangarda. „Muzica mi-a dat aripi, m-a făcut să înțeleg că oricât de greu de îndeplinit ar fi visurile mele și oricât de imposibil de atins par, sigur la un moment dat o să devină realitate. Muzica mi-a deschis noi orizonturi, m-a format, a creat persoana care sunt astăzi.”

            Genul muzical preferat de acesta este hip-hop-ul, singurul gen muzical pe care îl și cântă, însă îi place să asculte, pe lângă hip-hop, și alte genuri muzicale pentru a înțelege cât mai bine ce înseamnă muzica.  „Ascult tot ce prind, îmi place să fiu la curent cu tot ce apare, însă în cea mai mare parte a timpului ascult hip-hop. Pe lângă asta, sunt atras în mod special de rock, chillstep, raggae și jazz.”

            Acesta a început să scrie primele versuri încă de la vârsta de 9 ani, însă abia la 11 a reușit să scrie ceva care a putut fi cântat pe un instrumental. În acel moment, în vara anului 2012, viața tânărului plin de speranță și de încredere în forțele proprii avea să se schimbe radical. Dacă până atunci făcea activități pe care le fac majoritatea copiilor, din acel moment idealul lui a devenit altul, unul mult mai mare. Desigur, totul a început ca o joacă, însă pe parcurs și-a dat seama că poate realiza ceva măreț din toată nebunia aia.  Nu i-a fost ușor la început, deoarece toată lumea îl critica și râdea de el, spunându-i că visează mult prea departe, însă nu s-a dat bătut pentru că pasiunea lui era mult mai puternică decât vorbele pe care i le adresau oamenii. „Familia nu m-a luat în serios la început, crezând că e doar ceva trecător, iar prietenii și oamenii din mediul online mă criticau foarte tare. Să fiu sincer, și eu m-aș fi criticat, pentru că piesele pe care le făceam sunau oribil, dar totuși nu m-am lăsat și am reușit să evoluez. Mă bucur foarte tare că nu am ținut cont de părerile celorlalți.”

              Fiind un băiat născut și crescut în mediul rural, șansele să realizeze ceva din asta erau destul de mici, oamenii din aceste zone nefiind obișnuiți cu asemenea hobby-uri și asemenea idealuri. Până în clasa a VIII- a, Răzvan avea lansate în jur de 20 de melodii pe YouTube, semnate sub numele Explozivo, fiecare fiind o piatră de temelie pentru viitorul său în calitate de rapper. Ajuns la liceu, într-un mediu mult mai propice evoluării lui, acesta a realizat că el chiar asta vrea să facă cu adevărat. În clasa a IX- a, anul 2015,  și-a schimbat numele din Explozivo în Ex și a început să lucreze la proiecte mai serioase. Prima schimbare majoră pe care a făcut-o a fost calitatea audio, acesta începând să înregistreze într-un studio mai bine dotat, iar mai apoi și-a cumpărat propriul echipament și a început să învețe serios cum să-și facă singur mix/master la melodii. „Era foarte greu să te faci auzit la vremea aceea, oamenii tindeau să-i asculte doar pe artiștii mari: CTC, Paraziții, B.U.G Mafia, dar cred că și acest aspect este benefic într-o anumită măsură. Măcar în acest timp am evoluat pe plan muzical din punct de vedere calitativ, iar acum nu aș avea motiv să mă simt rușinat dacă muzica mea ar ajunge la multă lume, știu că fac o treabă destul de bună.”

            Pe parcursul anilor de liceu s-a axat mai mult pe latura artistică, încercând să se autodepășească în permanență, însă nu a neglijat complet școala, reușind să încheie anii cu medii mari. A participat, atât la olimpiade școlare, cât și la concursuri de talente, clasându-se pe locuri bunicele, având, totuși, în vedere faptul că acest gen de talent nu este privit cu ochi foarte buni de publicul larg. „Întotdeauna am considerat că școala și hip-hop-ul merg mână în mână. Ai nevoie de foarte multe cunoștințe pentru a scrie versuri, iar din acest motiv mi-a plăcut mereu să învăț lucruri noi. Mulți oameni consideră că în hip-hop doar se înjură, dar nu-i așa, prin hip-hop se poate face educație.”

            În anul 2017, Răzvan împreună cu un prieten, (întâmplarea face ca eu să fiu acel prieten) au înființat o trupă – Avangarda – ceea ce urma să fie următoarea etapă din viața lui în calitate de muzician. De atunci, acesta a continuat să lucreze la proiecte, atât pe plan individual, cât și alături de mine, iar în momentul de față încercăm să aducem un sound nou și să atingem subiecte mai abstracte. În primăvara anului 2018, am lansat primul nostru material mai amplu, și anume mixtape-ul „Haos în Eden”, format din 19 melodii. „Trupa asta m-a ajutat să evoluez și mai mult. Sunt prieten foarte bun cu Infinitus, dar în același timp concurăm oarecum pe piese, amândoi încercăm să dăm ce-i mai bun, iar din acest motiv cred că reușim să scoatem niște materiale foarte bune. E un fel de autodepășire constantă.”

            În prezent, Răzvan se focusează pe partea profesională, ocupându-și majoritatea timpului cu învățatul pentru examenul de bacalaureat, având ca scop principal intrarea la facultatea dorită – Media Digitală din Cluj – Napoca. Cu toate astea, nu a lăsat complet deoparte muzica, ocupându-și puținul timp de care dispune cu proiecte noi. Din spusele acestuia, urmează să lanseze în viitorul apropiat un flux de 6-7 melodii. „E clar că muzica nu îmi poate garanta un viitor, iar din acest motiv trebuie să fiu pregătit și în alte domenii. Muzica va rămâne pasiunea mea indiferent de ce va fi, întotdeauna o să-mi găsesc timp pentru asta.”

            Pe viitor, acesta vrea să-și îndrepte atenția mai mult pe partea de promovare, scopul lui fiind de a ajunge cu muzica la cât mai mulți oameni. Vrea să colaborezecu oameni din diverse arii muzicale, nu doar cu rapperi, încercând să aducă la el la studio diferite voci alături de care să-și continue drumul pe care l-a ales.