evoluția veganismului în lume

Societatea vegană definește veganismul ca fiind un stil alimentar sau chiar un stil de viață prin care este implicată grija pentru animale și pentru planetă. 

În ce constă o dietă vegană?

O dietă vegană constă în consumul exclusiv de produse naturale precum fructe, legume, nuci, cereale, semințe sau leguminoase preparate în combinații diverse, evitând carnea, laptele, ouăle, mierea de albine și crustaceele din regimul lor de hrana. Veganismul nu este raportat doar la alimentele consumate de individ ci și la stilul de viață. În general, veganii sunt împotriva exploatării animalelor, evitând folosirea produselor de uz zilnic testate pe animale sau confecționate din acestea. 

Există patru tipuri de veganism:

Tipul de veganismÎn ce constă
Veganismul eticVeganii etici sunt cei care au ales un stil de viată vegan deoarece sunt ferm împotriva exploatării animalelor
Veganismul ecologicVeganii de mediu sunt cei care trăiesc într-un stil de viață ecologic, încercând să aducă contribuție pentru planetă
Veganismul pentru sănătateVeganii pentru sănătate sunt cei care aleg să nu mai mănânce produse animale pentru a evita bolile cardiovasculare și diabetul
Veganismul religiosVeganismul religios cuprinde oamenii care prin religia lor susțin non-violența

veganismul din perspectiva unei persoane care s-a adaptat la acest stil de viață

Kiana Wood, antrenor personal Virginia, Statele Unite ale Americii a adoptat acest stil de viață cu 6 luni în urmă și susține că este cea mai bună alegere pe care a făcut-o. Ea este vegană doar din punct de vedere al alimentației, însă consideră că acesta este cel mai important factor de urmat în cazul în care cineva dorește să devină vegan. Inițial, aventura ei a început deoarece se simțea tot timpul balonată din cauza cărnii și a produselor grase, mai ales lactatele, însă în aceeași perioadă a descoperit că se simțea rău și din cauză că avea o problemă de sănătate la nivelul intestinelor care se putea vindeca doar prin operație sau schimbarea stilului de alimentație. Din punct de vedere al accesibilității, găsește foarte multe produse vegane în magazine, iar tehnica sa de pregătire a meselor este de a-și găti o cantitate mai mare duminica, pentru a-i ajunge toată săptămâna. ”A fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o, mă simt mult mai ușoară tot timpul și am mai multă energie pe parcursul zilei” spune Kiana. Singurul dezavantaj considerabil este că în restaurante este destul de limitată din punct de vedere al alegerilor, deci ideal este să mănânce doar acasă mâncarea preparată de ea. Kiana încurajează acest stil de viață deoarece poate aduce multe beneficii și observă că tot mai multă lume se alătură acestui ”trend”.

Kiana Woods, antrenor personal

Cum a apărut veganismul?

efectul veganismului asupra societății

O mare parte din lume începe să aibă tendința de a consuma produse pe bază de plante, iar această schimbare globală ar putea fi o mare influență asupra generațiilor viitoare. Cu câteva decenii înainte, veganismul era considerat mai inaccesibil pentru mare parte din populație deoarece produsele care puteau înlocui valorile nutriționale ale alimentelor de origine animală erau mai greu de găsit sau erau foarte costisitoare. În momentul actual, ideea de veganism este mai primitoare datorită multitudinii locuri în care se pot cumpăra produse de acest gen, de exemplu magazinele precum Solaris, Biosano sau Biomania. În plus, chiar si câteva restaurante au adoptat ideea de produse pe bază de plante, punând la dispoziție opțiuni de preparate vegane.

Care sunt beneficiile și dezavantajele unei diete vegane după părerea unui nutriționist?

Daiana Hotnog, nutriționist dietetician, susține că unul dintre argumentele împotriva unei diete vegane este faptul că renunțarea la produsele de origine animală poate duce la scăderea nivelului de vitamina B12 din organism, fiind necesară suplimentarea acesteia cu pastile. Totodată, spune că într-o dietă de acest gen, intervine dificultatea de a găsi proteinele din alimentație, dat fiind faptul că alimentele pe bază de plante conțin o cantitate mică de proteine și mai mare de carbohidrați.

Totodată, beneficiul principal al unei dietei vegane, din perspectiva Daianei, este faptul că oamenii care urmează un stil de viață bazat pe renunțarea la produsele de origine animală se apropie mai tare de resursele naturale, mâncând foarte multe fructe, legume, totul foarte puțin procesat. Acest lucru este foarte benefic deoarece crește aportul de vitamine și minerale, ducând la un nivel de energie mai ridicat.

Daiana Hotnog
Daiana Hotnog, nutriționist dietetician

În plus, un articol din TampaBay Times redă faptul că o dietă vegană poate fi benefică datorită consumului ridicat de fibre alimentare, vitamine C și E, potasiu și magneziu din legume și fructe, dar și consumului redus de grăsimi saturate. Healthline prezintă faptul că prin acest stil de viață se poate reduce riscul de diabet de tip 2 și a nivelului de zahăr din organism prevenind alte probleme medicale sau chiar poate oferi un nivel ridicat de protecție împotriva a câteva tipuri de cancer, precum cancerul de prostată, sân, stomac sau colorectal.

Veganismul din perspectiva unei persoane care a renunțat la acest stil de viață

Andreea Astafei, antrenor personal și tehnician nutriționist, a adoptat aceste stil de viață cu 8 ani în urmă, însă după 7 ani a decis că nu i se potrivește în totalitate. Motivul pentru care și-a modificat alimentația a fost în primă instanță o problemă de sănătate, însă pe parcurs s-a dezvoltat și compasiunea pentru animale ” Inclusiv soluțiile de curățenie le căutam sa fie vegan, sa nu fie testate pe animale.”. Ea susține că la început îi era foarte greu să găsească produse vegane în supermarket-uri însă odată cu evoluția acestui ”trend” a devenit tot mai ușor. Din experiența ei, acest stil de viață este destul de costisitor, consumând totodată mult timp și energie. Acum că a revenit la  alimentație normală, consideră că timpul alocat pentru căutarea produselor vegane și prepararea lor îl poate folosi pentru alte activități care îi asigură un trai sănătos.

Andreea Astafei, antrenor personal și tehnician nutriționist

Înlocuitori vegani pentru produsele din carne

Există multe alimente care pot fi înlocuite cu carnea : tofu, soia, grâu, ovăz, fasole neagră, năut, linte sau mazăre. Cel mai comun și bogat în proteine înlocuitor de carne conform unui studiu al Facultății de agricultură, silvicultură și științe ale vieții sunt boabele de soia, însă nivelul de proteine din compoziția acestora raportat la 100 de grame nu este deloc aproape de nivelul de proteine din cele mai consumate tipuri de carne: pui, porc sau vită.

Valorile nutriționale ale boabelor de soia:

Valorile nutriționale ale cărnii de pui: (luând în considerare că are cel mai scăzut nivel de proteine dintre cele 3 tipuri de carne menționate mai sus raportat la 100 de grame)

Ce fel de oameni sunt vegani?

Într-un studiu publicat pe Vegan Bits este atribuit un număr aproximativ de 75.300.000 de vegani în lume, adică în jur de 1% din populația lumii. Totodată, aproape 3 din 4 vegani sunt femei, iar majoritatea sunt de stânga din punct de vedere politic și nu sunt religioși. Din punct de vedere al sursei de venit, studiul arată că 7% dintre vegani câștigă sub 50.000 de dolari pe an, 2% câștigă între 50.000 și 75.000 de dolari pe an, 1% câștigă între 75.000 și 100.000 de dolari pe an și 2% câștigă peste 100.000 de dolari pe an.

Din punct de vedere al motivelor pentru care populația a devenit vegană, majoritatea a ales sănătatea.

Același studiu realizat de Vegan Bits evaluează procentul de persoane care au ales veganismul în funcție de motive

Consider că o concluzie relevantă în urma acestei cercetări este că stilul de viață vegan are și beneficii, dar și dezavantaje, însă echilibrul este cel mai important pentru un stil de viață sănătos, iar chiar și produsele de origine animală consumate moderat sunt o alegere bună pentru alimentație.