Evoluția gaming-ului din ultimii 50 de ani:„N-aș fi crezut niciodată că pot să-mi pun o cutie pe cap și să fiu transpus într-un joc video”

Jocurile video au o istorie interesantă și fac parte din viața multor oameni. Înainte să vorbim de gaming sau de simpla pasiune de a ne juca jocuri video, trebuie să aruncâm o privire în timp pentru a vedea când au apărut jocurile video și cum au evoluat.

Primele jocuri video

Deși multă lume crede că Pong a fost primul joc video realizat vreodată, acest lucru este greșit. Pong este primul joc video care a atras un public larg de oameni, dar de fapt, primul joc inventat a fost „Tennis for Two”. Acest joc a fost creat în 1958 de către fizicianul William Higinbotham, în cadrul zilelor anuale a Laboratorului Național Brookhaven.

Tennis for Two

Câțiva ani mai târziu după apariția jocului Pong din 1972, piața a fost saturată de multe jocuri asemănătoare, multe dintre ele fiind doar imitații care nu aduceau nimic în plus. Un alt joc faimos ce a reînvigorat lumea arcade a fost Space Invaders, apărut în 1978 și faimosul Pac-Man 1980, care a generat mai mult de un miliard de dolari în Statele Unite în mai puțin de un an de la apariția acestuia. Lumea gaming-ului a luat amploare după jumătatea anilor ’80 când au apărut tot mai multe jocuri inovative și metode multiple de a te juca, din confortul propriei tale case. Dacă până atunci trebuia să te duci la o sală de jocuri arcade, acum puteai să te joci de pe propriul tău computer sau consolă, jocuri precum Super Mario Bros sau Doom.

Apariția jocurilor video
Infogram

Gaming-ul este o meserie reală

Logo-ul lui IRedSeven
Logo-ul lui IRedSeven

Pe langă un simplu hobby, gaming-ul poate fi și o sursă de venit. Indiferent că vorbim despre streameri sau gameri profesioniști, job-ul anumitor persoane este să se joace jocuri video. IRedSeven, un streamer partener de pe Twitch și YouTuber, care și-a transformat pasiunea pentru gaming într-un job, ne va împărtăși viziunea sa asupra jocurilor video. Mă joc jocuri video de mai bine de 20 de ani, am început în 2001 când m-am jucat pentru prima oară la un prieten acasă Tomb Raider. Deși multe persoane care au descoperit jocurile video la începutul anilor 2000 erau abonați fideli la Internet Cafe-uri, unde se puteau juca ultimele jocuri apărute, IRedSeven a preferat să investească într-un computer personal, iar în 2004 a reușit să își achiziționeze primul calculator. După ce m-am jucat prima data pe propriul meu PC, am simțit o satisfacție nemaipomenită. IRedSeven ne spune că și-a început cariera de streamer pe Twitch acum 4 ani, cu jocul Dayz din pură plăcere, pentru a-i ajuta pe alții să înțeleagă jocul și pentru a socializa. IRedSeven a reușit doar după un an de streaming, să primească statusul de partener Twitch. Din 8 milioane de streameri activi, doar 51.000 sunt parteneri, adică aproximativ 0.64%. IRedSeven afirmă că nu este neapărat greu să îți faci o comunitate, este foarte greu să o menți activă. Perseverența este cheia pentru a reuși. Probabil, mulți dintre noi credem că este imposibil să ajungi un streamer, datorită faptului că trebuie să te joci foarte mult, sau trebuie să investești o groază de bani în aparatură, dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Cred că mă joc undeva la 40 de ore pe săptămână, 30 în timp ce fac stream și cam 10 ore când sunt offline. IRedSeven și multi alți streameri consideră că un setup decent, care include un computer, monitor, microfon și webcam nu ar trebui să depășească mai mult de 1000 de euro pentru început.

Setup gaming de $700
Setup de gaming în valoare de $700

Cum vedem jocurile video în ziua de azi

Pentru o mare parte din oameni, gaming-ul este văzut ca și un hobby, un mod de a te relaxa și de a-ți petrece timpul liber. În prezent, sunt aproximativ 3,09 miliarde de gameri activi. În ziua de azi există foarte multe modalități de a juca un joc video, poți folosi un PC, o consolă, o pereche de ochelari de realitate virtuală, sau chiar propriul tău telefon. Deși în trecut gaming-ul era văzut ca un subiect tabu în unele zone ale lumii, astăzi putem afirma faptul că este o normalitate să te joci jocuri video. Conform multor statistici de pe internet, mai mult de 50% dintre jucătorii de jocuri video de pe computer, au vârsta mai mare de 18 ani. Gaming-ul nu mai arată deloc ca acum 20 de ani, avem o grămadă de tehnologii noi, cum ar fi ochelarii VR. IRedSeven ne împărtășește părerea sa asupra evoluției jocurilor video: N-aș fi crezut niciodată că pot să-mi pun o cutie pe cap și să fiu transpus într-un joc video. Încă mai este de lucrat la realitatea virtuală, dar totul merge într-o direcție extraordinară. Momentan sunt mulțumit unde au ajuns jocurile pe PC.

Doi seniori jucându-se împreună un joc video
Doi seniori jucându-se împreună un joc video

E-Sports

În prezent, E-Sports sau Electronic Sports este o industrie de miliarde de dolari, care are la bază jocurile competitive, și urmează o structură riguroasă de turnee și ligi, exact ca și sporturile tradiționale. Prima competiție oficială de E-Sports a avut loc în 1980, cu jocul Space Invaders și a avut 10.000 de participanți.

În 2022, League of Legends World Championship a fost cel mai urmărit turneu de gaming din lume, ajungând la un maxim de 5,1 milioane de spectatori constanți. Premiul acestei competiții a fost de 2.225.000 de dolari, dar jucătorii care au participat în turneu, vor avea posibilitatea de a primi și mai mulți bani în momentul în care vor apărea noile costume din joc, League of Legends Worlds Champions, unde vor primi un procent din toate costumule cumpărate de către jucători. Deși League of Legends este unul dintre cele mai populare jocuri din lume, Dota 2 deține titlul pentru cel mai mare premiu din turnee, acesta fiind de 40,018,195 de dolari.

Deși pentru unii oameni aceste competiții par doar o joacă, o pierdere de vreme, jucătorii profesioniști de E-Sports depun foarte multă muncă în ceea ce fac. IRedSeven ne spune: Mă joc multe jocuri video, dar nu mă consider destul de bun pentru a intra în E-Sports. Acei oameni sunt foarte devotați și petrec poate și 10 ore zilnic jucându-se același joc, doar ca să devină mai buni. În E-Sports nu e vorba de distracție, e o competiție dură ca și în orice sport.

Turneu de League of Legends
Turneu de League of Legends

Cele mai jucate jocuri video

Cele mai jucate titluri: Numărul de jucători activi în 2022:
PUBG: Battlegrounds 350.000.000
Fornite 250.000.000
Roblox 200.000.000
Minecraft 150.000.000
League of Legends 110.000.000
Call of Duty: Warzone 90.000.000
Apex Legends 60.000.000
Genshin Impact 60.000.000
Counter Strike: Global Offensive 30.000.000
Valorant 20.000.000
Cele mai jucate jocuri video în 2022

După cum putem observa, cele mai jucate titluri în 2022 au fost jocurile Free to play, exceptând Minecraft care este un joc Pay to play. Deși există foarte multe jocuri video, top-ul va rămâne aproape neschimbat, pentru o lungă perioadă de timp. Majoritatea gamerilor caută un joc multiplayer competitiv, de preferabil gratis unde pot să-și petreacă sute sau chiar mii de ore. Un joc de tip AAA, dezvoltat de o companie mare, costă în 2023 aproximativ 70€, un preț pe care o mare parte din oameni îl consideră exagerat, iar acest lucru îndepărtează mulți potențiali jucători. După cum spune și IRedSeven: Trebuie să-ți placă mult genul jocului, iar dacă acel joc te face fericit își merită toți banii. Așa am pățit și eu cu Escape from Tarkov Edge of Darkness Edition, a fost 150€, ceea ce mi se pare enorm de mult, dar la momentul actual am undeva la 10.000 de ore în joc, cred că și-a meritat banii. Dacă ne uităm din alt punct de vedere, unele jocuri video sunt prea scumpe, multe persoane nu își permit să cumpere un joc cu 70€, de exemplu, un student din Europa de Est, care poate traiește cu 100-150€ pe lună nu o să poată să se joace astfel de jocuri. De aceea jocurile free to play sunt și vor fi cele mai populare jocuri.