Binecuvântare și disperare: voluntariatul

Băiat uitându-se la lucrările lui

Să știi exact ce iți vei dori să faci în viață chiar după BAC este un lux pe care nu mulți și-l pot permite. Nu numai că în procesul de admitere se pot crea tot felul de impedimente prin care să nu ajungi chiar acolo unde îți dorești, ci nici nu ai cum să știi ce îți rezervă viitorul.

Pentru multe persoane, voluntariatul a fost o experiență care le-a schimbat radical viziunea asupra carierei pe care vor să o urmeze.

Cel mai greu nu a fost să mă las de facultate, pentru că este foarte ușor, pur și simplu nu mai mergi. Greu a fost să le explic părinților mei de ce mă las.

Antoniu Pușcaș

Oportunități de voluntariat

Atunci când te muți dintr-un oraș mai mic într-un centru universitar posibilitățile de activități extra-curiculare pot deveni copleșitoare. De exemplu, în Cluj, doar UBB-ul de unul singur are peste 10 organizații studențești. Să nu mai vorbim de celelalte universități și posibilități de voluntariat, pentru tot felul de evenimente care se organizează sau ONG-uri.

Chiar dacă voluntariatul poate fi considerat de unii oameni o pierdere de timp, mulți îl consideră o modalitate nemaipomenită de creștere, atât personală cât și profesională

O experiență care te schimbă 

Un lucru la care mulți oameni nu se gândesc este schimbarea majoră pe care voluntariatul o produce într-o persoană, deoarece după fiecare experiență în parte capeți niște noi abilități.

Am fost foarte nehotărâtă și în privința facultății, dar lucrurile s-au clarificat.

Fată la birou uitându-se la cameră
Claudia Cordoș, 19 ani.

Pe Claudia am găsit-o lucrând la birou, în calitate de stagiară a departamentului de resurse umane al unei firme de turism din Cluj-Napoca.

Chiar dacă este doar în anul II, mulțumită abilităților dobândite în proiectele de voluntariat din timpul liceului și, în special, din anul I de facultate, a reușit să obțină internship-ul.

Atunci când am întrebat-o dacă a venit la facultat cu gândul de a face HR a început să râdă. Chiar dacă mai făcuse voluntariat în Năsăud, nici măcar nu știa cu ce se ocupă aceast departament înainte de a deveni voluntară OSUBB în toamna anului 2018.

Lucrurile merg un pic diferit într-o companie față de o organizație, dar pe același principiu.

Chiar dacă nu se poate compara experiența dintr-o organizație studențească cu cea dintr-o companie, multe lucruri pe care le înveți se aplică și constituie un plus. Firma la care lucrează operează la nivel global, iar în România au două sedii: în Cluj-Napoca și în Târgu Mureș, iar ea și alți colegi se ocupă de monitorizarea angajaților din cele două sedii.

Locuri de muncă pentru tineri

În special generațiile mai tinere au înțeles importanța cât mai multor activități de voluntariat pe CV, mai ales când pentru a obține un job ți se cere experiență anterioară

Angajatorii sunt interesați să vadă ce știi să faci, ce skill-uri ai, nu neapărat ce diplomă sau ce studii și ce note ai la facultate.

Conform unei statistici Eurostat asupra forței de muncă, în Uniunea Europeană, în medie, gradul de ocupare al tinerilor este de 33,8%.
Statisticile despre șomaj și despre gradul de ocupare se tot fac și rezultatele sunt covărșitoare atunci când te gândești la milioanele de absolvenți ai facultăților din statele membre UE și nu numai. Totuși, din 2013 a început să se înregistreze o creștere lentă a acestor procente, ceeea ce ne oferă speranță pentru viitor.

Volunariat în România și în U.E.

2011 a fost anul european al voluntariatului, iar cu ocazia aceasta a fost realizat un eurobarometru. Potrivit acestuia, în timp ce media europeană este de 40-55%, în România media a fost de 13-15%. 

Deși mișcarea de voluntariat continuă să se dezvolte în România, nu ne putem compara cu alte state ale Uniunii Europene care au o tradiție în acest sens de sute de ani. Totuși, atât la nivel național cât și European există câteva asemănări:

Made with Visme Infographic Maker

Aceste statistici se datoarează politicilor recent adoptate la nivel european pentru a sprijini și populariza voluntariatul. În iulie 2014 a intrat în vigoare în România o noua lege a voluntariatului (78/2014), prin care vacesta a început să fie recunoscut ca experiență profesională, dacă activitatea a fost desfășurată în domeniul studiilor absolvite.

Potrivit Agendei Publice pentru Voluntariat în România 2012-2020 este imperial necesară o recunoaștere cât mai largă a abilităților dobândite prin voluntariat, dar și crearea unor facilități pentru voluntari, organizații și angajatori.

Găsirea vocației

Mulți oameni fac pregătire încă din clasa a XI-a pentru admiterea la facultate, alții decid cu o lună înainte. Sunt investite sute de lei în ore și ore suplimentare și totuși admiterea rămâne la voia sorții și nu este niciodată 100% sigur că vor intra acolo unde își doresc.

Mai mult decât atât, nici după ce ajung la o facultate mulți oameni nu sunt siguri că au făcut alegerea corectă.

Pe Toni l-am cunoscut când am devenit voluntar OSUBB, toată lumea râdea de el că nu și-a mai dat și el licența. Chiar dacă are 23 de ani, abia acum este în anul III și speră să și termine.

O schimbare necesară?

Chiar dacă avea deja  1 an de activitate în Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai, momentul de turnură determinat de voluntariat, a fost când a intrat, în anul II de facultate, pe departamentul de Imagine & Pr.

Cumva știuse din totdeauna că locul lui nu era la facultatea de Biologie și Geologie. De mic a avut o afinitate deosebită pentru arte: desena, cânta la chitară… și faptul că a reușit să învețe atât de multe lucruri când a intrat în departamentul de Imagine & Pr i-a demonstrat că asta trebuie să facă.

Mi-am dat seama că eu vreau să fac o carieră din advertising.

Cea mai grea parte a fost să le comunice și părinților această decizie extremă, pentru că investiseră niște bani în educația lui pe care el îi arunca pe apa sâmbetei. 

Până la urmă au ajuns la un acord: își va plăti de unul singur taxa pentru a doua facultate. Așa a și făcut, a reușit în 2017, mulțumită CV-ului generos, să obțină un job la departamentul de imagine al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar de atunci se ocupă, împreună cu ceilalți colegi, de tot ceea ce înseamnă imaginea UBB. De asemenea, în timpul liber face grafică digitală și freelancing.

Milioane de oameni din România, din U.E. și din lume au înteles că a fi voluntar este necesar pentru comunitate și pentru dezvoltarea personală. Oameni precum Claudia sau Atoniu au ieșit din zona lor de confort, au învățat lucruri noi și, nu în ultimul rând, au crescut odată cu activitățile pe care le-au desfășurat fără să se aștepte la mai mult în schimb decât niște prietenii puternice și experiențe de neuitat.

Orice ați crede, merită să fiți voluntari măcar odată în viață. Nu se compară cu nimic altceva. Te schimbă, te zdruncină și te răstoarnă în moduri pe care nu le-ai crede posibile, te face, până la urmă, să-ți chestionezi propriile abilități și să încerci, în fiecare zi, să fii mai bun.