Drogul Zombie, apogeul unui tânăr adolescent căzut în patima drogurilor

Alex este un adolescent care din cauza problemelor cumulate de-a lungul copilăriei, și-a găsit alinarea în droguri. El, în căutarea unor noi experiențe, a ajuns pradă drogului Zombie care l-a lăsat inconștient pe marginea drumului. Asta a reprezentat pentru el apogeul și ceea ce l-a făcut să-și dea seama de gravitatea situației și să renunțe la acest obicei prost.

Copilăria lui Alex

Alex s-a născut în Bistrița, însă în următorii ani, viața financiară a familiei nu era tocmai una favorabilă lor. De multe ori, banii se terminau înainte de următorul salariu. Părinții își făceau datorii la vecini, însă până în punctul în care au fost refuzați, fără să mai aibă soluții. Ei au decis să se mute la Cluj pentru a-i oferi lui Alex o școală mai bună.


„Credeam că va fi diferit.. că îmi voi face un viitor. Că acest oraș ne va oferi o viață nouă. Așa a și fost… Dar nu cum speram eu.”

În 2014, când el avea doar 12 ani, în urma unui împrumut bancar, au reușit să se mute într-un apartament din Florești. Cum cei doi părinți lucrau peste puteri, deveneau foarte obosiți și irascibili. Ratele la bancă nu se terminau, iar certurile în familie începeau să fie la ordinea zilei. Răbdarea le era sub limite. Alex începea să simtă tensiunea din familie și se simțea mai mult o povară. În 2016 părinții se despart, iar copilul rămâne în custodia mamei. Tatăl pleacă din oraș, fără să mai acorde vreun sprijin. Cu încă câteva mii de lei datorii la bancă, mama ia decizia de a pleca în Londra și își lasă copilul singur. Alex, fiind dezorientat de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, a intrat într-un anturaj nu tocmai ideal. Aici a fost introdus în lumea neagră a drogurilor.

Primele droguri

„La început a fost doar un fum. Cu toții mă încurajau cu pretexte de genul: „de la un fum nu se întâmplă nimic”, „oricum ești singur. Nimeni nu îți zice nimica”, „Ești cu noi. Ești safe”. Și aici a fost motivația mea.”

După un fum, după două, după mai multe, el a prins curaj și a vrut să încerce mai multe. După marijuana a consumat și altele, fără să aibă prea multe efecte negative. Din dorința de a simți mai mult, a ajuns în contact cu heroina. Totul s-a desfășurat destul de rapid, ajungând de la un simplu consumator la unul dependent în doar câteva luni. Dependența i-a adus și multe probleme: de la simple evenimente neplăcute, până la sevraje.

„Prima dată când am ajuns inconștient…”

Totul a început într-o seară obișnuită în care ieșea cu prietenii în oraș „mai la o bere, mai la o poveste”, dar ca de fiecare dată, cu multe grame, chiar mai multe decât deobicei. Combinând alcoolul cu heroina, heroina cu alcoolul și așa mai departe, seara a decurs într-un ritm alert. El nu a făcut față și a căzut subit pe drum. A rămas inconștient după ce și-a spart capul de bordura străzii.

Parcul Schell

Toată seara este vagă pentru el, știind doar secvențe povestite de cei din jur. O ambulanță a sosit în ajutorul lui, chemată de un trecător, nu de prietenii lui deoarece aceștia încă dețineau diverse substanțe interzise asupra lor. Dimineața când s-a trezit a fost cel mai penibil moment de până atunci. Asta l-a motivat să spună NU drogurilor. Cel puțin așa credea deoarece în mai putin de două săptămâni de la incident, a ajuns din nou inconștient pe stradă, însă de această dată prietenii lui l-au ajutat să ajungă până acasă.

„Iar cu toate ieșirile, școala nu mai prezenta niciun interes pentru mine..”

Colegiul Tehnic Elmond Nicolau

”Nu doar că nu mai vedeam un rost în a face școala, având tot timpul tentații, dar nu mai eram nici fizic capabil de ea. Lipsea concentrarea. Simțeam că toți se uită la mine, iar eu voiam doar să vină următoarea ieșire. Profa vorbea în gol. În capul meu nu exista.” – clasa a XI-a nu mai era relevantă pentru el

„Tocmai ce am aflat de Zombie” – toamna 2018

„Venise un prieten să îmi spună foarte entuziasmat de ce a găsit nou de consumat: „ceva bun. Ieftin și bun. Îți dă bine”. Era vorba de un drog nou ce a apărut recent pe piață, numit Zombie. Nu se știau foarte multe despre el. Fiind ieftin și destul de ușor de procurat, am luat mai mult decât deobicei. În seara următoare aveam să îl încercăm.”

Minerva

Acela a fost momentul în care a realizat că trebuie să pună capăt atât anturajului, cât și dependenței. De ce? Pentru că ziua următoare, după consum, Alex nu s-a mai putut controla, era total inconștient de ceea ce făcea. Se mișca aleatoriu, cu dezechilibrări, cu pași mai mici, cu reacții tot în contratimp. După ce efectul a trecut, el a zăcut pe beton, singur, fără vreun suport, până dimineața următoare. Era surprins atât de efectul drogului, cât și de prietenii lui care l-au abandonat când nu mai putea continua distracția. Asta a reprezentat pentru el motivația finală de a începe o nouă viață.

În prezent, Alex mai consumă droguri, dar în cantități mai mici, nu pentru senzație, ci pentru activitate, pentru a nu intra în sevraj.  Fără părinți care să-l aline sau care să știe de obiceiurile proaste ale fiului lor, fără o școală terminată, cu o dependență de care nu poate scăpa definitiv, el încearcă să revină în clasa a XI-a, să absolve liceul și să poată lucra într-un domeniu decent, doar cât să-și poată trăi viața care i-a mai rămas.