Doar dacă ești It-ist o poți duce bine?

   La sfârșitul unei facultăți, dacă nu vrei sa profesezi în domeniul pe care l-ai ales, de cele mai multe ori, privirea se îndreaptă spre zona de IT. Poate te întrebi de ce oamenii optează așa ușor pentru domeniul asta. Ei bine, cu siguranță ai auzit că IT-ul este un domeniu foarte complex și în continuă schimbare, care oferă un salariu foarte bine plătit, cât și extra satisfacții profesionale. Dar întrebarea se poate rezuma la un singur lucru: este IT-ul unicul mod prin care poți reuși în viață? 

Desigur, pe piața largă se poate profesa în n zone, care să-ți ofere un salariu profitabil, însă niciunul care să fie așa rapid și ușor de accesat. Până la urmă, oricine poate să devină un programator sau să lucreze în domeniul IT, nu? 

   Atunci când vine vorba de joburi în domeniul tehnologiei, există foarte multe păreri preconcepute. Unii oameni își imaginează că este ca o comunitate închisă, în care este foarte greu să ai acces, însă nu este așa, susțin cei de la Codecool.

CUM STĂ TREABA CU ADEVĂRAT

Înainte de toate, această industrie este foarte diversă.  În IT și tech lucrează oameni de toate vârstele, din mai multe medii sociale și părți ale lumii, iar reconversia profesională către domeniul IT este mai ușoară decât își imaginează majoritatea. Desigur, nu este deloc ușor, dar cu siguranță este fezabil. 

Mai mult, România are un deficit de aproape 15.000 de angajați în domeniu, aceasta se numără printre țările cu cei mai mulți angajați în IT din lume, fiind pe locul 6 pe plan internațional și pe primul loc în Europa. Susțin cei de la Codecool.

Pentru a reuși în acest domeniu există câteva etape pe care un începător le parcurge, o investiție modică într-un curs de calitate, iar apoi să-și pună la punct un portofoliu personal, în care să prezinte câteva proiecte personale. De acolo, răbdarea îți este încercată până firmele te recrutează prin diverse interviuri, iar apoi ajungi la etapa finală, și anume semnarea unui contract de muncă.

De aici, programul tău devine flexibil, în funcție de task-urile fiecăruia și firma la care ești afiliat, iar timpul petrecut în trafic îl poți reduce la zero, dacă alegi să lucrezi în regim remote/ de acasă, un alt plus pe care-l poți adăuga acestui domeniu.

O statistică a anului 2020

Dar, tot nu s-a răspuns concret la întrebarea anterioară, și anume dacă această arie de expertiză este singura modalitate de a o ”duce bine” în România. Cu siguranță nu este singura, iar aici mulți antreprenori din diferite zone de pe piața muncii ar putea intervenii, doctori, avocați, agenți imobiliari și lista poate continua. Însă, un It-ist prinde întâietate în fața acestor alte meserii de prestigiu, în primul rând, prin rapiditatea procesului de a ajunge la un nivel decent de trai, și puțină experiență, fără a trece neapărat prin mulți ani de facultate, rezidențiat, etc. Totul recurge la ore de muncă pentru a devenii cel mai bun sau la un nivel ridicat al muncii pe care o prestezi. Iar asta face ca acest domeniu să fie atât de atractiv și cooptat. 

Industria de software din România se menţine în topul industriilor cheie pentru economia ţării, ponderea întregului sector IT&C în produsul intern brut fiind de 6,1% în 2019 şi 7,1% în prima jumătate a lui 2020. România a exportat servicii în valoare de 12,3 miliarde de euro în primele şase luni din 2021, în creştere cu 8% faţă de perioada similară a anului anterior, arată datele Băncii Naţionale. Cu toate acestea, creşterea este mai temperată decât în 2019, când sectorul a înregistrat o cifră de afaceri de 7,3 miliarde de euro, cu aproape 20% mai mare decât în 2018 şi peste 69% raportat la anul 2015, relatează Agerpres. 

  În ultimii 5 ani, industria de software și servicii IT a crescut de circa trei ori mai rapid decât economia națională, având un ritm de creștere de peste 15% pe an, menționează Gabriela Mechea, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Prin urmare, la noi în țară acest domeniu ajunge să atingă cote uriașe când vine vorba de salarii, cu fiecare an care trece. Toate aceste cifre de afaceri și procente în creștere, ajung să fure ochii multora, care își doresc un trai mediu sau peste medie la noi în țară. Dar sunt conștienți și de nedreptățile culturii IT?

Ca în orice industrie, există greutăți și probleme care intervin pe parcursul călătoriei spre succes. Munca de acasă poate să devină un mijloc de îngrădire socială pentru individ. Dacă nu-ți place salariul pentru cât timp aloci, pentru valoarea pe care o aduci echipei sau nu îți este apreciată munca așa cum te-ai așteptat, ești liber să-ți depui dosarul și CV-ul altor firme. Exact așa cum face orice angajat într-o piață liberă: dacă nu-l mai satisfac anumite circumstanțe din mediul de lucru, este liber să renunțe la ele și să aleagă altele. Însă, lumea It-ul este plină de oameni inteligenți care știu să se folosească de minți luminate în arta codului și nu numai, pentru aș ridica firma pe eforturi financiare mici. Și aici, s-ar putea să te găsești într-o situație în care să nu poți face ce dorești pentru încă o perioadă de timp, rămânând îngrădit la firma respectivă.

Mariile companii din țară: Endava, Oracle, Fortech, Luxoft, Betfair și multe altele, reprezintă pentru mulți o reușită în viață, odată ajunși să treacă pragul acestor giganți ai industriei. În cea mai mare parte, tinerii visează la posturi de fullstackeri, fron/back-end sau din zona de design, văzând că acesta este viitorul unei profesii de reușită. Și unde văd asta? Ei bine, în zilele noastre, rar găsești o familie care să nu aibă măcar un membru It-ist sau care lucrează în zona asta. Mai ales dacă sunt stabiliți în orașele mari din țară: Cluj, București, Timișoara, etc.

Dacă îi întrebi despre pasiunea lor în materie de codare, mai mult de jumătate vor răspunde cu un zâmbet și o urmă de sarcasm, că pasiunea lor e legată mai degrabă de confortul salariului. Până acum, România a demonstrat că acest lucru este adevărat și că DOMENIUL IT aduce o stabilitate și liniște financiară, acelora care se încumetă să-i cunoască tainele ascunse. Cu ușurință poți să duci un trai mai mult decât decent, numindu-te satisfăcut, având trecut în cartea de muncă It-ist cu acte-n regulă.