Trupa „One Direction” nu reprezintă unul dintre cei mai mari artiști ai anilor 2010 doar în ceea ce privește vânzările și clasamentele muzicale, dar în special din punct de vedere al comunității de fani. Deși după despărțirea trupei fandom- ul s- a separat, iar mulți dintre fani au ajuns să se concentreze pe cariera unui singur membru sau să nu mai urmărească îndeaproape niciun membru, așa numiții „Directioners” nu au încetat niciodată să îi iubească pe băieții din One Direction.
Drumul către faimă
Format în cadrul competiției X Factor în anul 2010, grupul a reușit foarte rapid să atingă succes internațional. Cei cinci băieți: Harry Styles, Niall Horan, Zayn Malik, Louis Tomlinson și Liam Payne erau elevi de liceu și au venit la audiții pe cont propriu fără a se cunoaște între ei. Jurații emisiunii au decis însă ca aceștia să formeze un grup pentru a rămâne în competiție, văzând potențialul băieților. Deși One Direction nu au câștigat X Factor, obținând doar locul trei, talentul celor cinci băieți nu a fost ignorat și li s- a oferit șansa de a semna primul lor contract cu o casă de discuri, ceea ce au și făcut, urmând mai apoi să devină unul dintre cele mai mari boy band- uri din lume.
Cum au cucerit inimile fanilor
Unul dintre principalele aspecte care au atras atenția fanilor, în special a adolescentelor, este faptul că membrii trupei erau doar niște băieți obișnuiți de liceu și fanii simțeau că pot relaționa cu ei. „Nimeni nu a fost atât de înnebunit după concurenții de la X Factor așa cum am făcut noi cu ei și, privind în urmă, cred că toți am iubit personalitățile lor care au ieșit în evidență, mai ales pentru că atunci când toți au fost puși împreună, erau doar băieți care se distrau?”, spune o persoană, care a urmărit parcursul trupei încă din 2010.
Impactul direcționerilor
Comunitatea de fani pe care băieții au atras- o încă de când concurau la emisiune a jucat un rol deosebit de important în drumul lor spre faimă. „Directioners” au contribuit enorm la promovarea băieților, în special în mediul online. Din dorința de a- și arăta aprecierea pentru ei, adolescentele au început să creeze fan edits și fan accounts pe mai multe platforme de socializare, unde vorbeau despre membrii One Direction, captând astfel atenția și mai multor oameni, care ulterior deveneau și ei fani ai trupei. De asemenea, comunitatea de fani era foarte dedicată și atunci când venea vorba de muzica băieților: ei ascultau One Direction atât pe platforme de streaming dar cumpărau și copii fizice ale single- urilor sau albumelor scoase de trupă, primele patru albume 1D debutând pe primul loc în clasamente. De- a lungul anilor au fost create milioane de fan pageuri pentru trupa One Direction și membrii ei, unele dintre ele existând chiar și astăzi. Aceste aspecte demonstrează că fandom- ul, în special cel din mediul online, a avut o influență majoră asupra popularizării trupei.
Au existat foarte multe aspecte pozitive ale fandom- ului One Direction și pentru fanii care făceau parte din această comunitate. Câteva dintre ele sunt: sentimentul de apartenență și comunitate, faptul că fanii își puteau dezvolta creativitatea prin fan art și cel mai important prieteniile care s- au creat datorită comunității. Prin intermediul fan page- urilor unde fanii postau despre One Direction, al întâlnirilor organizate de fani și în special al concertelor trupei Directioners au reușit să formeze legături strânse cu alte persoane care împărtășeau iubirea lor pentru cei cinci băieți, multe dintre aceste prietenii existând și astăzi, în ciuda faptului că trupa s- a despărțit acum aproape un deceniu: „Sunt încă prietenă cu o fată pe care am întâlnit-o pe contul meu cu Harry Styles în 2015. Ne-am văzut literalmente crescând reciproc și devenind femeile care suntem astăzi datorită lui Harry și este atât de uimitor să văd că datorită unor oameni și muzicii lor mi-am făcut un astfel de prieten pe viață.”, a spus un fan.
Componenta toxică a fandom- ului
La fel ca în orice comunitate de fani, au existat și părți toxice în fandom- ul One Direction, câteva dintre ele comune pentru orice fandom: invadarea intimității membrilor trupei sau a oamenilor dragi lor, comportamentul obsesiv și relațiile parasociale pe care fanii le aveau cu băieții, certurile din interiorul comunității sau cu alte comunități de fani și așa mai departe. O caracteristică negativă specifică direcționerilor a fost însă fenomenul intitulat „shipping”. Asta înseamnă că fanii creau relații romantice imaginare între membrii trupei și făceau tot posibilul să demonstreze asta persoanelor care nu erau de aceeași părere cu ei, cel mai evident exemplu pentru acest fenomen fiind „Larry Stylinson”, care reprezintă cuplul imaginar între Harry Styles și Louis Tomlinson. Așa numiții „larries” creau teorii conspirative despre cei doi cântăreți și negau orice realitate care nu coincidea cu cea creată de ei. Larry shippers hărțuiau persoanele cu care Harry și Louis erau în relații, analizau fiecare mișcare a acestora și susțineau inclusiv că copilul lui Louis Tomlinson cu partenera de la momentul actual nu este de fapt real sau al lui. Aceste comportamente ale fanilor nu numai că au făcut relația dintre cei doi membri ai trupei să se răcească, dar au contribuit la probleme mult mai mari precum misoginia, obiectificarea persoanelor queer și fetișizarea relațiilor LGBTQ+. O altă fană a trupei a punctat faptul că relația dintre cei doi colegi de trupă nu a fost singura relație afectată de aceste comportamente: „Cred că întreaga teorie Larry nu a distrus doar relația dintre membrii trupei, ci și relațiile dintre fani. Ea a creat un mediu foarte toxic în comunitate, deoarece fanii care credeau în această teorie încercau în mod constant să convingă pe toată lumea că teoriile sunt reale, analizând tot ceea ce se întâmplă între cei doi artiști.” De asemenea, o mare parte din fani disprețuiau orice femeie cu care membrii trupei One Direction aveau relații romantice, făcând comentarii înjositoare, înrădăcinate în misoginie, atât în mediul online cât și offline: „Foarte mulți dintre fani au devenit puțin obsedați și se imaginau pe ei în relații cu băieții, așa că atunci când ei aveau prietene acest lucru nu le plăcea. Partenerele primeau inclusiv amenințări cu moartea și tot felul doar pentru că erau împreună cu unul dintre băieți.”, a spus încă un „directioner”.
Timeline al carierei
Succesul Solo al lui Harry Styles
După separarea trupei în 2016, membrul One Direction care a reușit să atingă performanțe comparabile cu cele ale trupei în cariera sa solo, în ceea ce privește numerle de pe platformele de streaming și clasamentele de muzică, premiile și în special din punct de vedere al comunității de fani este Harry Styles. În prezent, pe lângă persoanele care îl susțin încă de când era în trupă, fandom- ul lui Harry Styles, numit „Harries” este alcătuit și din foarte multe persoane care urmăresc doar cariera sa. Datorită talentului și carismei sale, câștigător al mai multor premii Grammy și Brit, cântărețul a reușit să atragă asupra lui o comunitate uriașă de fani devotați care îl susțin necondiționat. După ultimul concert din turneul său „Love On Tour”, care a fost prelungit cu mult peste durata inițială datorită cererii imense din partea fanilor, Harry Styles i- a numit pe fanii săi „the most inspiring people I know” într- un montaj video cu „Harries” de la concertele lui. Videoclipul surprinde legăturile strânse formate între fanii săi și modul în care ei își manifestau iubirea și aprecierea atât pentru Harry, cât și pentru alți fani la concertele lui.
Experiența fanilor
Componenta toxică a fandom- ului
Deși „Harries” este în mare parte o comunitate de fani unită, primitoare și din care este foarte distractiv să faci parte, există totuși și părți negative ale fandom- ului. Câteva dintre ele au rămas încă de pe vremea când One Direction erau împreună, cum ar fi faptul că fanii încă disprețuiesc persoanele cu care Harry are relații romantice și îi încalcă intimitatea. Pe lângă asta, din cauza relațiilor parasociale pe care le au cu cântărețul, fanii își permit adesea să facă afirmații sau glume deplasate, răutăcioase și nerespectuoase despre el. În timpul turneului său Love On Tour fanii veneau cu semne sau pancarte cu mesaje deplasate, unele dintre ele ajungând să fie și confiscate la intrare, sau își băteau joc de outfit- urile pe care Harry le purta pe scenă. Cel mai proeminent aspect toxic al acestui fandom este însă complexul de superioritate pe care îl au unii dintre fani, care l- au urmărit pe Harry de mai mult timp sau chiar de când era în One Direction: „Cred că în 2020, când a început să devină iar popular, a fost greu pentru fanii noi să se simtă bineveniți. Am crezut că, din moment ce nu eram fan OG, nu eram un fan suficient de bun și am încercat să învăț cât mai multe despre Harry, astfel încât să mă pot prezenta ca un fan OG.” spune un fan, care s- a alăturat comunității mai târziu. Există mulți „harries” care nu ratează niciodată oportunitatea de a le aminti fanilor mai noi că ei nu au fost acolo pentru diferite evenimente importante din cariera artistului cum ar fi primul său turneu „Live On Tour”, lansarea primului său album sau chiar perioada în care făcea parte din trupă. Ei aduc adesea în discuție și lucruri pe care nu toți fanii le cunosc, special ca să îi facă să se simtă prost pe fanii mai noi. Un exemplu pentru asta sunt aceste câteva postări de pe Twitter:
În timpul campaniei de promovare pentru albumul său lansat în mai 2022, Harry a creat un site numit YouAreHome. Pe acel site se afla o ușă care se deschidea în fiecare zi, iar în spatele ei era o nouă imagine, un indiciu despre album.
Tweet- ul a fost apreciat de 3 mii de persoane și repostat de aproape 400, iar acesta este unul dintre răspunsuri:
Deși există mulți fani care postează sau spun lucruri asemănătoare, sau care se încadrează în categoria de fani toxici prin unele comportamente pe care le prezintă, majoritatea oamenilor care fac parte atât din comunitatea de fani Harry Styles, cât și One Direction sunt foarte drăguți unii cu ceilalți, se ajută între ei, se tratează reciproc cu respect și cel mai important, îi tratează pe artiștii lor preferați cu respect. Părțile negative ale fandom- ului sunt depășite cu mult de cele pozitive, iar experiența pe care o are un fan este întotdeauna mult mai frumoasă și memorabilă atunci când face parte dintr- o comunitate și împărtășește cu alte persoane iubirea și aprecierea pe care o are față de artistul său preferat.