Companiile de marketing din România se confruntă cu o serie de dificultăți în activitatea lor. Una dintre cele mai importante și totodată provocatoare sarcini pentru o companie de marketing este de departe câștigarea de noi clienți și păstrarea pe cât posibil a celor vechi. Există o serie de factori care îngreunează această sarcină, printre care se enumără concurența intensă, dimensiunea redusă a pieței, lipsa de încredere în industrie și resurse și expertiză limitate.
Piață competitivă
Cu multe companii care se luptă pentru un număr limitat de clienți, piața poate deveni foarte competitivă. Acest lucru poate duce la războaie de prețuri. Companiile de marketing adesea reduc prețurile pentru a câștiga afaceri, ceea ce poate duce la profituri reduse și la incapacitatea de a crește. În plus, presiunea constantă de a câștiga noi clienți poate duce la o concentrare pe câștiguri rapide, mai degrabă decât pe construirea unor relații pe termen lung cu clienții.
piața româniei
O altă dificultate este reprezentată de dimensiunea redusă a pieței din România în comparație cu alte țări europene. Acest lucru poate face dificilă pentru companii realizarea unei creșteri și extinderi semnificative și poate limita potențialul de a obține noi clienți. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, piața din România în industria marketing-ului a fost aproximată de Forbes România la 125 de milioane de euro, în timp ce o singură companie din Dublin, Accenture Interactive, a avut încasări de aproximativ 10.3 miliarde de dolari americani, conform Insider Intelligence.
încrederea în industria marketing
Lipsa de încredere în industrie este o altă dificultate cu care se confruntă companiile de marketing din România. Mulți clienți potențiali pot fi sceptici față de companiile de marketing, în special față de cele care oferă servicii online, deoarece pot fi îngrijorați de calitatea serviciilor, de potențialul de fraudă sau nu consideră marketing-ul a fi o necesitate. Această lipsă de încredere poate îngreuna câștigarea de noi clienți de către companii, deoarece aceștia pot fi mai reticenți în a investi într-o campanie de marketing.
În acest sens, am purtat o discuție cu fondatorul firmei de marketing Inlight World, Dan Stegăroiu. Conform spuselor dânsului, una dintre cele mai grele sarcini ale companiei sale la început a fost să găsească primul client. „Când am înființat firma în urmă cu aproximativ 3 ani, cel mai greu a fost să convingem primul client să aibă încredere în cunoștințele noastre. Am dat zeci de email-uri, zeci de telefoane și m-am întâlnit cel puțin cu 10 persoane, însă toate acestea au fost în zadar. Nu toți considerau că marketing-ul în domeniul online este necesar pentru business-ul lor, alții considerau prețurile prea ridicate, iar alții nu aveau încredere în compania noastră din lipsa unui portofoliu.”, declară Stegăroiu. În ceea ce privește menținerea clienților deja existenți și găsirea unor noi clienți, munca nu este mai ușoară. Deși noi business-uri apar zilnic în România, nu toți înțeleg importanța unei campanii promoționale în mediul online.
resurse și expertiză limitate
În cele din urmă, multe companii românești de marketing nu dispun de resursele și expertiza necesare pentru a concura în mod eficient cu companii mai mari și mai bine stabilite din alte țări europene. Acest lucru le poate îngreuna accesul la piețele internaționale și extinderea operațiunilor dincolo de granițele României. Este posibil ca multe companii românești să nu aibă același nivel de experiență, de branding sau de resurse financiare ca și companiile mai mari, ceea ce le poate îngreuna concurența la scară globală. „Am încercat de mai multe ori în ultimul an să ne lansăm și pe piața internațională, însă este greu să concurezi cu bugetele de mii sau chiar milioane de euro.”, adaugă fondatorul Inlight World.
În ciuda acestor dificultăți, există modalități prin care companiile de marketing din România pot câștiga clienți. Construind o reputație pentru servicii de calitate și transparență, acestea formează un nivel de încredere ridicat cu potențialii clienți. În plus, valorificarea costurilor relativ scăzute ale forței de muncă din România pentru a oferi servicii la prețuri competitive clienților din alte țări poate fi o opțiune. „Odată cu venirea primului client, mulți au rămas după. Am încercat mereu să ne diferențiem de alte companii de marketing formând o strânsă legătură cu clienții, transparență, dedicare și implicare.”, ne mai spune Dan Stegăroiu.
În concluzie, viața unei companii de marketing din România are multe dificultăți, atât din cauza concurenței, a pieței, a lipsei de încredere în industrie și a resurselor și a expertizei limitate. Cu toate acestea, construind o bună reputație în rândul clienților existenți, companiile de marketing pot avea succes pe piața din România.