European Youth Village este un program de organizare comunitară a tinerilor din rural, dezvoltat de Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu scopul de a crește participarea tinerilor în satele lor și de a-i împuternici să facă schimbările pe care și le doresc în comunitățile lor. Din 2018 până în prezent, cele două organizații care formează Guvernanța European Youth Village, au reușit să construiască, pornind de la consultări cu tinerii din satele din România, un program complex care le oferă toate resursele necesare ca ei să se dezvolte și să își facă vocile auzite atât la nivel local și național, în fața autorităților, cât și la nivel european.
Summitul Tinerilor din Mediul Rural și Titlul de Sat European de Tineret
Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural este un eveniment în cadrul prorgamului European Youth Village care adună în fiecare an tineri și lucrători de tineret din întreaga Europă. Acesta a început încă din 2018 drept un proiect pilot cu scopul de a organiza consultații cu tinerii din mediul rural pentru a-i ghida pe aceștia și a-i ajuta să își dezvolte comunitățile locale.
Titlul de Sat European de Tineret este oferit pe o perioadă de 12 luni, printr-o competiție deschisă la care se pot înscrie grupuri de minim 5 tineri din satele din România, susținuți printr-o scrisoare de susținere de către autoritățile locale. În fiecare an, Guvernanța EYV organizează seminariile Rural Youth Connect, în cadrul căruia tinerii interesați să-și dezvolte comunitățile și să intre în competiția pentru titlu pot afla toate informațiile despre procesul de candidatură, învață cum să organizeze consultări în satele lor, cum să mobilizeze alți tineri, află care sunt valorile programului sau cum pot dezvolta un plan de activități de tineret pe care le vor implementa pe parcursul anului în care poartă titlul. Candidaturile sunt aplicate online și sunt evaluate de un juriu format din specialiști în domeniul tineretului.
Deși a pornit de la un titlu, programul s-a extins constant. Astfel, în 2019 a fost organizat primul Summit al Tinerilor din Mediul Rural (STMR) și prima Gală a Tinerilor din Mediul Rural în cadrul căreia primele sate au primit titlul de Sat European de Tineret. Odată cu preluarea titlului, scopul este ca acești tineri să reușească cu ajutorul mentoratului, sprijinului primit și accesul la fonduri să implementeze planul de activități în satul lor (fie că vorbim de ateliere pe teme precum sănătate mintală, festivaluri de tineret, seri de film, dezbateri cu autoritățile sau dezvoltarea unui centru de tineret). Tradiția s-a păstrat și, în fiecare an, titlul de Sat European de Tineret este acordat în cadrul Galei.
Lipsa de structuri care să reprezinte nevoile tinerilor din zonele rurale este motivul principal pentru care acest program continuă să se dezvolte și să lupte pentru creșterea gradului de vizibilitate a acestora și pentru îmbunătățirea vieții tinerilor.
Titlul de Sat European de Tineret este un prim pas către o schimbare în bine în comuna Lipova. Este oportunitatea de a transforma satul în care trăim într-un loc în care noi, tinerii, ne simțim acasă, avem acces la oportunități și putem participa activ în dezvoltarea comunității. Titlul este instrumentul prin care ne putem face văzuți și prețuiți în comunitate, prin care vocea noastră va fi ascultată de cei mari. Procesul de candidatură a fost un drum plin de provocări, din care am avut multe de învățat, dar și de momente frumoase. Am descoperit cât de important este să fim uniți și să construim relații solide cu autoritățile și comunitatea. Am conștientizat că pentru a merge mai departe trebuie să învățăm să ne ridicăm cât mai repede atunci când ni se pare că nu avem puterea necesară pentru a continua.
-Grupul de Inițiativă din Lipova, Sat European de Tineret 2025
Începând cu anul 2019, apelul pentru preluarea titlului de Sat European de Tineret prin depunerea unei candidaturi a fost făcut public. Acest proiect a reușit să se dezvolte însă și pe plan internațional odată cu organizarea Euopean Rural Youth Summit, care a unit cu succes tineri din zonele rurale din mai multe țări europene.
Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural (ERYS) este un eveniment organizat sub umbrela programului European Youth Village care adună în fiecare an tineri și lucrători de tineret din întreaga Europă, pentru a-i conecta și a dezvolta împreună politici de tineret care să reflecte realitățile tinerilor din Europa rurală. Prima mele două ediții au fost organizate în 2023 și 2024 în România, iar în 2025 va fi primul an în care summitul european va fi organizat în altă țară. La summit sunt invitați și reprezentanți de la nivel european, care pot participa la panneluri și află despre schimbările și măsurile pe care tinerii și lucrătorii de tineret din rurale și le doresc.
Pentru o mai bună vizualizare a impactului acestui program, harta de mai jos oferă locațiile tuturor satelor care au purtat sau încă poartă titlul de Sat European de Tineret.
Rețeaua RITM
Rețeaua RITM, sau Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural, reprezintă o platformă națională dedicată tinerilor din mediul rural din România. Aceasta are drept scop creșterea gradului de vizibilitate a tinerilor din mediul rural. Aceasta își dorește să conecteze tinerii din mediul rural și să îi mobilizeze pentru a-și dezvolta comunitățiile. Rețeaua a fost lansată în 2023 și continuă să se dezvolte și să ofere tinerilor șansa de a-și identifica problemele la nivel local pentru a le rezolva. Unul dintre obiectivele prinicipale este ca tinerii să își îmbunătățească relația cu autoritățiile locale, astfel încât să creeze un spațiu care oferă vizibilitate tinerilor în satele acestora pentru o mai bună organizare comunitară.
Redacția Tinerilor din mediul Rural
Mica Redacție Ruralăeste o altă inițiativă pilot dezvoltată sub umbrela programului European Youth Village, care s-a născut în 2024. Redacția este formată din aproximativ 35 de tineri din mediul rural din diferite comune din România și dezvoltă o mai bună reprezentare prin intermediul jurnalismului comunitar. În timp ce instituțiile de presă activează în orașe, neglijând deseori poveștile importante sau reușitele persoanelor din aceste zone, redacția și-a propus să creeze un spațiu în care tinerii din rural să fie cei care își scriu și dau mai departe propriile povești și ale comunităților lor. Mai mult, prin intermediul întâlnirilor și laboratoarelor de pregătire, tinerii au acces la educație media și despre drepturile omului.
“Am avut prilejul să cunosc oameni cu experiență în acest domeniu, ce mi-au împărtășit experiențele lor și modurile prin care ei acționează ca jurnaliști și voluntari comunitari. Am reușit să-mi fac un plan de acțiune mental, în acest sens, și să-mi stabilesc prioritățile după care mă voi ghida în parcursul meu spre a acționa în a face vocile tinerilor din rural și a problemelor lor auzite. Îmi provoacă entuziasm gândul că prin toate acestea, tinerii din mediul rural vor putea face indirect un pas în plus în drumul tumultuos spre schimbare. Sesiunile au fost interesante și diverse, fiecare adăugând câte ceva în bagajul de cunoștințe al fiecăruia dintre participanți. Așadar, m-am întors acasă cu speranță și motivație de a mă apuca de treabă pentru viitorul la care noi, tinerii din mediul rural visăm atât de aprig.”
–Martina Bălteanu, membru al Redacției Rurale și al echipei de inițiativă din Berești-Tazlău, Sat European de Tineret 2025