La doar doi ani de la înființarea Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), în 1992, studenții organizației au dat viață Punctului 8, prima ediție StudentFest.
Totul a început din dorința studenților de a spune ceva, de a oferi o șansă, astfel, aducând „300 de participanți din toată țara” la Timișoara pentru diferitele secțiunii de care dispunea spectacolul de umor studențesc în vremea respectivă. De la debut și până în prezent, anul acesta StudentFest are o temă similară cu cea inițială. Dacă Punctul 8, prima ediție a festivalului, „a vizat schimbarea percepției asupra studenților”, 32 de ani mai târziu, decât indiferent „s-a născut din dorința de a evidenția gravitatea comportamentului indiferent față de societate și față de problemele actuale”, conform informațiilor de pe site-ul StudentFest.
StudentFest este un proiect manifest, un proiect care atunci când iese în stradă, iese ca să transmită un mesaj, iese ca să pună ceva în fața oamenilor, iese ca lumea să vadă ceva.
Coordonatorul proiectului a menționat și faptul că StudentFest este un proiect care iese aproape de oameni, cu canapeaua în inima orașului și cu bannere pe toate podurile, deoarece este un proiect menit să arate artă și cultură și mai mult decât atât, să transmită un mesaj.
Din 1992 și până în prezent, fiecare ediție a festivalului a avut o temă diferită de cele precedente, menită să aducă atât inovație, cât și o poveste care să transmită nu doar vocea studenților, ci și a celor care vor să facă parte din povestea StudentFest, participând la secțiunile și ideile proiectului. De la Punctul 8, la Strada, NU și până la decât indiferent, fiecare ediție a avut ceva de spus, iar în acest an, decât indiferent s-a întors la rădăcinii, tema de anul acesta având un scop similar cu cea a debutului festivalului. Astfel, „diferența dintre Punctul 8 și decât indiferent este că în 1992, când a apărut prima ediție de StudentFest, era o lipsă aproape totală de artă și cultură liberă, și cu atât mai mult a tineretului, iar acum la fiecare pas ai posibilitatea de a consuma artă de orice tip”. Anul acesta „StudentFest a continuat indiferent de forma de transmitere a artei și a tinerilor pe care i-a promovat, transmițând un mesaj foarte clar, dar și păstrându-și definiția de festival manifest. În prima sa ediție vorbea despre Punctul 8 de la Timișoara, iar acum acesta a vorbit despre faptul că oricum e mai bine să fi, decât indiferent, căci decât indiferent a fost tema de anul acesta” menționează Roxana Matei, președința Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara. Mai mult decât atât, dacă Punctul 8 a pornit din dorința de a arăta că „a existat o lipsă” și că „lumea ar trebui să se uite la cei din jurul lor”, ediția de anul acesta „s-a întors către tema aceea”, după cum a spus Vlad Petrea.
Coordonatorul proiectului spune și că „Punctul 8 și decât indiferent se aseamănă în primul rând prin faptul că dacă Punctul 8 a adus oamenii din toată țara, decât indiferent a fost gândit să transmită în toată țara mesajul”. Tot el spune că începuturile StudentFest au vrut să arate că toți vrem ceva, că toți trebuie să punem umărul și că toți vrem libertate, însă acum StudentFest vrea să arate că le avem, și că trebuie să punem umărul împreună ca acestea să continue.
Anul acesta totul a început cu Canapeaua indiferenței, „un experiment social, similar mișcării Hai mă la vot, unde ne-am așezat cu o canapea în centrul Timișoarei, și am jucat rolul cetățeanului indiferent”. Mișcarea Hai mă la vot a apărut într-un moment în care, precum Punctul 8, a fost nevoie să apară o mișcare puternică, care să transmită ceva, iar deși „nu a fost un impact imens, a fost un mesaj transmis puternic și asta s-a simțit”, menționează Roxana Matei. Tot ea spune și că este extraordinar de entuziasmată că „încă de la finalul lunii august a existat planul de a extinde festivalul în toată țara”, iar faptul că celelalte organizații au acceptat să facă parte din povestea StudentFest „s-a simțit ca o mișcare de comunitate a studenților din toată țara, de solidaritate, stând în frig doar ca să transmitem un mesaj, ceea ce m-a entuziasmat enorm, dar și pe colegi mei care s-au bucurat să ia parte la asta, și cei din Timișoara, cât și cei din alte centre universitare”.
Spre deosebire de prima ieșire în stradă a Canapelei indiferenței, cea de-a doua ieșire a manifestării pentru ieșirea la vot a atras mult mai mult privirile și aprecierea, am fost publicații fără să vorbim despre asta, oamenii ne întrebau cum ne-a venit ideea, iar publicul Timișorean care a avut curajul să se apropie cu siguranță au fost mult mai engaged, iar eu eram foarte entuziasmată, deși purtăm în continuare rolul cetățeanului indiferent, eram atât de entuziasmată că frigul nici măcar nu s-a mai simțit, nefiind un impediment pentru noi.
Festivalul de Artă și Cultură este povestea pe care OSUT-iștii o transmit de zeci și ani, și care an de an, lasă o nouă amprentă atât asupra Timișoarei, cât și asupra a ceea ce înseamnă să lupți pentru lucrurile în care crezi, după cum spune și mottoul organizației, respectiv:
Aici stau lucrurile în care cred.
Anul acesta ediția s-a împrăștiat prin toată țara, având ca scop extinderea cât mai amplă atât a festivalului, cât și a mesajului transmis. Astfel, festivalul a avut loc și în afara Timișoarei. După cum este precizat și pe pagina de Instagram a festivalului, împreună cu alte organizații din centrele universitare de la Alba Iulia, Baia Mare, Cluj, Constanța, Galați și Petroșani, respectiv LSUA, LSPV, OSUT Cluj, SSE, LSUOC, LSG și UPSU, StudentFest a transmis un mesaj de impact, indiferent de vremea sau condițiile cu care s-au confruntat, și anume „hai mă la vot!”. Precum debutul festivalului, aceste organizații au încercat să motiveze trecătorii să ia parte la vot, având de asemenea și o recuzită ce „a cuprins o canapea, un laptop pe post de televizor și multe alte elemente ce se pot afla într-o sufragerie oarecare”. Mai mult decât atât pe unul din obiectele prezente organizațiile au avut scris „Hai mă la vot!”, în centrul atenției fiind cetățeanul indiferent, ce stă în propria casă, fiind indiferent, fiind un antiexemplu.
Un punct central ce poate fi observat din toate cele menționate de-a lungul acestui reportaj este că StudentFest este un Festival de Artă și Cultură menit să trezească la realitate, dar și să facă diferența, fiind un proiect pentru care an de an, zeci de studenți își pun creativitatea la un loc pentru a crea o experiență de neuitat. Așadar, după cum spune și imnul organizației, studenții „din artă și cultură” au „făcut manifest”, dovedind că „tinerii sunt schimbarea de la Est la Vest”.