Trăim într-o lume dominată de trenduri, de cele mai multe ori culturale, dar care acaparează încet și sigur un procent mare din populație. Având din ce în ce mai mult imprimată frica de a nu fi răpuși de cancer sau de alte boli grave, căutăm modalități de a duce un trai care să ne izoleze de aceste probleme pe cât de mult posibil, de multe ori adoptând diverse stiluri de viață.
Astfel, în ultima vreme se poate observa un trend ascensional pe care vegetarianismul îl are asupra oamenilor, aici intrând în discuție și veganismul, trenduri care iau naștere din dorința oamenilor de a trăi mai sănătos, dar și din dragostea nemărginită față de animale. Acest lucru este vizibil si la nivelul țării noastre, de la an la an numărul vegetarienilor crește amețitor (responsabili de acest aspect sunt și #influencerii în unele cazuri).
Cum și vegetarienii au nevoie de locuri destinate exclusiv lor atunci când aleg să iasă în oraș, au început să apară din ce în ce mai multe restaurante care renunță la carne și care au o bucătărie plant based, punând pe primul loc sănătatea clienților. În Cluj sunt multe astfel de opțiuni, dar atenția mi-a fost atrasă de Doo it, un fast food de tip vegetarian, așa cum îi spune chiar Alex, deținătorul restaurantului.
Mă apropii de locație. Am ajuns mai devreme cu 30 de minute așa că decid să stau pe o banca și să aștept ora stabilită. Se face 18:00 și intru în restaurant. Trei oameni deja își savurau prânzul, cam întârziat dacă ar fi îmi dau cu părerea. Puțin nedumerită pentru că nu îl vedeam pe Alex, eram pe punctul de a trimite un mesaj paginii de Facebook să anunț că am ajuns, când de la masă s-a ridicat un tip până în 30 de ani care s-a dovedit a fi Alex.
Scuze, n-am apucat să mănânc azi. A fost foarte aglomerat până acum jumătate de oră. Ia un loc și vin imediat.
Cine este Alex?
Venind din inima Sighișoarei și convins că oamenii încă din vremurile medievale aveau o dietă bazată exclusiv pe plante, a decis în urmă cu trei ani să abordeze și el acest stil de viață, iar acest eveniment a coincis cu deschiderea restaurantului. După trei ani în care a încercat să descopere tainele pe care le ascunde medicina, a lăsat în urmă acest domeniu și s-a aventurat în cel al afacerilor, în care nu avea deloc cunoștințe, dar avea ambiție și speranța că își poate vedea visul devenind realitate.
Amuzant e că înainte, unde acum e Doo it, era o shaormerie.
Traseul către vegetarianism
Totul a pornit din dragostea față de animale și de mediul înconjurător. Încă de mic era fascinat de fiecare vietate și încerca pe cât posibil să nu le facă rău și să le ocrotească de prietenii lui.
Când eram mic mă jucam cu tot ce mișca, orice vietate, dar de fiecare dată le duceam la locul de unde le-am luat, la familiile lor.
De-a lungul timpului a avut tot felul de animale de companie, exceptând pisicile. Dar asta nu înseamnă că nu îi plac.Ba chiar a mărturisit că ar fi amuzant să se uite cum câinele lui s-ar lua la joacă cu o pisică și ar sări imediat să îi despartă dacă se întrec anumite limite.
Nu rezonez cu caracterul lor. Prefer câinii.
Nu i-a fost deloc greu să renunțe la carne, chiar dacă împarte apartamentul cu o persoană carnivoră. Ba chiar mai mult, încet, încet și cealaltă persoană renunță la carne. Și ca să spargem mitul cum că vegetarienii mănâncă doar frunze, l-am rugat pe Alex să ne prezinte ce alimente noi a introdus în dieta sa după ce a făcut această schimbare.
O da, toată lumea are impresia asta cum că noi nu mâncăm mai nimic. Dar sunt o grămadă de alimente pe care le descoperi doar din nevoia de a înlocui alte alimente. E mult research la mijloc, dar pe Internet găsești tot ce vrei.
Dacă până acum nici nu știa că există atâtea semințe, fructe și legume, în momentul de față se afla într-un love-hate relationship cu avocado (dragoste cu sila nu se poate, dar acesta este un fruct- da, e fruct- care ascunde multe beneficii pentru sănătatea noastră), iubește năutul gătit sub orice formă și ar adăuga semințe de chia în orice preparat. Salată nici nu își mai amintește când a mâncat ultima dată. Așa că aviz celor mai cârcotași, vegetarienii s-ar putea să mănânce mult mai diversificat decât cei care consuma carne zilnic.
Vegetarianismul raportat la cei din jur
Alex a mărturisit că a avut noroc că părinții lui sunt destul de receptivi și deschiși la ce este nou și nu le-a fost prea greu să accepte această schimbare. În plus, a făcut această schimbare la o vârstă la care el este principalul responsabil pentru ceea ce i se întâmplă. Însă problema apare în preajma sărbătorilor, când merge la bunici în Moldova, iar aceștia nu pot să înțeleagă atitudinea lui față de preparatele gătite cu grija si dragoste, iar această atitudine se poate traduce simplu prin mofturi.
E greu să le explic bunicilor că eu nu mai mănânc carne, la fel de greu cum îmi este să îi refuz știind cât au muncit să prepare mâncarea.
Prietenii l-au susținut și chiar s-au alăturat acestei schimbări, fie din dorința de a testa un nou stil de viață, fie din pură empatie.
Povestea businessului
Doo it a luat naștere acum 3 ani, pășind timid într-un domeniu dominat de Samsara (cunoscutul restaurant vegetarian din Cluj), dar care aducea un element de noutate- ideea de fast food vegetarian. Treptat s-a dezvoltat, iar mulți clienți pășesc aici datorită recomandărilor prietenilor. Și, în mod suprinzător, 60% din cei care aleg să își servească prânzul la DOO it sunt carnivori.
Dacă la început cei mai mulți privesc sceptic meniul, la final sunt uimiți de cum te poți ridica sătul de la o masă de la care a lipsit cu desăvârșire carnea. Cu prețuri accesibile, cu oferte pentru studenții care dețin Studcard, dar și cu oferte dedicate fiecărei luni, tot mai multe persoane vin din curiozitate, ca mai apoi să facă un obicei din a trece pe la Doo it să își cumpere ceva. Iar, cât de curând, vor intra și pe piața livrărilor online, lucru ce va fi un adevărat succes ținând cont de multitudinea de aplicații care apar în domeniu și de lipsa de timp a oamenilor.
Dacă la început a fost greu să decidă cum va arăta meniul, acum acesta prezintă o gamă variată de preparate care sigur vor face cu ochiul și celor mai dificile gusturi.
Ne adunam împreună cu doamnele de la bucătărie și ne gândeam ce am putea adăuga în meniu. Un lucru știam sigur de la bun început. Pâinea, chiflele și lipia trebuiau preparate de noi. Inclusiv sosurile. Singurul lucru pe care îl adăugăm din comerț și despre care știu că nu e prea ok e Vegeta, fără de care supele cremă nu ar ieși cum trebuie.
Cel mai comandat produs e vegorma, apoi burgerii și pe ultimul loc supele cremă.
Încearcă să lupte și împotriva consumerismului, iar mâncarea care rămâne este împachetată și dată oamenilor mai puțin ocrotiți de soartă, sau animalelor la fel de nefericite și lipsite de noroc.De asemenea, orice lucru se reciclează.
Probleme&Piedici&Hate
În cei trei ani de când se ocupă de acest business, a făcut față mai multor probleme, fie de natură birocratică sau de factură umană. Restaurantul a suferit o spargere, a fost controlat în nenumărate rânduri, de fiecare dată ieșind fără probleme, s-a stricat ușa de la bucătărie, casa de marcat, iar Alexa fost mereu pe fază să gestioneze situațiile.
Sunt omul bun la toate.
Chiar el a schimbat ușa atunci când a fost nevoie. La fel, când e nevoie de om la bucătărie nu ezită și imediat își pune șorțul. Interacționează mereu cu clienții și la nevoie, la final de program, dă o mână de ajutor și la curățenie.
O problemă recentă este cea a plasticului. Veganii și vegetarienii, de regulă, adoptă și o atitudine ocrotitoare față de mediul înconjurător și încearcă să reducă drastic consumul de plastic. Așa au apărut lingurile din lemn, care au presupus un chin pentru unii și o bucurie pentru alții. Urmărind comportamentul clienților și faptul că cei mai mulți tot către cele din plastic înclină, Alex a decis să renunțe la idee, urmând să fie tras la răspundere pentru această decizie.
Niciodată nu poți mulțumi pe toată lumea.
Clienții
Reamintind că aproximativ 60% din clienții restaurantului sunt carnivori, există o explicație pentru această cifră la care nu ne-am fi așteptat: postul și dorința de a trăi mai sănătos. Alex este mereu cu zâmbetul pe buze și recomandă persoanelor care nu concep ideea de masă fără carne o alternativă sănătoasă și la fel de sățioasă.
Nu urmăresc să vând cel mai scump produs, urmăresc să îl fac pe client să revină și să îi demonstrez că se poate și fără carne.
Atmosfera din restaurant era destul de relaxată. Clienții continuau să vină să își ia, de data aceasta, cina și imediat erau ajutați să găsească preparatul ideal.
De fiecare dată încerc să le recomand sosurile perfecte. Fie că vorbim de burgeri sau de vegorma, sosurile contează foarte mult pentru că pâinea e prea fadă și ai impresia ca nu mănânci nimic. De asemenea, oricine se poate servi cu apă sau cu ceai. Am vrut să îl facem pe client să se simtă cât mai bine, să se simtă ca acasă între prieteni.
Vegan în Cluj-Napoca
În fiecare lună, Doo it este gazda veganilor din Cluj-Napoca. Fiind o comunitate la nivel național ramificată în cele mai importante orașe din țară, oamenii se întâlesc să discute despre viața lor, noutăți vegane și vegetariene, dar și idei de proiecte, conturându-se astfel o familie care are aceleași valori.
Fiind din ce în ce mai mulți de la un an la altul, vegetarienii și veganii sărbătoresc anual ziua lor, la nivel mondial, pe 1 octombrie.
Vegetarianismul în cifre
Dacă în 2008 statisticile ne spuneau că aveam doar 72 de vegani la nivel de țară, 10 ani mai târziu cei de la Foodpanda au constatat că numărul vegetarienilor a crescut semnificativ, acest lucru reflectându-se în numărul comenzilor preparatelor fără carne, mai mare cu aproximativ 800% raportat la anul 2017.
Și cei de la Uber Eats au constatat că în anul 2018, în topul căutărilor românilor au fost semințele de chia, tofu, humus și vegan. Aceste statistici demonstrează faptul că din ce în ce mai mulți români sunt interesați de acest stil de viață.
Tips&Tricks pentru a fi vegetarian
Pentru cei care doresc să pășească pe urmele acestui stil de viață, Alex recomandă să luăm în considerare următoarele aspecte:
- Atât pentru dorința de a deveni vegetarian, cât și pentru dorința de a deschide un business, Alex spune că trebuie să avem o doză serioasă de răbdare, pentru că altfel nu putem vedea rezultatele. Este foarte important și sprijinul celor din jur în ambele situații.
- Când alegem să schimbam stilul de viață să o facem in mod conștient și asumat. Să cunoaștem eventualele riscuri și să cerem sfatul unui nutriționist.
- Research-ul e deosebit de important. Nu putem trăi doar cu salate și de aceea trebuie să vedem cum putem înlocui proteina de origine animală cu alte alimente bogate în proteine.
- Nu ceda la primele tentații culinare.
- Nu impune acest stil de viață celor din jur și nu îi judeca pe cei care în continuare consumă produse de origine animală. Fiecare e responsabil de propriile decizii.
După doua ore de povești, l-am rugat pe Alex să îmi pregătească și mie o vegorma, deși cam tot meniul îmi făcea subtil cu ochiul. Am luat-o la pachet și am plecat cu gândul că voi reveni cu prima ocazie să testez burgerii și supele cremă.
N-am mai avut răbdare să ajung la cămin așa că m-am așezat pe aceeași bancă pe care am stat la început și am început să mă delectez cu o shaorma sănătoasă, care mi-a ținut bine de foame pe tot parcursul serii.