„Sunt peste 35.000 de studenţi români care studiază în străinătate şi în jur de între 3.000 şi 5.000 pleacă în fiecare an” a declarat Ştefan Ţăpescu (COO și cofondator, Youni), în cadrul emisiunii de business ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business (sursă: Ziarul Financiar). Astfel, tot mai mulți liceni după ce absolvă, aleg să meargă în străinătate la facultate. Desigur, decizia nu e ușoară. Așa că mi-am pus întrebarea de ce unii aleg să plece și alții aleg să rămână. Ce face diferența între facultățile din România și cele din străinătate?
Tinerii pleacă la studii în străinătate în primul rând pentru că pot, spune, la rândul lui sociologul Mircea Kivu. ”Din fericire e o lume liberă și, mai mult, ca țară membră a UE, tinerii români pot studia fără taxe suplimentare, altele decât cele plătite de tinerii din țările occidentale la universități. Olanda este un exemplu, Danemarca, alt exemplu. Sigur că trebuie un efort financiar din partea familie pentru cazare, masă și transport. Să nu uităm, totuși, că nicio universitate românească nu se află în top 500 cele mai bune instituții de învățământ superior din lume. E clar că universitățile la care merg acești copii sunt de mult mai bună calitate atestată decât aici”, enumeră sociologul motivele exodului tinerilor (sursă: adevărul.ro). Așadar, motivele pot fi diverse. Așa că am întrebat patru studenți români (doi ce studiază în străinătate și doi ce studiază în România) de ce au plecat sau de ce au rămas și cum diferă o experiență de cealaltă.
De ce aleg tinerii să plece în străinătate?
Sunt diferite motive pentru care studenții pleacă în străinătate la facultate. Printre acestea se numără calitatea educației, orașul în care studiază, experiența culturală, oportunități noi și multe altele. Acestea sunt doar câteva dintre sutele de motive ce influențează tinerii să părăsească România în căutarea unui trai mai bun.
,,Eu mereu am vrut să stau într-un oraș mare, dar un oraș mare cu altfel de cultura decât în România. Mi se pare că în România nu aș fi evoluat prea mult, așa că am plecat să pot cunoaște cât mai mulți oameni și să îmi fac cât mai multe experiențe noi.” ,mărturisește Denisa Sudureac. Aceasta este o tânără de 20 de ani din Vatra Dornei ce a plecat să studieze stiințele politice la University of Amsterdam. Astfel, tânăra și-a îndeplinit unul dintre visele sale cele mai mari de a își creea un anturaj divers și unic. ,,Nu mă plictisesc niciodată, sunt foarte multe de făcut.” ,mai adaugă tânăra.
Totuși Caroline Bauer, o fată de 19 ani, din Bistrița-Năsaud susține alt motiv: ,,Am fost determinată să plec din țară, deoarece conservatoarele din România nu sunt la fel de dezvoltate ca cele din străinătate”. Aceasta studiază în prezent la Conservatorul din Maastricht, unde cântă la chitară clasică, și își dorește să evolueze cât mai mult în domeniul muzicii. Este singura din fostul ei liceu ce a reușit să ajungă în străinătate la studiu, probele de admitere la conservator fiind mult mai dificile.
Numărul de studenți români ce studiază în străinătate în Europa pe țară. (sursă: UNESCO)
Potrivit unui studiu realizat de UNESCO, 35,974 de studenți români studiază în străinătate în Europa .
De ce aleg tinerii să rămână în țară?
Există și în cazul acesta diverse motive pentru care studenții rămân în România cum ar fi comfortul, statutul financiar, patriotismul și multe alte motive ce determină tinerii adulți să își croiască și contiune viața în țara de unde provin. Mulți consideră ca tot ce e posibil în străinătate, se poate face posibil și la noi în țară.
Ionela Olar este o tânără de 19 ani din Bistrița-Năsăud ce studiază asistența socială la Universitatea de Vest din Timișoara. Aceasta este o fire veselă ce este mereu pregătită să îi ajute pe cei din jurul său. ,,Am impresia că dacă ne implicăm putem să facem o schimbare și consider că nu trebuie să plecăm din țară ca să ne dezvoltăm noi personal. Putem să ne dezvoltăm și dacă rămânem în România și așa putem să ne ajutăm și țara.”, susține Ionela.
,,Am vrut să fiu aproape de casă, nu aș fi putut renunța la familia și prietenii mei”, spune Darius Prunean, un băiat de 21 de ani. Acesta este în prezent student la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, pe specializarea administrație publică la Bistrița. Darius este o persoană ce nu suportă schimbările și ce iubește să aibe comfortul de a fi aproape de casă și persoanele dragi. Astfel, plecatul în străinătate nu era o opțiune pentru el.
Ce aspecte sunt bune și unde?
În străinătate cât și în țară, tinerii se confruntă cu provocări noi zi de zi. Una dintre acestea are de-a face cu adaptarea lor în mediul nou. Trebuie să găsească tot felul de activități culturale sau de divertisment pentru a avea ce face în timpul liber cu prietenii lor. Mulți dintre tinerii studenți ajung să dezvolte depresie, anxietate sau alte boli mentale din cauza incapacității adaptării sau ocupării timpului cu diferite activități, în special din cauza stării de plictiseală. Așadar am consultat părerea celor patru studenți români legată de aspectele ce le găsesc mai bune în locul unde fac facultatea.
,,Mereu e ceva nou! Câte un concert sau o expoziție de artă și în general mult mai multe evenimente culturale decât în România. Nu ai timp să te plictisești sau să te stresez” – Denisa Sudureac, studentă la University of Amsterdam
,,Îmi place mai mult în Olanda ca pot să cunosc oameni noi din toată lumea și că lumea e mult mai deschisă.” – Caroline Bauer, studentă la Conservatorul din Maastricht
Deși România nu se compară cu diversitatea din străinătate sunt aspecte în țara noastră ce ajută studenții români să treacă peste greutăți mai ușor și să se bucure de studenție, cum ar fi ideea că sunt așa de aproape de casă și comfortul dat.
,,Îmi place comoditatea și siguranța ce mi-o oferă România,e foarte ușor să te înțelegi cu toată lumea. Mai ales, dacă stai într-o zonă cu studenți, vă împrieteniți și ajutați foarte repede.” – Ionela Olar, studentă la Universitatea de Vest
,,Toată lumea crede că te plictiseși, dar nu e adevărat. Găsești tot felul de activități interesante cu prietenii, mai ales în timpurile noastre când România a început să se dezvolte cât mai mult.” – Darius Prunean, student la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării
Se merită să stai sau să pleci?
Acesta întrebare nu va avea niciodată un răspuns, deoarece fiecare persoană e diferită și experimentează altceva. Alegerea trebuie gândită și realizată în funcție de diferite criterii (situația financiară, schimbările, sentimentele,oportunitățile) ce trebuie luate pe rând și analizate în funcție de ce consideri că e mai potrivit pentru tine. Aspecte bune se găsesc în ambele medii, iar decizia este una pură subiectivă. ,,Nu regret decizia făcută.”, mărturisesc toți cei patru studenți, dovedind că ambele părți sunt bune.
Sursă featured image: Pexels