De ce nu e România educată financiar?

Tinerii ce ies de pe băncile școlilor sunt puși în situații din ce în ce mai grele datorită banilor. Cei mai mulți dintre ei nu știu cum funcționează plățile facturilor, băncile sau chiar economiile. În momentul în care aceștia sunt puși în situația în care trebuie să trăiască singuri, întâmpină adesea greutăți. În mai puține cuvinte, putem spune că multor din acești tineri le lipsește educatia financiară.

Ideea introducerii educației financiare în școli a apărut cu mult timp în urmă, însă contrar insistențelor, ideea nu a fost pusă în aplicare. Elevii nu reușesc să cunoască valoarea banului și adesea ajung în situații dificile. Acest fenoment a creat destul de multă vâlvă în rândul tinerilor și i-a motivat pe unii dintre ei să dobândească singuri cunoștințe în domeniul financiar. Astfel, mulți dintre ei și-au început călătoria în domeniul antreprenoriatului. Unii dintre ei chiar încearcă să îi introducă și pe alții in lumea antreprenoriatului, oferindu-le sfaturi.


Oameni care ajută


Photo by Adam Nowakowski on Unsplash

Pentru început, l-am contactat pe Rareș Găitan, un antreprenor cu o vârstă de doar 19 ani. Acesta ne-a spus că este pasionat de  Marketing, Crypto și Design. Ne mărturisește faptul că aceste 3 domenii au devenit o pasiune pentru el mai mult din nevoie. Prin prima lui afacere, Oatjoy, el și-a dat seama că trebuie sa fie prezent în mediul online.

Cât despre școală, acesta spune că mai degrabă școala l-a ajutat să își dea seama ce nu îi place să facă. Rareș este de părere că sistemul educațional este unul învechit, acesta nefiind adaptat pentru generația noastră. “Nu am văzut asta ca un obstacol, pentru că avem toate resursele necesare de a ne auto-educa. Pentru mine, asta a funcționat cel mai bine.”. Acestea sunt cuvintele lui Rareș din care reiese faptul că totul e posibil dacă îți dorești cu adevărat. Mai departe, el considera că introducerea educației financiare ca materie, ar fi un pas către bine, însă ar fi foarte greu de implementat.

Când l-am întrebat pe Rareș care crede că ar fi obstacolele pe care le-ar putea întâlni un elev fără educație financiară, ne-a răspuns cu faptul că nu va ajunge niciodată la libertatea financiară. Libertatea financiară este greu de atins în zilele noastre, luând în considerare sistemul alert în care lumea se mișcă. Pe final el ne-a mai zis că avem multe de învățat de la oamenii care deja au reușit să miște lucruri în acest domeniu.

El creează conținut pe YouTube, Tik Tok și Instagram unde împărtășește câteva din cunoștintele sale și are și un site pe care poti găsi cursuri despre diferite domenii.


Ce păreri au tinerii?


Desigur, tinerii sunt cei mai afectați când vine vorba despre acest subiect, așa că i-am întrebat și pe ei ce părere au despre acest subiect. Am aflat că cei mai multi dintre ei au fost dezamăgiți când au aflat că școala nu încurajează pasiunile. Se pare că în această ecuație, o problemă principală este reprezentată de sistemul de învățământ. Educația financiară poate fi de asemenea o pasiune, așa că am vrut să auzim și câteva păreri legate de acest subiect. Și de această dată, tinerii au avut păreri asemănătoare. Majoritatea consideră ca educația financiară nu a fost încă implementată în școli pentru că sistemul nostru de învățământ urmărește alte obiective. Elevii ar putea să învețe să facă economie, să își calculeze bugetele și să plătească taxele și facturile, iar tinerii ar fi de acord cu implementarea unei astfel de materii în școli. Cu alte cuvinte, elevii ar avea nevoie asa ceva.


Ce e de făcut?


Din câte am observat, se pare că implementarea unei materii despre educația financiară ar fi destul de complicată. Această modificare ar necesita resurse neexistente la acest moment. Am avea nevoie de o programă bine structurata și de cadre didactice care să fie capabile să predea această materie, lucru care are nevoie de o perioada destul de lungă de pregătire. Pe când putem să sperăm la introducerea educației financiare în școli, mulți tineri au descoperit alte metode prin care pot să dobândească cunoștințe în acest domeniu. Spre exemplu, din ce în ce mai multe organizații nonguvernamentale organizează evenimente despre mediul financiar, la care participanții sunt introduși în acesta.