În ultimii ani a început să se discute din ce în ce mai mult despre sănătatea mintală și modul în care aceasta ne influențează viața de zi cu zi. Conform Organizației Mondiale a Sănătății aproximativ 1 din 4 persoane se confruntă măcar o dată în viață cu o tulburare emoțională, cele mai întâlnite tulburări fiind anxietatea și depresia. Viața haotică, mediul înconjurător și presiunea socială sunt doar unele dintre lucrurile care îți lasă amprenta asupra sănătății noastre mintale. Pandemia COVID-19 și-a lăsat și ea amprenta asupra oamenilor, cazurile de depresie și anxietate la nivel mondial crescând cu 25% în ultimii 2 ani.
Din păcate printre persoanele afectate de aceste tulburări se află și adolescenții. Un studiu realizat în 2019 arată că aproximativ 70% dintre adolescentele și 40% dintre adolescenții din Europa au fost diagnosticați cu anxietate sau depresie. În România, cei de la Salvați Copiii au realizat un studiu care a avut rezultate îngrijorătoare.
Cu ce probleme se poate confrunta un adolescent?
Perioada adolescenței este una dintre cele mai grele din viața unui om. Adolescența este momentul în care ne ne dezvoltăm ca indivizi. Ne descoperim pasiunile, ne conturăm principiile asupra vieții, încercăm să ne găsim locul în societate și direcția în viață. Această perioadă poate să vină la pachet cu anumite dificultăți de adaptare și reglare a propriilor emoții pentru anumiți indivizi.
Pentru cei mai mulți adolescenți aceasta este perioada în care se simt neînțeleși de părinții lor ceea ce duce la o anumită distanțare față de aceștia și la apariția certurilor și neînțelegerilor. Pe lângă acestea se adaugă și presiunile din partea societății și a grupului de prieteni. Mulți adolescenți își găsesc mai greu un grup în care să se integreze, de cele mai multe ori aceștia fiind și victime ale bullyingului. La noi în țară fenomenul bullyingului afectează din ce în ce mai mulți adolescenți iar cel mai frecvent loc în care aceștia sunt atacați de agresori sunt școlile și liceele.
Toate aceste situații își pun amprenta asupra sănătății mintale ale adolescenților. Unul dintre lucrurile care îi poate ajuta să treacă prin această perioadă dificilă și să proceseze toate emoțiile și trăirile pe care le experimentează este să discute cu un terapeut.
De ce nu apelează mai mulți adolescenți la ajutorul unui terapeut?
„ Principalul motiv pentru care nu vin mai mulți adolescenți la terapie este frica de a fi judecați. În societatea din România, și nu numai, încă există o stigmă în jurul acestui subiect. Multe persoane încă asociază mersul la psiholog cu afecțiunile psihice grave și văd terapia ca un lucru negativ.” a declarat Dana Negulici, psiholog. Din cauza acestei stigme, care este răspândită și în jurul tinerelor generații, adolescenților le este frică să nu fie și mai criticați și judecați de persoanele din jurul lor și preferă fie să nu meargă deloc la terapie fie să țină secret acest lucru.
Un alt motiv pentru care nu merg adolescenții la terapie este partea financiară. Prețul unei ședințe de terapie se situează undeva între 100 și 350 de lei per ședință, în funcție de orașul în care locuiești. Pentru unii adolescenți această sumă poate fi una imensă și de cele mai multe ori aceștia fie nu dispun de această sumă fie preferă să facă altceva cu acești bani. În România există câteva organizații care oferă ore de consiliere gratuită, de exemplu Organizația Salvați Copiii, însă nu mulți tineri știu de acestea.
Pe lângă toate acestea în țara noastră există puțini terapeuți care reușesc să creeze o conexiune cu adolescenții și să relaționeze cu ei. Acest lucru se observă cel mai bine în școlile și liceele din țară. Mulți consilieri școlari petrec foarte puțin timp cu elevii și nu reușesc să îi ajute mai deloc cu problemele pe care le au. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori din lipsa timpului, dezinteresului sau de cele mai multe ori lipsa unei pregătiri specializate.
„ Țin minte și acum prima dată când am intrat în cabinetul consilierei școlare. Eram la începutul clasei a 9 a și într-o pauză a venit diriginta și ne-a rugat să mergem în grupuri de câte 10 la cabinet. Odată ajunși în cabinet, consiliera a început să ne pună la fiecare întrebări foarte personale: „ Cum ne înțelegem cu părinții?” sau „Ați fost vreodată victime ale bullyingului?”. Cred că a fost una dintre cele mai neplăcute experiențe din cei 4 ani de liceu. Eram practic zece străini care au fost puși într-o cameră și forțați să-și împărtășească experiențele de viață. Toți ne-am simțit foarte inconfortabil iar o colegă a ieșit plângând din încăpere. După acestă întâlnire am mai văzut-o pe consilieră pe holurile liceului și la sfârșitul clasei a 12 a când ne-a adus niște teste de carieră” a declarat o fostă elevă a unui liceu din Brașov.
Ce putem face?
Un prim pas pe care îl putem face este să normalizăm mersul la terapie și să eliminăm stigma din jurul acestui subiect. O discuție cu un terapeut te poate ajuta să înțelegi mai bine cine ești tu ca persoană și cum poți gestiona anumite situații din viața ta. Adolescenții ar trebui să știe că există persoane specializate în jurul lor care să pot să îi ajute să traverseze această perioadă dificilă din viața lor.