De ce mai testăm virginitatea?

o fată într-un cabinet ginecologic, la un control

La acest moment, peste 40.000 de oameni au semnat o petiție online, creată de Rețeaua VIF(Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor), prin care se cere scoaterea definitivă a testelor de virginitate în afara legii. Ce este mai degrabă virginitatea? Și mai ales, poate fi ea testată?

Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile femeilor, spune că în timpul unui an, se fac între 400 și 1000 de astfel de teste. Sute de fete sunt forțate anual, de cele mai multe ori de părinți, să demonstreze faptul că sunt virgine, printr-o astfel de procedură. Potrivit dela0.ro, între 2018 și 2021, 85% din certificatele de virginitate au fost elibertate pentru persoane minore, cea mai mică persoană examinată având vârsta de doar un an și 10 luni. Mai mult de atât, acestea au reprezentat 2,3% din totalul certificatelor eliberate anual. În 2022, astfel de examene de virginitate încă au loc, întrucât este un drept prevăzut de lege.

Testele de virginitate nu sunt doar inutile. Acestea reprezintă în sine, prin existență si un act de violență împotriva femeilor, cât și de încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viață, libertate și siguranță a persoanei, inclusiv integritatea fizică și drepturile copilului.

Aceste examene de virginitate constau în verificarea himenului, cu scopul de a descoperi istoricul activității sexuale ale unei femei sau fete, lucru care este momentan imposibil. Organizația Mondială a Sănătății(OMS) aduce la cunoștință printr-un studiu, faptul că cele două metode de testare, inspecția himenului și testul “cu două degete”, sunt neconcludente, întrucât virginitatea nu este un termen medical. Științific vorbind, himenul unei femei sau fete nu poate arăta un istoric al interacțiunilor sexuale pe care aceasta le-a avut. Testele de virginitate s-au dovedit a fi asociate cu multe efecte negative. Victimele acestora pot suferi traume fizice cât și psihice pe termen lung sau scurt. Încălcarea integrității fizice, a autonomiei și a vieții private, anxietatea, panica, depresia, sângerarea și infecția în urma examinării sunt doar câteva dintre efectele pe termen scurt la care femeile și fetele sunt predispuse. Pe termen lung, acestea pot să se transforme în traume, frică de moarte, sinucidere, boli cu transmitere sexuală, acte sexuale fără protecție pentru a proteja virginitatea și multe altele. Multe dintre victime, fiind amenințate cu testarea virginității, recurg la acte sexuale orale sau anale, iarăși, pentru a proteja virginitatea, acestea putând fi foarte periculose când sunt practicate fără o metodă de protecție. În România, Organizația Națiunilor Unite(ONU), a cerut interzicerea acestora încă din 2018. Abia după 4 ani, Institutul Național de Medicină Legală(INML), a decis să nu mai elibereze certificate de virginitate. Totuși, această dispoziție nu vizează alte instituții medico-legale din țară sau județe.

Există totuși multe motive de natură socială și culturală care fac femeile să dorească să-și facă un astfel de test. Din păcate, cele mai multe beneficii sunt bazate pe înțelegerea falsă a testelor de virginitate. Ca și exemplu, unele comunități de oameni consideră faptul că testările pot ajuta la reducerea transmiterii bolilor venerice precum HIV. Studiile arată însă că această practică încurajează mai degrabă răspândirea lor. Alte comunități cred că va scădea numărul acturilor sexuale înainte de căsătorie, astfel scăzând și numărul sarcinilor nedorite, unde România se află pe al doilea loc în Uniunea Europană, însă acest lucru nu este prevăzut de nici un studiu. În alte părți, testarea virginității face parte din tradiție și cultură. Cu toate acestea, drepturile omului sunt absolute și nu ar trebui încălcate sub pretextul tradiției sau culturii.

Așadar, putem atesta clar faptul că testarea virginității este o practică învechită, debutând de peste 130 de ani, care nu are nici un beneficiu medical. Dimpotrivă, aceasă examinare încalcă drepturi ale omului, femeile si fetele fiind astfel predispuse la numeroase efecte negative, variind de la panică și anxietate, până la sinucidere. Astfel, virginitatea nu poate fi testată.

Bibliografie: