De ce există tendința ca tinerii să aleagă facultăți nepotrivite pentru ei?

Mulți tineri știu de când încep ciclul liceal ce facultate vor urma , probabil unii și-au ales profilul în funcție de facultatea pe care voiau să o urmeze, mulți dintre aceștia iau meditații cu mult timp înaintea bacalaureatului pentru materiile din care se va da admiterea, însă unii nu reușesc să își găsească vocația nici până la sfârșitul bacalaureatului.

Care sunt motivele pentru care tinerii aleg o facultate nepotrivita pentru aceștia?

Ei bine, în primul rând, lipsa de auto-cunoaștere este unul dintre principalele motive pentru care tinerii nu sunt satisfăcuți de alegerea unei facultăți. Foarte mulți tineri sunt constrânși de alegerea unei facultăți și tind să se ia după alegerile prietenilor sau după sugerarile părinților, fiind totodata dezinformați, însă din lipsa de timp și din acumulare de stres, fac alegeri greșite în privința viitorului acestora. Totodata, acești tineri sunt predispuși sa isi dea seama de incompatibilitatea acestora cu facultatea la care sunt probabil prea târziu și sa renunțe la aceasta.

Mihaela Ispas, o studenta de la Facultatea de științe politice din București, din cauza lipsei de timp și din cauza presiunii a ales sa aplice la aceasta facultate, însă nu se simte completa în acel mediu, nu simte ca învață din plăcere și nu reușește sa dezvolte o plăcere în acest domeniu.

Ce criterii te-au făcut sa alegi aceasta facultate?

Ideea de oraș nou, capitala, am ales ce sună cel mai bine pentru un viitor reușit, am crezut ca în București mă voi regăsi, nu spun neapărat ca nu imi place orașul în sine, ca e prea devreme, au trecut doar câteva luni, am decis să aplic la o facultate care avea un renume să zic așa. După bac mi-am făcut o listă cu vreo 5 facultăți, am aplicat la toate, inclusiv în Cluj, am intrat și la Cluj la științe politice, dar am ales Bucureștiul pentru ca e orașul oportunităților și mi-am spus ca dacă nu reușesc în București e degeaba tot. Știu ca a fost o decizie luată pe moment fără prea mult research. Am ales ce suna cel mai bine și cel mai sigur, mai ales ca ai mei au încurajat de la bun început ideea de științe politice.

După exemplul de mai sus se poate observa faptul ca studenta nu este tocmai satisfăcută de facultatea pe care o urmează și admite faptul ca ar fi avut nevoie de mai mult timp de gândire și de research în vederea facultății pe care urma sa o facă.

Tinerii care au știut de mici ce voiau sa facă

Persoanele care știau deja ce facultate să urmeze au avut o țintă clară și au putut să își concentreze energiile și resursele în direcția respectivă, ceea ce poate contribui la un nivel ridicat de determinare și succes. O țintă clară înseamnă și o oportunitate de a construi o rețea solidă în domeniul ales. Cu o direcție stabilită, acești tineri pot să se aprofundeze în studiul domeniului lor de interes. Explorarea profundă le oferă o perspectivă mai detaliată și o înțelegere mai complexă a subiectului, pregătindu-i pentru provocările și oportunitățile specifice domeniului lor.

Ioana Horga este o studenta la Facultatea de medicina din Targu Mureș care a știut de mică ca acest domeniu o atrage cel mai mult și ca va urma sa profeseze la aceasta facultate. Ea nu s-a îndoit nici o secunda de pasiunea sa pentru medicina și a început de la o varsta frageda sa se documenteze în acest domeniu.

Ce te pasionează cel mai mult în domeniul de studiu ales?

Cel mai mult mă atrage diversitatea acestei meserii. Îmi place că este o știință care evoluează pe zi ce trece, descoperind mereu noi tehnici medicale sau tratamente. Am decis să urmez acest drum încă de la 14 ani, când mă decideam să îmi aleg profilul de la liceu pe care aș vrea să-l urmez. Pe elevii pasionați și doritori sa afle mai multe despre medicina i-aș îndruma să participe la cât mai multe târguri de facultăți pentru a-și forma pentru început o idee mai complexă , urmând mai apoi să aibă o viziune mai clară asupra fiecărui domeniu.

Abandonul universitar

Problema abandonului universitar în România este tot mai îngrijorătoare. Rapoartele efectuate în acest sens ne trag un semnal de alarmă, mai ales că de curând Universitatea din București a scos la concurs peste 8.000 de locuri la programele de licență și master. Abandonul universitar poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv dificultăți academice, probleme financiare, stresul psihologic, lipsa sprijinului social sau familial, lipsa de orientare în carieră și schimbarea intereselor academice. Studenții care se confruntă cu abandonul universitar pot experimenta sentimente de dezamăgire și pierdere de încredere în propriile abilități, această experiență poate afecta negativ și viitoarele lor oportunități de carieră.

Alice Macrina Cucu este psiholog, trainer și coach de carieră, consilier pentru găsirea și practicarea vocației, in prezent dezvoltă și susține programe transformaționale pentru adulții care își caută vocația și împlinirea în relații și viața personală. Aceasta dezvăluie secretul: “Nu recomand înscrierea la o facultate doar de dragul de a-ți ocupa timpul”. Psiholoaga susține faptul ca pentru a știi fără ezitare încotro se îndreaptă vocația ta, trebuie sa răspunzi cu ușurință la întrebări de genul: “Sub ce formă, te-ai vedea practicând ceea ce iți place, încat să fie util și altora?“, “Ce te-ai vedea făcând în fiecare zi din care să fii plătit?”, “ce subiect/domeniu ți-ar plăcea să studiezi (și apoi să practici) în profunzime?“.

Bibliografie:

https://click.ro

https://careerinvest.ro/9-intrebari-care-te-vor-ajuta-sa-alegi-facultatea-potrivita/