Conform cărții lui doctorului Joe Rubino, „The self esteem book”, aproximativ 85% din populația lumii suferă de o stimă de sine scăzută. Deși predomină generația mai tânără, acest fenomen are impact asupra întregii populații.

Ce este mai exact stima de sine?

Stima de sine se referă la modul în care ne percepem pe noi înșine, practic, cum ne vedem ne noi, atât la nivel fizic, cât și psihic. Dacă stimă de sine este ridicată, atunci înseamnă că ai o părere bună despre tine. Însă dacă ai stima de sine scăzută, atunci te simți nesigur de aptitudinile tale, modul în care arăți, poate chiar modul în care gândești.

Acest concept este în strănsă legătură cu felul în care funcționăm ca oameni. Acțiunile noastre sunt influențate de felul în care ne raportăm la noi. Comportamentul nostru față de noi și de cei din jur merge mână în mână cu relația pe care o avem cu noi înșine.

Care sunt cauzele unei stime de sine scăzute?

De cele mai multe ori provine din copilărie. Poate porni de la trauma generațională, care are legătură cu amprenta chimică pe care o lasă o trauma pe genele unei persoane. În aceeași notă, poate proveni și de la modul în care a crescut persoana, de la mediu și comportamentul părinților, la cum era tratat de copiii din jurul ei. Cuvintele și acțiunile pe care le auzim și vedem atunci când suntem mici ajung să se imprime în mintea noastră inconștient. Acest fapt influențează drastic percepția noastră asupra a ceea ce gândim și simțim. De asemenea, și traumele personale joacă un rol important în felul în care vedem lumea și mai ales pe noi.

Un alt factor care influențează stima de sine, mai ales în generația tânără, sunt platformele de socializare. Conform RSPH, Instagramul este cea mai dăunătoare aplicație din cauza standardelor de frumusețe pe care le creează. Oricât de conștienți ar fi oamenii de falsitatea postărilor de pe Instagram, mulți adolescenți, chiar și adulți, ajung să privească poze editate cu modele și să fie dezamăgiți de ei pentru că nu arată conform standardelor.

Care sunt efectele unei stime de sine ridicate?

Aproape totul pornește de la cum ne vizualizăm noi. Există persoane care au avut o mare parte din viață o stimă de sine ridicată. Conform Kidz Village, copiii ai căror părinți i-au încurajat constant și le-au oferit suport moral, au crescut cu multă încredere în ei de-a lungul anilor. Asta i-a făcut să fie siguri pe aptitudinile lor și să depășească multe obstacole.

Sănătatea mintală este în strânsă legătură cu stima noastră de sine prin faptul că modul în care ne percepem ne dă o stare pe care o manifestăm în lucrurile pe care le facem. În momentul în care ne gândim că există persoane care se descurcă la unele lucruri mai bine decât noi, ne simțim demoralizați și nu avem destul de mult curaj încât să ne înfruntăm fricile. Dacă avem din start o dispoziție bună și ne simțim destul de puternici, vom reuși să îndeplinim multe lucruri la care nici nu ne așteptam. O imagine bună îți dă entuziasm, energie și determinare. Te face să relaționezi armonios cu ceilalți, dar mai ales cu tine.

Iubește-te pentru a te iubi mai mult!

Așadar, iubirea sinelui este un pas important în viața fiecăruia și necesar. Prin acceptarea defectelor și îmbunătățirea aspectelor mai puțin plăcute, o persoană devină mult mai fericită și mai împlinită pe multe planuri.