Tinerii din ziua de azi părăsesc țara pentru a studia în afară, acesta fiind un fenomen care a luat amploare în ultimii ani. Sistemele educaționale performante regăsite în țări precum Olanda, Spania, Anglia, Italia, SUA, constituie motivul principal pentru care studenții aleg să părăsească țara, dorind să-și construiască un viitor mai bun. Decizia de a pleca la studii în străinătate este mai mult decât o alegere educațională, aceasta transformă complet viața unui tânăr fiind primul pas către independență și succes, acestea datorându-se oportunităților și provocărilor întâlnite.
Motivele plecării
- Calitatea educației: Unii tineri aleg să studieze în țări vestice deoarece sistemul educațional este mai performant, metodele de predare sunt moderne și avansate, iar multe universități din Europa sau SUA oferă diferite programe specializate care în România nu sunt avansate sau nu pot fi regăsite.
- Oportunități de carieră: Studiile în străinătate iar diplomele obținute la universități internaționale au un avantaj exponențial pe piața muncii deoarece gradul de apreciere a angajatorilor din întreaga lume este sesizabil.
- Cultură și experiență personală: Studiile din afara țării îi expun pe tineri la o diversitate culturală, deoarece prin interacțiunea cu alți oameni își dezvoltă mai multe competențe culturale esențiale în lume.
Tot mai mulți tineri iau decizia de a pleca în afara țării pentru a urma studii superioare. Acest număr de plecări crește exponențial de-a lungul anilor deoarece tot mai mulți absolvenți de liceu își găsesc vocațiile în diferite domenii care în străinătate sunt mai bine dezvoltate și structurate, acest lucru atrăgându-i pe viitori studenți să părăsească țara, visând la oportunități și întâlnind noi provocări ce-i vor forma atăt pe plan profesional cât și pe plan personal.
Având în vedere că foarte mulți tineri părăsesc țara pentru a studia în străinătate, am cunoscut la rândul meu o persoană care a plecat la vârsta de 16 ani într-un schimb de experiență în Mexic pentru un an, iar la revenirea în țară a decis să își continue studiile în afară, mai exact în Barcelona, la o facultate de business internațional. Am luat legătura cu ea pentru a-i adresa mai multe întrebări cu privire la experiența ei din afară și deciziile pe care le-a luat de-a lungul timpului.
Cum ai luat decizia de a pleca în străinătate să studiezi?
Am decis sa plec după ce am trăit un an in Mexic și am realizat cât de tare m-am schimbat și m-am dezvoltat încât simțeam că nu aș mai putea sta în Mureș , pentru faptul că simțeam că nu aș avea suficiente oportunități
De ce ai ales să pleci?
În primul rând, pentru că odată ce am început să vorbesc spaniola, am decis să plec în Spania, pentru a continua să vorbesc limba și pentru că aici am mult mai multe oportunități pe plan profesional cat si pe plan personal decât aș fi avut in țară. Și în al doilea rând , țările vestice sunt mult mai dezvoltate din orice punct de vedere, și se simte, mai ales când vine vorba de oameni și mentalitate, lucru care pentru mine e foarte important și mă ajută mult la dezvoltarea mea.
Care e diferența de învățământ?
Sincer nu prea am termen de comparație vorbind de învățământ pentru că nu știu exact cum funcționează o universitate de business în România, dar ce pot să spun este că aici totul se predă practic, prin proiecte și prezentări pentru companii reale și în fața unor investitori care cu adevărat sunt interesați în viziunea noastră. Tot ce am învățat pâna acum pot aplica în cariera mea profesională și mai ales conexiunile și relațiile pe care le-am făcut aici, care sunt cu oameni din efectiv toată lumea, contează mult și sigur mă vor ajuta pe plan profesional în continuare
După terminarea studiilor, dorești să te întorci în țară? Dacă nu, de ce?
In momentul ăsta dacă mă intrebi, o să îți spun că nu vreau să mă întorc după ce termin, deoarece cu cât mai mult călătoresc cu atât mai mult îmi dau seama cât de mare e lumea și cât de tare vreau să văd fiecare colțișor. Pentru acum, vreau ca următorii ani să călătoresc prin America latină, să descopăr culturi și oameni din acea zonă, să îmi continui studiile acolo și după acea voi decide unde mă voi stabili.
Din spusele Anemonei Sos putem concluziona că viața unui student din afara țării noastre are multe părți bune folositoare pentru viitorul acestora.
Concluzie
Prin alegerea tinerilor de a studia în străinătate aceștia își expun ambițiile lor personale și profesionale exprimându-și dorința de a întâlni oportunități care în țara noastră nu se pot concretiza. Alegerea spre un viitor mai bun, precum studierea într-un sistem educațional mai performant sau șansele mai bune de angajare, vine la pachet cu unele provocări semnificative, ce pot îngreuna experiența studenților, mai exact gestionarea unor costuri ridicate sau adaptarea la un mediu nou. În cele din urmă, toată experiența acumulată pe parcursul studiilor îi schimbă profund pe tineri, nu doar prin cunoștințele oferite, ci și prin încrederea și perspectivele dobândite.